Παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη με την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου το πρόγραμμα εκδηλώσεων του φετινού φεστιβάλ Φιλίππων.
Είναι μια δουλειά της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ. Εύας Οικονόμου Βαμβακά. Η οποία συνέχισε όσα βρήκε πετυχημένα, τα συμπλήρωσε και τα επηρέασε με τη δική της ματιά. Η κ. Εύα Οικονόμου Βαμβακά σχολίασε το πρόγραμμα μιλώντας στην Πρωινή.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι σημαίνει ο τίτλος «Αφανείς ήρωες» που δίδεται σε μέρος των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ;
Απ: Φέτος το φεστιβάλ εμπνέεται και αφιερώνεται στους αφανείς ήρωες. Δηλαδή στους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να είναι στη σκιά. Σε αυτούς που δουλεύουν αθόρυβα, που δεν φαίνονται αλλά που υπάρχουν και είναι πάντα εκεί. Στους εθελοντές, στους νοσηλευτές, στους συγγενείς θυμάτων κλπ. Οι παραγωγές, οι παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων είναι εμπνευσμένες από αυτούς τους ανθρώπους.
Ερ: Πόσες στον αριθμό είναι οι παραγωγές του Φεστιβάλ Φιλίππων;
Απ: Είναι επτά. Είναι μεγάλος ο αριθμός τους. Θέλουμε να είμαστε ένα φεστιβάλ που παράγει πράγματα, που παραδίδει νέα κείμενα, που παραδίδει νέες παραστάσεις και όχι απλώς φιλοξενεί. Αν και συνεχίζουμε να φιλοξενούμε σημαντικές παραστάσεις όλο το καλοκαίρι. Αυτό δεν αλλάζει. Διαθέτουμε άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα της χώρας. Αυτό είναι η μεγάλη μας κληρονομιά. Φυσικά και το αξιοποιούμε για να φιλοξενήσουμε σε αυτό σημαντικές παραγωγές. Θέλουμε να κάνουμε και δικές μας παραγωγές. Φέτος είμαστε πιο τολμηροί και κάνουμε περισσότερες.
Ερ: Μέσα στην πόλη είστε πιο τολμηροί και στην επιλογή των χώρων. Σε πολλές περιπτώσεις πρώτη φορά θα γίνει αυτό που έχετε κατά νου, ένα πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, θεατρικό γεγονός.
Απ: Έχουμε τη φιλοσοφία ότι μπορείς να κάνεις θέατρο οπουδήποτε, ότι δε χρειάζεται μια σκηνή. Ότι η σύμβαση της σκηνής μπορεί να αλλάξει και να μετατρέψεις οποιοδήποτε χώρο σε σκηνή. Για αυτό επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε χώρους μη θεατρικούς. Αυτό είναι κάτι που το έκανε και ο Θοδωρής Γκόνης δηλαδή είχε μια τέτοια ματιά που εγώ την έβρισκα πολύ ενδιαφέρουσα. Όπως έχω ξαναπεί, παραλαμβάνω το φεστιβάλ από πολύ καλά χέρια. Ότι καλό λειτουργούσε φυσικά πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Δεν είναι ότι επειδή ήρθα εγώ θα αλλάξουν όλα. Επειδή και εγώ ως δημιουργός επί Θοδωρή Γκόνη, είχα τη δυνατότητα να κάνω μια παράσταση σ` έναν εναλλακτικό χώρο που ήταν για μένα μεγάλη εμπειρία, για αυτό το φετινό φεστιβάλ που είναι το πρώτο που διοργανώνεται επί δικής μου θητείας -και όχι μόνο από μένα αλλά και από όλους τους ανθρώπους που συνεργάζονται- εμπεριέχει παραστάσεις σε εναλλακτικούς χώρους που ελπίζω να είναι το ίδιο ευχάριστη εμπειρία για τους ανθρώπους και για τους θεατές και για τους δημιουργούς όπως ήταν για μένα.
Ερ: Το πρόβλημα είναι πάντα το ίδιο. Είχατε γεμάτο πορτοφόλι, έχοντας κατά νου το τι θέλετε να κάνετε;
Απ: Ποτέ δεν έχουμε γεμάτο πορτοφόλι. Γενικά ο πολιτισμός πάσχει σε αυτό τον τομέα. Θεωρείται λίγο πολυτέλεια το να δώσεις χρήματα για τον πολιτισμό. Δεν έχουμε όμως και τελείως άδειο πορτοφόλι, δεν είμαστε και … καημένοι ας πούμε. Οπότε αποφασίσαμε να μην γκρινιάζουμε και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με αυτά που έχουμε.
Ερ: Βρήκατε και κάποιους χορηγούς. Είχε και μια επιτυχία στη δύσκολη διαδικασία να βρεθούν επιπλέον χρήματα από ιδιώτες.
Απ: Φυσικά- φυσικά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στον πολιτισμό, ιδιώτες και στηρίζουν το ΔΗΠΕΘΕ. Το ΔΗΠΕΘΕ είναι ένα θέατρο κοινότητας. Δεν μας νοιάζει τι έσοδα θα έχει. Μας νοιάζει πόσα πολλά μπορεί να παράγει. Οπότε όταν εμπλέκονται άνθρωποι στον προϋπολογισμό του, να προσφέρουν χρήματα… Να βοηθάνε οι ιδιώτες, είτε έμπρακτα προσφέροντας μια υπηρεσία ή ένα αγαθό είτε δίνοντας χρήματα, είναι πάρα πολύ σημαντικό και ψυχολογικά στη φιλοσοφίας μας. Και ουσιαστικά αφού μας βοηθάει να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα. Φέτος δόθηκαν χρήματα για πρώτη φορά και από την Περιφέρεια ΑΜΘ κι έτσι ήταν λίγο πιο άνετο το ΔΗΠΕΘΕ συνολικά, για να μπορέσει να ρισκάρει περισσότερο στο Φεστιβάλ Φιλίππων.
Ερ: Ημερολογιακά είναι λίγο μεγαλύτερο. Αρχίζετε λίγο πιο νωρίς και τελειώνετε πιο αργά.
Απ: Ναι γιατί θέλαμε να είναι πιο απλωμένες οι παραστάσεις. Όταν υπάρχει μια πύκνωση νιώθω ότι ο κόσμος δεν μπορεί να τις παρακολουθήσει, ούτε οικονομικά, ούτε καλλιτεχνικά. Κάπως δεν έχουνε το φως που αξίζει αυτές τις παραστάσεις. Οπότε προσπαθήσαμε να τις απλώσουμε λίγο μέσα στο καλοκαίρι. Ξεκινώντας από τον Ιούνιο και τελειώνοντας τον Σεπτέμβριο. Κάθε μια να έχει το φως που της αρμόζει.
Ερ: Είναι και το γεγονός ότι είναι και άλλα Φεστιβάλ είναι και άλλες εκδηλώσεις, οπότε και αυτό το λάβατε υπόψη σας.
Απ: Ναι φυσικά και το λάβαμε υπόψη μας. Προσπαθήσαμε να μην είμαστε την ίδια μέρα με κάποια άλλη σημαντική εκδήλωση άλλου φεστιβάλ. Κάποια πράγματα δεν είναι στο χέρι μας. Προσπαθήσαμε να σεβαστούμε τα προγράμματα όλων και να προσφέρουμε συνολικά στον θεατή της Καβάλας, της ευρύτερης περιοχής αλλά και τον επισκέπτη τουρίστα που θα βρεθεί το καλοκαίρι εδώ, ένα πλούσιο πρόγραμμα για να μπορεί να παρακολουθήσει.