Dark Mode Light Mode

Η επιμονή του Αντωνιάδη και η πρόταση του Σεϊτανίδη για το θέμα της Λεκάνης

Με νέες δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή το πρωί ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης επανέλαβε την πρόταση του.

Σχετικά με το προτεινόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο της Λεκάνης. Ζήτησε η προσπάθεια ώστε η επένδυση να μην γίνει, να επικεντρωθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Εκεί όπου όπως είναι γνωστό είναι σε εκκρεμότητα η καθοριστική υπόθεση της έγκρισης της Μελέτης των Περιβαλλοντικών του όρων του φωτοβολταϊκού.

Ο κ. Αντωνιάδης και σε συνέχεια της απόφασης- γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου ζήτησε και ζητά: Με δικηγόρους που θα προσφέρει η Περιφέρεια ΑΜΘ ή ο Δήμος Νέστου (δηλαδή χωρίς επιπλέον αμοιβή), να κατατεθεί προσφυγή στην Αποκεντρωμένη ώστε να μην υπάρξει απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων.

Εκτιμά ότι όποια άλλη ενέργεια, ειδικά προς την Κυβέρνηση, δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι δηλώσεις του κ. Αντωνιάδη έγιναν σε συνέχεια της απόφασης- γνωμοδότηση που έλαβε στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δηλώσεις Χάρη Σεϊτανίδη

Για το φωτοβολταϊκό της Λεκάνης δηλώσεις στην Πρωινή έκανε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Χάρης Σεϊτανίδης: «Στη συνεδρίαση της Τετάρτης και για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε εισήγηση από την παράταξη της πλειοψηφίας και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο. Επακολούθησε γόνιμος διάλογος.

Κατόπιν αυτού αποφασίστηκε ομόφωνα ότι πρέπει να αλλάξει η εισήγηση της Περιφέρειας και να πάμε σε μια αρνητική εισήγηση. Μην ξεχνάμε ότι τέλος του προηγούμενου χρόνου η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ είχε γνωμοδοτήσει θετικά. Παρά τις ενστάσεις που είχε εκφράσει ρητά η αρμόδια υπηρεσία που εξέτασε τον φάκελο.

Δηλαδή την πρόταση του έργου. Παρόλα αυτά η επιτροπή με τη σύνθεση που είχε τότε, αποδέχθηκε την πρόταση σχεδόν ομόφωνα. Μόνο ο κ. Αργυρίου είχε αντίθετη άποψη. Υπάρχει μια παλιά παράδοση, συνήθεια κτλ.

Όταν μια διοίκηση χάνει τις εκλογές, το τελευταίο διάστημα και μέχρι να αναλάβει η επόμενη (η καινούργια) αυτοί που αποχωρούν ασκούν διεκπεραιωτική διοίκηση. Αυτό γίνεται γιατί όσοι αποχωρούν δεν μπορούν να χαράξουν τη πολιτική του μέλλοντος.

Εφόσον οι πολίτες ψήφισαν αλλιώς. Η γνωμοδότηση που μας ενδιαφέρει έγινε Δεκέμβρη μήνα από μια ηττημένη στις εκλογές διοίκηση. Κι ενώ υπήρχαν κι άλλα ίδια θέματα. Αυτά που ήταν προς συζήτηση προχθές. Τα οποία τότε αναβλήθηκαν για να απασχολήσουν τα νέα όργανα.

Δεν αναβλήθηκε τότε το προτεινόμενο φωτοβολταϊκό της Λεκάνης. Δηλαδή ξαφνικά επιλέχθηκαν κάποια θέματα να συζητηθούν μήνα Δεκέμβρη κι ενώ η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ άλλαζε. Στο θέμα που μας απασχολεί η υπηρεσία δεν ήταν εντελώς αρνητική.

Είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις σε διάφορα ζητήματα της πρότασης. Όπως ήδη ξέρετε εδώ και πολλά χρόνια άλλαξε το καθεστώς κι η διαδικασία για την έγκριση Μελετών Περιβαλλοντικών Όρων και σε περιπτώσεις φωτοβολταϊκών όπως αυτό της Λεκάνης.

Τα συμβούλια της αυτοδιοίκησης γνωμοδοτούν. Έγκριση δίνουν τα Υπουργεία. Ζούμε σε μια χώρα μικρή, η Κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις αποφάσεις της αυτοδιοίκησης κι ας είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα.

Για αυτό και πρότεινα ο κ. Τοψίδης την απόφαση του συμβουλίου μας να την πάει στον Υπουργό για να σταματήσει από τον Υπουργό αυτό που πάει να γίνει. Προς τιμήν του ο κ. Τοψίδης αποδέχθηκε. Περιμένουμε».

Προηγούμενο άρθρο

Ευχαριστήριο σε ΕΚΑΒ και Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024