Η Αγγελική Νικολούλη με τη χθεσινή της εκπομπή στο Mega “Φως στο Τούνελ” ασχολήθηκε για πολύ ώρα με την υπόθεση του θανάτου της 68χρονης στο Ποδοχώρι.
Αποδυνάμωσε μέσω συγκεκριμένου σκεπτικού και στοιχείων που επικαλέστηκε το σενάριο η γυναίκα να πέθανε από το χτύπημα από το κριάρι. Χωρίς να είναι συγκεκριμένη, άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Βάζοντας στο κάδρο της υπόθεσης – αορίστως- κι άλλα πρόσωπα.
Από αυτά που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή πιο σημαντική θεωρείται η συνέντευξη γειτόνισσας:
“Η Μαρία Τυριτίδου μένει τα τελευταία τριάντα χρόνια κοντά στο σπίτι της άτυχης κτηνοτρόφου στο Ποδοχώρι και είχαν συχνή επικοινωνία. «Η γυναίκα δούλευε πολύ, έλειπε αρκετές ώρες από το σπίτι και το πρωί και το απόγευμα, γιατί όλος ο φόρτος εργασίας με την κτηνοτροφία ήταν πάνω της.
Ο σύζυγός της ήταν δημόσιος υπάλληλος, στο δασαρχείο νομίζω δούλευε, οπότε αυτός άρχισε να τη βοηθάει από τότε που βγήκε σε σύνταξη. Στο σπίτι ερχόταν περίπου το μεσημέρι, θα μαγείρευε, θα έτρωγε και ξανά το απόγευμα γύρω στις τέσσερις θα έφευγε για το μαντρί. Αυτό ήταν το πρόγραμμά της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η γειτόνισσα του θύματος μίλησε και για τα όσα ακούγονται περί κακοποιητικής συμπεριφοράς του συζύγου. «Υπήρχαν φορές που παραπονιόταν ότι ο σύζυγος την χτυπούσε. Καθόταν για καφέ, έκλαιγε και μας τα έλεγε η ίδια. Ήταν από καλή οικογένεια και την παρότρυνα να ζητήσει βοήθεια.
Έπρεπε η ίδια να το κάνει, όχι εμείς οι ξένοι.» Η μάρτυρας αναφέρθηκε και σε συναλλαγές που είχε το θύμα με αλλοδαπούς. «Είχε και πολλές παρτίδες με αλλοδαπούς, μπαινόβγαινε πολύς κόσμος στο σπίτι, δεν ξέρω αν ήταν εργάτες. Κάποιοι ήταν μεσίτες και αγόραζαν σταφύλια.
Έβλεπα τα βουλγάρικα αυτοκίνητα να έρχονταν εδώ μπροστά. Έμπαιναν και μες το σπίτι αυτοί, τρώγανε και η ίδια έκανε πολλές φορές παράπονα ότι κουραζόταν πολύ που μαγείρευε για τόσο κόσμο. Το τελευταίο δεκαήμερο πριν το περιστατικό ερχόντουσαν τέτοια αυτοκίνητα…», κατέληξε η κυρία Τυριτίδου”.
Τι λένε για το θύμα όσοι τη γνώριζαν…
Μάλαμα, φώναζαν την Μαλαμάτη Τιλόγλου οι συγγενείς και οι συγχωριανοί της. «Μάλαμα, όνομα και πράγμα», λένε χαρακτηρίστηκα μιλώντας στην κάμερα του «Τούνελ» για την άτυχη γυναίκα που βρήκε αργό και βασανιστικό θάνατο στην κτηνοτροφική μονάδα που διατηρούσε.
Share
Την χαρακτηρίζουν εσωστρεφή, αφού δεν έκανε συχνά παρέα με τους συγχωριανούς της, καθώς ασχολούνταν συνέχεια με τα ζώα της, τα οποία αγαπούσε. Για την κακοποιητική συμπεριφορά που η ίδια η Μάλαμα έλεγε ότι δεχόταν, τα «στόματα άνοιξαν» μετά τον θάνατό της.
Ο πρόεδρος της κοινότητας του Ποδοχωρίου, Χρήστος Διαμαντίδης μιλώντας στην εκπομπή τόνισε ότι ποτέ δεν είχε ακούσει για την ενδοοικογενειακή βία που φέρεται να δεχόταν η άτυχη γυναίκα αλλά ούτε την είχε δει χτυπημένη.
«Αυτό με στεναχώρησε γιατί τώρα ακούστηκε. Εάν το ήξερα από πριν, θα είχα λάβει τα ανάλογα μέτρα με την κοινωνία και το κράτος. Ήταν έμπειρη κτηνοτρόφος η Μάλαμα. Αν της επιτέθηκε το κριάρι, θα μπορούσε να αντιδράσει. Αγωνιώ όπως και όλη η κοινωνία εδώ να μάθουμε τι συνέβη», είπε ο κύριος Διαμαντίδης.
Η Σοφία Ευαγγέλου, που είναι κάτοικος του χωριού, ανέφερε πως η ζωή της κτηνοτρόφου ήταν το σπιτάκι της και τα ζωντανά της.
«Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι υπήρχε κριάρι που χτυπούσε και το κράτησαν. Συνήθως τα σφάζουν γιατί μπορεί να σκοτώσουν και άλλα ζώα.»
Η μάρτυρας φαίνεται πως γνώριζε για την κακοποιητική συμπεριφορά που δεχόταν όπως λένε η άτυχη γυναίκα και τα όσα περιέγραψε σοκάρουν.
«Είχε ακουστεί ότι υπήρχε ενδοοικογενειακή βία. Είχε μελανιασμένο μάτι, είτε κούτσαινε, είτε κρατούσε τη μέση της. Όταν την ρωτούσες έλεγε ότι έπεσε από σκάλες, τι να πω. Δε ξέρω τι συνέβη, όλα είναι πιθανά. Οι ιατροδικαστές πρέπει να αποφασίσουν.»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην την σκότωσε το κριάρι αφήνει και ο γείτονάς της.
«Όλα είναι πιθανά. Απασχολούσε πολλές φορές εργάτες αλβανικής και βουλγαρικής υπηκοότητας, αλλά αυτό το διάστημα δεν τους έβλεπα», ανέφερε ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης.
Ο ίδιος συναντούσε την άτυχη κτηνοτρόφο σχεδόν κάθε μέρα, εκτός από την ημέρα του θανάτου της.
«Της έλεγα να τα παρατήσει, αλλά μου έλεγε ότι είχε αδυναμία στα ζώα», είπε ο γείτονάς της.