Dark Mode Light Mode

Η Φαντώ: Το brand από την Καβάλα που αγκαλιάζει την παράδοση και τις ρίζες μας

Η Σταυρούλα Παναγιωτίδου, μηχανικός, αρχιτέκτονας τοπίου και πάνω από όλα καλλιτεχνικό πνεύμα, δημιούργησε το brand «Η Φαντώ», αφήνοντας την καλλιτεχνική της φλέβα να εκφραστεί μέσα από υφαντές τσάντες και κοσμήματα με καμβάδες σταυροβελονιά, όλα εμπνευσμένα από μοτίβα της παράδοσης.

Προσπαθεί να φέρει την παράδοση και τις ρίζες μας στην καθημερινότητα, κλείνοντάς τες σε καθημερινά αντικείμενα. Μεγάλη της φιλοδοξία μάλιστα είναι να μοιραστεί την ιστορία του τόπου της με τις νέες γενιές με έναν εύληπτο, δικό της τρόπο.

Γι’ αυτό και η Σταυρούλα Παναγιωτίδου, μηχανικός, αρχιτέκτονας τοπίου και πάνω από όλα καλλιτεχνικό πνεύμα, δημιούργησε στην Καβάλα το brand Η Φαντώ το 2021, εν μέσω πανδημίας, αφήνοντας την καλλιτεχνική της φλέβα να εκφραστεί μέσα από τσάντες -υφαντές και άλλων υλικών- και κοσμήματα με καμβάδες σταυροβελονιά.

Όλα εμπνευσμένα από μοτίβα της παράδοσης, από τις σαρακατσάνικες φορεσιές, από παλιά νησιωτικά κεντήματα και γενικότερα από την πλούσια λαογραφία της χώρας. Η Φαντώ διαθέτει e-shop, έχει παρουσία στην ελληνική πλατφόρμα χειροποίητων δημιουργιών jamjar, ενώ έχει κρούσεις και για χονδρική, την οποία και θέλει να ενισχύσει στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, έχει στρέψει το βλέμμα της και στα πωλητήρια των μουσείων, ενώ σχεδιάζει την είσοδό της και στην αμερικανική πλατφόρμα etsy, σε μια προσπάθεια το brand της να γίνει πιο εξωστρεφές. «Θέλω με τα αντικείμενά μου να συμβάλω ώστε να κάνουμε τη ζωή μας πιο όμορφη και δίνω μεγάλη έμφαση σε θέματα βιωσιμότητας μέσα από την επιλογή των υλικών μου, όπως είναι το βαμβάκι, το μετάξι και γενικότερα τα φυσικά υλικά.

Περισσότερο από όλα όμως αγαπώ το νήμα. Υφαίνω, κεντάω και πειραματίζομαι συνεχώς» λέει στη Voria η Σταυρούλα Παναγιωτίδου, που μελετά την ιστορία και τη λαογραφία και επισκέπτεται μουσεία προκειμένου να εμπνευστεί για τα αντικείμενά της.

Οι ιστορίες από τον Πόντο και η αγάπη για τις ρίζες

Η Σταυρούλα Παναγιωτίδου μεγάλωσε με τις ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων της από τον Πόντο και έμαθε να αγαπά την παράδοση και τις ρίζες. Ανέκαθεν δε της άρεσε να σχεδιάζει και να φτιάχνει πράγματα με τα χέρια της.

Οι πρώτες της σπουδές στο ΤΕΙ Έργων Υποδομής στη Λάρισα τής άνοιξαν έναν διαφορετικό δρόμο, προσανατολίζοντάς την στο κομμάτι των κατασκευών για κάποια χρόνια. Γυρίζοντας στην Καβάλα έδωσε κατατακτήριες για το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, επειδή όμως η ανάγκη της για γνώση ήταν διαρκής συνέχισε και με ένα μεταπτυχιακό γύρω από τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό στο ΕΑΠ, ενώ εργάζεται κατά καιρούς και ως εκπαιδευτικός στο κομμάτι του σχεδίου.

Μέσα σε όλα αυτά η αγάπη της για τη μουσική -καθώς τραγουδούσε από μικρή- ήταν πάντα εκεί και ήταν αυτή που την έφερε σε επαφή για πρώτη φορά με την παράδοση μέσα από παραδοσιακά τραγούδια. Εν μέσω καραντίνας αποφάσισε να αφήσει τη δημιουργικότητά της ελεύθερη στους τέσσερις τοίχους, αγόρασε μια ραπτομηχανή και άρχισε να πειραματίζεται με τα υφάσματα και να δημιουργεί αντικείμενα. Κάπως έτσι προέκυψε.

Η Φαντώ, που κρύβει μέσα της, όπως λέει η Σταυρούλα Παναγιωτίδου, την αγάπη της για το νήμα, τα υφαντά, την παράδοση. Στην προσπάθειά της να στήσει το brand της βρήκε στήριγμα στη Nous Career και στην Ασπασία Καρποζήλου, ενώ εντάχθηκε και στο πρόγραμμα Kick It, συμμετέχοντας μέσω του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας σε εκθέσεις σε Ξάνθη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη.

Πηγή: www.voria.gr

Προηγούμενο άρθρο

Εκτροπή οχήματος επί της Ερυθρού (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Από το παράθυρο μου: Ο Ντίνος της Μπράτσαινας, του Τάσου Βιζικίδη