Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας προσκαλεί το κοινό να χαρεί την αυγουστιάτικη Πανσέληνο λαμβάνοντας μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει.
Στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελέας το Σάββατο, 21 Αυγούστου θα φιλοξενηθεί η θεατρική παράσταση «Ο στρατός της Σωτηρίας» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, σε σκηνοθεσία-ερμηνεία Νίκου Αρβανίτη. Ώρα έναρξης: 21:30. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Σουλίου.
Την είδηση ανακοίνωσε ο Αντώνης Κούφαλης στο διαδικτυακό προφίλ του σημειώνοντας: «Επιστρέφει. Για την Πανσέληνο του Σαββάτου στο κάστρο της αρχαίας Ελέας στην Ήπειρο. Με τον πολυάριθμο Στρατό της, ένα κοπάδι αξιολάτρευτων σκύλων που αναπνέουν γι’ αυτή. Και τα μοναδικά Ελληνικά της, ένα κράμα δημοτικής και καθαρεύουσας. Άστεγη, υπερήφανη, γενναιόδωρη, σπαρακτικά μοναχική. Η Σωτηρία της Καβάλας, η κυρία Σωσώ που μαλάκωσε το δικό μας πένθος και έφερε μια ολόκληρη πόλη μπροστά σε μια συλλογική ενοχή. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ μας άνοιξε το δρόμο για το θέατρο διάπλατα και τώρα έρχεται πάλι στη σκηνή, 17 χρόνια μετά, στα Ηπειρώτικα κάστρα, για μια νέα πορεία. Την οδηγεί ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος του θεάτρου, ο ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, που σκηνοθετεί και παίζει την λατρεμένη μας ηρωίδα. Καλή επιτυχία Νίκο. Καλώς ήρθες Σωτηρία».
ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
Αριστούχος της Μαρασλείου, πτυχιούχος αγγλικών και γαλλικών, αστή βασιλόφρων, χριστιανή και θεατρόφιλη, γενναιόδωρη στους φτωχούς, με ένα αρχοντικό πλάι στη θάλασσα, η αινιγματική Σωτηρία του έργου τα έχει παρατήσει όλα και περιπλανιέται στους δρόμους. Φίλοι της τα αδέσποτα σκυλιά που τη συνοδεύουν – μια στρατιά.
Ένα θηριώδη γυναικείο ρόλο είχε αναλάβει να ερμηνεύσει ένας άντρας ηθοποιός, από τους καλύτερους καρατερίστες του θεάτρου μας, ο οποίος και σκηνοθέτησε την παράσταση. Ήταν ο Κοσμάς Φοντούκης, ο οποίος σκηνοθέτησε το έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «O στρατός της Σωτηρίας» υποδυόμενος ο ίδιος το ρόλο της ηλικιωμένης, «ιδαίτερης» γυναίκας που κυριαρχεί στο έργο.
Η παραγωγή είχε ανεβεί για πρώτη φορά από το Νίκο Διαμαντή στο θέατρο «Σημείο» για τη θεατρική περίοδος 2003 (ΔΙΑΝΟΜΗ Σωτηρία: Ιωάννα Μακρή, Α: Αύγουστος Ρεμούνδος, Β: Τάσος Πυργιέρης), ενώ η εκδοχή του Κοσμά Φοντούκη το 2004 ξεκίνησε την πορεία της από την Καβάλα και το θεατράκι του Δημοτικού Ωδείου. Από τις 26 Νοεμβρίου 2004 παιζόταν στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο του Βαφοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου. Ακολούθησε το ανέβασμα του έργου στο θέατρο «Altera Pars» και σε σκηνοθεσία Κοσμά Φοντούκη, τον Μάρτη του 2006. Το 2009 η παράσταση είχε φιλοξενηθεί από τον Κώστα Τσόκλη στο υπέροχο θέατρο του στη Τήνο, το οποίο είχε εγκαινιαστεί με τον «Στρατό της Σωτηρίας» σε μια μαγική βραδιά.
ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΞΑΦΝΙΚΑ… ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΞΑΦΝΙΚΑ…
Μια ιστορία σπαρακτική, με χιούμορ, ανατροπές και ένα φινάλε απρόσμενο. Και ένας ύμνος στους ανέστιους και τους πλάνητες της ζωής. «Το ερέθισμα ήταν μια άστεγη», λέει ο Κωνσταντίνος Κούφαλης για τον «Στρατό της Σωτηρίας». «Εμφανίστηκε ξαφνικά, ένα καλοκαίρι, στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου της Καβάλας, απέναντι από το φαρμακείο μου. Χωρίς κανένας να ξέρει ούτε από πού ήρθε ούτε πού θα πάει. Εμφανιζόταν, εξαφανιζόταν… Δεν μου κίνησε την περιέργεια μέχρι που την άκουσα να μιλάει – ερχόταν στο φαρμακείο πότε – πότε να της μετρήσω την πίεση. Αυτή η γλώσσα, ένα κράμα μιας ιδιάζουσας ντοπιολαλιάς και μιας αρχαΐζουσας καθαρεύουσας που δεν ακούγεται ποτέ πια, ήταν ένα πολύ ισχυρό ερέθισμα. Που με παρότρυνε να προσπαθήσω να τη γνωρίσω καλύτερα.
Όταν άρχισα να “δουλεύω” μέσα μου ότι κάτι θα μπορούσα να γράψω, μου έγινε εμμονή. Άρχισα να την παραμονεύω – πού πήγε, γιατί δεν άνοιξε τους κάδους των σκουπιδιών, από πού πήρε τη σύνταξή της, να ρωτάω υπαλλήλους της τράπεζας… Κράτησε αρκετούς μήνες αυτό. Την άφησα όταν κατάλαβα ότι για να γράψω θέατρο πρέπει να μπω στη σύμβαση. Το κείμενο σαφώς δεν αφορά τη ζωή της. Το κείμενο είναι η κάθε Σωτηρία που για τον A ή τον B λόγο βρίσκεται άστεγη, πένης και πλάνης δίπλα μας. Έπρεπε να επινοήσουμε πια μια ιστορία για να έχει η περίπτωση της Σωτηρίας δραματουργικό ενδιαφέρον».
Και η πραγματική Σωτηρία τι απέγινε; «Εξαφανίστηκε ξαφνικά. Όπως είχε εμφανιστεί. Παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων. Μας είχε δείξει περιχαρής ένα εισιτήριο διακεκριμένης θέσης που είχε για την Τελετή Έναρξης. Έκτοτε δεν ξαναγύρισε».
ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΩΣ ΣΩΤΗΡΙΑ
Ο Νίκος Αρβανίτης είναι ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Παραμυθιά της Ηπείρου. Απόφοιτος της Σχολής Μεταλλειολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αποφοίτησε επίσης από τη Δραματική Σχολή Βεάκη το 1989. Ερμήνευσε ρόλους αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Συνέπραξε σε τουλάχιστον 50 θεατρικές παραγωγές και εμφανίστηκε σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ερμήνευσε ρόλους όπως Άδμητος [Άλκηστις], Φρανκ [Μόλλυ Σουήνυ/Molly Sweeney], Αίμων [Αντιγόνη], Προμηθέας [Προμηθέας Δεσμώτης], Έντγκαρ [Βασιλιάς Ληρ/Κing Lear], Βόιτσεκ [Βόιτσεκ/Woyzek] κ.ά. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο Στοά, το Θεσσαλικό Θέατρο κ.ά. Διασκεύασε και σκηνοθέτησε το μυθιστόρημα «Τους τα λέει ο Θεός» του Σωτήρη Δημητρίου (Φεστιβάλ Αθηνών 2006-07).
Κατά το διάστημα 1991-2008 ερμήνευσε ρόλους σε είκοσι ελληνικές τηλεοπτικές σειρές των καναλιών ΕΤ1, ΕΤ2, ΑΝΤ1, Alpha, Mega (Κλεμμένα όνειρα, Safe sex, Σαν βροχή και σαν χαλάζι της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα κ.ά.). Κατά το διάστημα 1993-2009 έπαιξε σε οκτώ ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες (Μια μέρα τη νύχτα του Γιώργου Πανουσόπουλου, Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Guilt του Βασίλη Μαζωμένου κ.ά.). Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε άπαξ, ερμηνεύοντας ρόλο πρόζας στο Το μικρόβιο του έρωτα του Κώστα Γιαννίδη (Ακροπόλ, 2009-10).
Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Πουλιά στον αέρα! (2018), Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ (2008), Μελίσσια (2018), Αντιγόνη (2016). Στον κινηματογράφο συμμετείχε στην ταινία Ταξίδι στα Αστέρια (2021). Στην τηλεόραση συμμετείχε στη σειρά Ήλιος (2020).