Προχθές διάβασα στον τύπο μια ανακοίνωση κατευθείαν από την Προεδρεία της ΕΕ, που έδινε εντολές και υποδείξεις πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια Ρωσική Πολεμική επίθεση σε κάποια χώρα της και τι μέτρα θα πρέπει να λάβουμε εμείς οι πολίτες της Ένωσης για να την αντιμετωπίσουμε, λες και οι μάχες ήταν έτοιμες να αρχίσουν.
Στην Σουηδία ήδη έχουν κάνει και άσκηση για ενδεχόμενο προσβολής τους από την Ρωσία. Θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι αυτήν την ευαισθησία που είχε η Πρόεδρος της ΕΕ, οι δικές μας οι αρχές, όταν δεχόμασταν άμεσες απειλές ότι «θα έρθουν κάποιο βράδυ ξαφνικά» δεν τις είχαμε πάρει, δεν ενημερώθηκε κατάλληλα ο πληθυσμός όπως επιβάλλονταν.
Μου ήρθε αυτόματα να γελάσω με την τόση σπουδή. Οι ηγέτες της ΕΕ μέσα στον πανικό τους για την αποκάλυψη ότι το οικοδόμημα της ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα χάρτινος πύργος δίχως θεμέλια, προβαίνουν σε σπασμωδικές ενέργειες δίχως νόημα.
Αυτή η ρητορική για τη ρωσική επίθεση στην Ευρώπη και η στάση ορισμένων ηγετών και προβεβλημένων στελεχών της ΕΕ θέλουν να μας πείσουν, όχι μόνο ότι είναι στα σκαριά μια πολεμική σύγκρουση αλλά και αναπόφευκτο να εκδηλωθεί το συντομότερο.
Η κατάσταση ασφαλώς δεν είναι αυτή, δίχως να θέλουμε να δικαιολογήσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία. Απαράδεκτη βέβαια και κατακριτέα η εισβολή της χώρας αυτής στην Ουκρανία το 2022 που είχε τους λόγους της και την προϊστορία της.
Το βέβαιο όμως είναι ότι δεν προκάλεσε τότε τον τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Πρόεδρου Ζελένσκι να εμπλέξει το ΝΑΤΟ και την έναρξη ενός τέτοιου πολέμου. Τώρα που τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο Πρόεδρος Τράμπ μπήκε μπροστά για την ειρήνη στην περιοχή, δεν τους κάθεται καλά τους Ευρωπαίους.
Ο ρόλος αυτός αντικειμενικά ήταν δικός τους, δεν τον έπαιξαν και το κάνει τώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, με μια συμφωνία με τον Πούτιν και μακάρι να ευοδωθεί. Μια ειρήνη Τύπου Τράμπ δεν τους βολεύει φαίνεται…
Ο Ντόναλντ Τράμπ επιδιώκει πρώτα την διακοπή των εχθροπραξιών, με αναγνώριση της κατάστασης επί του πεδίου. Σαφές μήνυμα προς την Ρωσία ότι η αναγνώριση των συνόρων θα είναι δεδομένη εφεξής, όπως και το δικαίωμα της ύπαρξης της Ουκρανίας και την προσφορά εγγυήσεων ασφαλείας σε όλους.
Το ΝΑΤΟ μετά από όλα αυτά βέβαια δεν έχει καμιά δουλειά στην Ουκρανία. Αυτά διακήρυξε στις διάφορες κατά καιρούς δηλώσεις του ο Πρόεδρος Τραμπ που αν τηρηθούν θα φέρουν πραγματικά μια μόνιμη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή.
Ποιά είναι η εναλλακτική πρόταση σ’ αυτά από την Ευρώπη; Η ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, θέλει να αναλάβει τον ρόλο των ΗΠΑ και να εξοπλίσει την Ουκρανία. Να συνεχιστεί δηλαδή ο πόλεμος, να στείλει Ευρωπαίους αξιωματικούς και οπλίτες εκεί, να εμπλέξει όπως φαίνεται και το ΝΑΤΟ σ’ αυτήν τη σύγκρουση με τελικό αποτέλεσμα τη γενικευμένη σύγκρουση και ανέφικτα τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θα μεταφερθούν για τον σκοπό αυτό τεράστια ποσά για την άμυνα από τομείς κοινωνικούς και ανάπτυξης από την ΕΕ, για να αναλωθούν σε πυρομαχικά και σε όπλα και θα ακολουθήσουν χιλιάδες θύματα, σ’ έναν πόλεμο δίχως λόγο.
Αυτό είναι το όνειρο του σημερινού Προέδρου της Ουκρανίας να νικήσει τον Πούτιν και την Ρωσία και δυστυχώς το ενστερνίζονται και μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες που προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπίσουν την αυξημένη κοινωνική δυσαρέσκεια και μια κρίση νομιμοποίησης, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι.
Αδιαμφισβήτητα η Ευρώπη θα πρέπει να έχει λόγο και ο λόγος της θα πρέπει να έχει στόχο πρώτα την ειρήνη και την ευημερία των λαών της και του κόσμου γενικά. Η ΕΕ έχασε την ευκαιρία να παίξει το ρόλο της αυτόν, τόσο στην Ουκρανία από την αρχή της σύρραξης αλλά και στη Γάζα.
Αδράνησε γιατί δεν είχε τη δυνατότητα, δεν είχε δικό της στρατό. Η εξωτερική πολιτική ασκείται όταν η άμυνά σου είναι ισχυρή. Καιρός λοιπόν και ευκαιρία να στήσει δική της αξιόπιστη και αξιόμαχη στρατιωτική μηχανή, για να έχει σοβαρό λόγο στα Παγκόσμια τεκταινόμενα και να επιβάλει την ειρήνη.
Οι προετοιμασίες για πόλεμο με τη Ρωσία δεν οδηγούν πουθενά και μάλλον εξυπηρετούν τους θιγμένους εγωισμούς κάποιων, και ιδιαίτερα του Ζελένσκι, που έκανε τόσο κακό στον Ουκρανικό λαό. Δεν μπορώ να σκεφτώ ειλικρινά κανέναν λόγω που η Ρωσία να θελήσει να επιτεθεί σε Ευρωπαϊκή χώρα.
Έχει τεράστιες πηγές φυσικού πλούτου στη χώρα της, αμέτρητες εκτάσεις γης, είναι από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες τεχνολογικά, είναι μια μεγάλη πυρηνική δύναμη, τα έχει όλα… Τί να πάρει από την Ευρώπη ; Επεμβαίνει βέβαια όταν αισθάνεται ότι κινδυνεύει, όταν ο εχθρός φτάνει στην αυλή της. Αυτό του υποσχέθηκε του Πούτιν, φαντάζομαι ο πρόεδρος Τράμπ, ότι στον περίγυρό του δε θα υπάρξει ΝΑΤΟ.
Παναγιώτης Φώτου