Πέρασαν 20 ίσως και περισσότερα χρόνια. Τότε στην Καβάλα γονείς και φίλοι εξαρτημένων από τα ναρκωτικά ατόμων απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ. Αυτό ανταποκρίθηκε.
Η προσπάθεια στηρίχθηκε από το Δήμο που παραχώρησε προσωρινή και μόνιμη στέγη στο γνωστό πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ Κιβωτός». Φιλοξένησε με επιτυχία εξαρτημένα άτομα από την Καβάλα και την ΑΜΘ γενικότερα.
Ένα νέο νομοσχέδιο για το ΚΕΘΕΑ όλοι φοβούνται ότι θα επηρεάσει και το τοπικό πρόγραμμα και το ΚΕΘΕΑ γενικότερα. Στην Πρωινή μίλησε ο κ. Γιώργος Μαύρος, του συλλόγου των οικογενειών που στηρίζει το πρόγραμμα.
Η συνέντευξη
Ερ: Στην Καβάλα πως και από πότε υπάρχει το ΚΕΘΕΑ;
Απ: Το ΚΕΘΕΑ στην Καβάλα έχει μια κοινότητα, ένα πρόγραμμα στο οποίο προσέρχονται άτομα για απεξάρτηση και κάνει πολύ καλή δουλειά. Βρίσκεται στο ακίνητο στην οδό Γαληνού, στο ακίνητο της δωρεά Βασιλειάδη όπως συνήθως λέμε.
Ερ: Εφόσον κινδυνεύει το ΚΕΘΕΑ, κινδυνεύει και το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ «Κιβωτός», η θεραπευτική μονάδα εδώ στην Καβάλα;
Απ: Εννοείται. Είναι φυσικό επόμενο.
Ερ: Από πού προκύπτει ότι γενικά κινδυνεύει το ΚΕΘΕΑ;
Απ: Προκύπτει από το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά με τον τρόπο του διαλύει το ΚΕΘΕΑ. Δεν το θέλουμε αυτό το νομοσχέδιο με τίποτα.
Ερ: Εσείς είστε οι συγγενείς, οι φίλοι των ατόμων που είναι εξαρτημένοι και προσπαθούν να απεξαρτηθούν;
Απ: Ακριβώς. Είμαστε γονείς, σύντροφοι, φίλοι και προσπαθούμε για το καλό των εξαρτημένων.
Ερ: Στη θεραπευτική κοινότητα της Καβάλας υπάρχει η προσέλευση και η καλή δουλειά που ξέραμε στο παρελθόν, έργο ουσιαστικό απεξάρτησης; Είναι μακριά από την επικαιρότητα για ευνόητους λόγους αυτό που γίνεται.
Απ: Φυσικά και γίνεται. Φυσικά και υπάρχουν άτομα. Από τότε που έδωσε η κυβέρνηση το ελεύθερο να δίνουν υποκατάστατα σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, η προσέλευση των ατόμων για απεξάρτηση στην Καβάλα και γενικά σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ έχει μειωθεί αισθητά.
Εξακολουθούνε να υπάρχουν άτομα, να πηγαίνουν προς απεξάρτηση. Νομίζω ότι είναι το σωστό εκεί. Χωρίς φάρμακα η απεξάρτηση και άλλες παρεμβάσεις, εμπλοκές.
Ερ: Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε ένα ομόφωνο ψήφισμα να μην καταργηθεί το ΚΕΘΕΑ.
Απ: Πήγαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενημερώσαμε τους πάντες. Το είδαν θετικά όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αυτό το ψήφισμα δεν το ψήφισαν μόνο οι Δημοτικοί Σύμβουλου του Δήμου Καβάλας, το ψηφίσανε και σε άλλες πολλές πόλεις αλλά και σε Περιφέρειες. Πολύς κόσμος είναι υπέρ της κατάργησης αυτού του νομοσχεδίου. Αυτό το νομοσχέδιο το συνέταξε ένας επιστήμονας ο οποίος θεωρώ ότι έκανε μεγάλο λάθος. Το ΚΕΘΕΑ έχει πολλούς επιστήμονες και καλό ήταν να πάρει τη γνώμη τους. Να γίνει μια κουβέντα και να βρεθεί μια χρυσή τομή. Το ΚΕΘΕΑ έχει 40 χρόνια παρουσίας και στα τόσα χρόνια δεν ακούστηκε ούτε ένα παράπονο εναντίον του. Παράπονο και από τις κυβερνήσεις.
Ερ: Το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση; Θα ψηφιστεί αυτό το μήνα; Τι ξέρετε;
Απ: Είμαστε στην αρχή της διαδικασίας. Είμαστε μια ομοσπονδία και αυτή η ομοσπονδία αγωνίζεται να αλλάξει το σχέδιο νόμου το οποίο πρόκειται να κατατεθεί.
Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το ΚΕΘΕΑ
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, από την 1η Νοεμβρίου 2023, για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων).
Με αυτό το σχέδιο νόμου, πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας. Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.
Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους!
Οι υπάρχοντες οργανισμοί και προγράμματα, ήδη διασυνδέονται μεταξύ τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες θεραπευτικές ανάγκες, ενώ ελέγχονται και εποπτεύονται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας, στο ισχύον νομικό πλαίσιο.
Η Απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ΕΝΙΣΧΥΣΗ και ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗ: – Ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό, για να μπορεί να υπάρχει «θεραπευτικό συνεχές». Ενίσχυση των δομών με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή.
Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την κοινωνία για τη μάστιγα των ναρκωτικών από εξειδικευμένο προσωπικό και συμμετοχή των Συλλόγων Οικογένειας. Τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μέσα στα σχολεία!
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Νόμου και να γίνουν συζητήσεις με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς που ασχολούνται με την απεξάρτηση.