Dark Mode Light Mode

Η επινόηση του εχθρού

Πιστεύω ότι πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί η Δύση, και ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλάζοντας ριζικά την πολιτική που είχαν ακολουθήσει τις τελευταίες δεκαετίες, αποφάσισαν ξαφνικά να κάνουν τη Ρωσία θανάσιμο εχθρό τους.

Μια απάντηση είναι δίχως άλλο δυνατή. Η ιστορία δείχνει ότι όταν, για κάποιο λόγο, οι αρχές που διασφαλίζουν την ταυτότητα κάποιου έρχονται να εκλείψουν, η επινόηση ενός εχθρού είναι ο μηχανισμός που επιτρέπει – έστω και με επισφαλή και σε τελική ανάλυση καταστροφικό τρόπο – να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, γράφει ο Giorgio Abamben.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη έχει εγκαταλείψει όλα όσα πίστευε εδώ και αιώνες – ή, τουλάχιστον, νόμιζε ότι πίστευε: τον Θεό της, την ελευθερία, την ισότητα, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη.

Αν ακόμη και οι ιερείς δεν πιστεύουν πλέον στη θρησκεία – με την οποία ταυτίζονταν η Ευρώπη – και η πολιτική έχει χάσει πλέον προ πολλού την ικανότητά της να καθοδηγεί τις ζωές των ατόμων και των λαών. Η οικονομία και η επιστήμη, που έχουν πάρει τη θέση τους, δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανές να εγγυηθούν μια ταυτότητα που δεν έχει τη μορφή αλγορίθμου.

Η επινόηση ενός εχθρού εναντίον του οποίου μπορεί κάποιος να πολεμήσει με οποιοδήποτε μέσο είναι, σε αυτό το σημείο, ο μόνος τρόπος για να γεμίσει την αυξανόμενη αγωνία μπροστά σε όλα όσα δεν πιστεύει πια.

Και σίγουρα δεν είναι δείγμα φαντασίας να έχει επιλέξει ως εχθρό αυτόν που επί σαράντα χρόνια, από την ίδρυση του ΝΑΤΟ (1949) έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (1989), κατέστησε δυνατή τη διεξαγωγή του λεγόμενου ψυχρού πολέμου σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο οποίος φαινόταν, τουλάχιστον στην Ευρώπη, οριστικά εξαφανισμένος.

Απέναντι σε όσους, ανόητα, προσπαθούν να βρουν κάτι για να πιστεύουν με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο μηδενισμός – η απώλεια κάθε πίστης – είναι ο πιο ενοχλητικός από τους επισκέπτες-τους φιλοξενούμενους, ο οποίος όχι μόνο δεν αφήνεται να εξημερωθεί με ψέματα, αλλά δεν μπορεί παρά να φέρει στην καταστροφή αυτόν που τον καλωσόρισε στο σπίτι του.

ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ο ΖΕΛΕΝΣΚΥ;

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος    La Bottega del Barbieri

Προηγούμενο άρθρο

Ανοιχτό κάλεσμα εθελοντών για το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Επόμενο άρθρο

ΠΑΣΟΚ Καβάλας: Επιτυχημένη εκδήλωση για τα αγροτικά ζητήματα στη Χρυσούπολη