Dark Mode Light Mode

Η φυσικοθεραπεύτρια & ποιήτρια Δέσποινα Κονταξή από την Ελευθερούπουλη, στους φιναλίστ των Παγκόσμιων Βραβείων iWGA 2020

Άλλη μια σπουδαία διάκριση για τη Δέσποινα Κονταξή και κατ’ επέκταση για προβολή της Ελλάδας, αποτελεί η πρόκρισή της στους φιναλίστ του προγράμματος iWGA 2020 με κεντρικά γραφεία στην Ινδία, στο Μεξικό και στην Ισπανία.

Το Διεθνές πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει γυναίκες που έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην κοινωνία μέσω των προσπαθειών και της συνεισφοράς τους. Η ποίηση της Δέσποινας Κονταξή που έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και βραβευτεί πολυάριθμες φορές κατάφερε να την ανακηρύξει σημαντική προσωπικότητα της λογοτεχνίας και στο Λίβανο φέτος. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η φυσικοθεραπεύτρια και ποιήτρια κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπευτικής της καριέρας εργάστηκε στο Κατάρ, όπου είχε την ευκαιρία να συναναστραφεί με αραβόφωνες ποιητές.


Πώς κατάφερε όμως να συμπεριληφθεί στο iWGA;

To 2011 της απονέμεται το Μετάλλιο Παγκόσμιας προσφοράς στην ποίηση από την UPLI, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποιητών, στο οποίο ήταν η νεότερη γυναίκα στον κόσμο να δεχθεί μια τέτοια τιμή. Την ίδια χρονιά το Γραφείο Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών επιλέγει το ποίημά της “Hibakusha” (Χιμπακούσα) που στα Ιαπωνικά σημαίνει επιζών από την ατομική βόμβα, στα 10 καλύτερα του κόσμου ως μέσο προώθησης του αφοπλισμού δια μέσου της ποίησης.

Το 2012 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αναζήτησης Ταλέντων Μαχάτμα Φούλε της Ινδίας με το Διεθνές βραβείο Μαχάτμα Φούλε στο Ναγκπούρ της Ινδίας. Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφια ως “Γυναίκα της χρονιάς 2012” στο Ηνωμένο Βασίλειο, τίτλο τον οποίο και κατέκτησε λόγω της συμμετοχής της στη γαμήλια ανθολογία “A Royal Romance. Το γεγονός αυτό έγινε αφορμή να την αποκαλεί ο ελληνικός τύπος η “Ελληνίδα ποιήτρια του Μπάκιγχαμ”.

Το 2013 επιλέχτηκε να συμμετάσχει στην αγγλική έκδοση της Παγκόσμιας Ποιητικής Ανθολογίας «World Poetry Yearbook» της Κίνας, ενώ τα ποιήματά της μεταφράστηκαν και στα κινέζικα. Το 2014 επιλέχτηκε να συμμετάσχει στο Struga Poetry Evenings Anthology στα Σκόπια ως εκπρόσωπος της ελληνικής ποίησης, ποιήματα της μεταφράζονται στη γλώσσα τους, ενώ ξανά επιλέγεται να συμμετέχει στην αγγλική έκδοση της Παγκόσμιας Ποιητικής Ανθολογίας «World Poetry Yearbook» της Κίνας.

Το 2016 λαμβάνει τον Τιμητικό τίτλο “Poeta Crociato Dell’ Union e Mondiale Dei Poeti –Crusader Poet of World Union of Poets” από την Παγκόσμια Ένωση Ποιητών. Επιλέγεται να συμμετάσχει στο Διετές Διεθνές Περιοδικό Ποίησης και δημιουργικής Γραφής Prosopisia” της Ινδίας και επιλέγεται ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Λογοτεχνικού Βραβείου Frang Bardhi της Ινδίας. To 2019 λαμβάνει το Βραβείο «Pride of the Globe 2017» από την Παγκόσμια Ένωση Ποιητών του Καζακστάν. “WNWU”.


Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορη της επιτροπή του iWGA κι αυτά είναι μόνο κάποια από τα βραβεία, τις διακρίσεις και τις εκπροσωπήσεις που έχει κάνει για τη χώρα μας η Δέσποινα Κονταξή. Οπλισμένη με υπομονή κι επιμονή καταφέρνει να εξαπλώνει την ελληνική ποίηση και το φως της Ελλάδας παντού. Τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Της ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Προηγούμενο άρθρο

Δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του Cosmopolis Festival, Άλκη Ζοπόγλου για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα του Πολιτισμού

Επόμενο άρθρο

Εισηγητής σε σεμινάριο του Συνδέσμου Καβάλας ο Παπαδάκης