Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Μεγάλη Λέσχη επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Συζητήσαμε με τον πρόεδρο του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας κ. Σωτήρη Λαζαρίδη. Μας ενημέρωσε για την τοπική επέτειο. 60 χρόνια ΤΕΕ, τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας.
Από το 1964 ως το 1986 τμήμα και Θράκης. Ο κ. Λαζαρίδης ξεκαθάρισε τον στόχο, οι μηχανικοί να είναι πιο κοντά στο τμήμα. Μια τέτοια προσπάθεια θα επιχειρηθεί με τις μόνιμες επιτροπές. Η σύνθεση των οποίων θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.
Η συνέντευξη
Ερ: Πόσο κοντά στο Επιμελητήριο είναι οι μηχανικοί του Νομού Καβάλας;
Απ: Η προσπάθεια μας είναι να φέρουμε τους μηχανικούς πιο κοντά απ’ ότι ήταν στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι δύσκολο… Η καθημερινότητα δεν τους αφήνει. Υπάρχει πολύ επαγγελματική ύλη για τους μηχανικούς στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν δουλειές. Εμείς καλούμαστε, όλη αυτήν την εμπειρία και τη γνώση, να τη μεταδώσουμε μέσα από τις μόνιμες επιτροπές, τις οποίες σύντομα θα ανακοινώσουμε. Οι μόνιμες επιτροπές είναι ομάδες, οι οποίες «θεραπεύουν» αντικείμενα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και με διάφορα θέματα των μηχανικών αλλά και της τοπικής διοίκησης και της κεντρικής διοίκησης που αφορούν και τους δυο νομούς μας. Καβάλα και Δράμα. Μέσα από αυτές τις μόνιμες επιτροπές, βγαίνει, παράγεται το έργο του Τεχνικού Επιμελητηρίου σ’ ένα περιφερειακό τμήμα. Βέβαια, παρακολουθούμε και τα μεγάλα θέματα, τα οποία αυτήν τη στιγμή αιωρούνται και περιμένουμε τις αποφάσεις από την κεντρική πολιτεία, από την κυβέρνηση. Περιμένουμε ακόμη την τακτοποίηση των μεγάλων αυθαιρέτων. Περιμένουμε την εκτός σχεδίου δόμηση. Περιμένουμε τι θα γίνει με τα λεγόμενα «μπόνους» των κτιρίων. Είναι ανοιχτά πολλά θέματα και αυτά έχουν αναστείλει και κάποια οικοδομική δραστηριότητα κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Ερ: Εσείς πάντως σε Καβάλα και Δράμα, δεν έχετε παράπονα άλλων Επιμελητηρίων, σας φωνάζουν στις συσκέψεις και στις συναντήσεις οι υπόλοιποι φορείς.
Απ: Ναι, βεβαίως. Υπάρχει το τρίπτυχο: Περιφέρεια, Δήμος και Τεχνικό/Περιφερειακό Επιμελητήριο. Στη δικιά μας περίπτωση, το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας μπορεί να ανταπεξέλθει σε αποφάσεις και κατευθύνσεις της κεντρικής διοίκησης, αν δρα συλλογικά και οργανωμένα. Αυτή η σχέση πρέπει να είναι αμφίδρομη. Εμείς σε κάθε εκδήλωση μας, σε κάθε μας θέμα, το οποίο έχει να κάνει με την ανάπτυξη του τόπου, πρέπει να συνεργαζόμαστε μαζί με το Δήμο και την Περιφέρεια. Πρέπει να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία αυτών των τριών φορέων. Υπάρχει, αλλά καμία φορά μέσα στην πρεμούρα της προώθησης ενός θέματος… ξεχνιόμαστε.
Ερ: Για το τμήμα η τελευταία ερώτηση περιέχει ένα όνομα: Ντίνος Παναγιωτόπουλος.
Απ: Χωρίς να είμαι υπερβολικός, ο Ντίνος Παναγιωτόπουλος είναι σχεδόν η ιστορία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας. Είχε χρηματίσει πολλά χρόνια ως πρόεδρος του Τμήματος μας και φυσικά τίμησε γενικά τον τόπο. Μέχρι που τον βρήκε η επάρατος ασθένεια και έφυγε από τη ζωή. Το 2002 αναδείχθηκε πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στην Αθήνα. Το 2003 έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο. (φωτογραφίες από την έναρξη της εκδήλωσης την Τρίτη)