Στις 18-19 Ιουνίου 2024, ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τη γειτονιά της Νεάπολης, φιλοξενεί την Τρίτη διακρατική συνάντηση εργασίας του Δικτύου (Core Network Meeting) για το έργο με τίτλο COPE-Coherent Place Based Climate Action (Ολοκληρωμένη τοπική πρωτοβουλία για το κλίμα).
Την κοινοτική αυτή πρωτοβουλία URBACT-IV, υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με το Δήμο Κοπεγχάγης (Δανία), τον Δήμο Pombal (Πορτογαλία), την πόλη της Bistrita (Ρουμανία), την πόλη του Saint- Quentin (Γαλλία), την πόλη της Coruna (Ισπανία), τον Δήμο του Κορυδαλλού (Ελλάδα) και την πόλη του Vilnius (Λιθουανία).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα πραγματοποιηθεί η 3η Συνάντηση του Δικτύου, η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων ANTISARA του Lucy Hotel, στις 18 Ιουνίου από τις 9.00 έως τις 14.00 και στις 19 Ιουνίου από τις 9.00-17.00.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνάντησης, να παρουσιάσουν τον φορέα που εκπροσωπούν και να αλληλοεπιδράσουν με τους ξένους εταίρους του έργου μέσω διαδραστικών εργαστηρίων και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης.
Παράλληλες δράσεις
Παράλληλες δράσεις για παιδιά (ηλικίας 8-15 ετών) θα πραγματοποιηθούν και τη Τρίτη 18 Ιουνίου, από τις 18.15 έως τις 21.30, στη γειτονιά της Νεάπολης (Παρκάκι Παφλαγονίας), από την επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους».
Στόχος του δρώμενου είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος του Φεστιβάλ Πράσινων Τοπικών Πρωτοβουλιών, που εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Κατοίκων Νεάπολης, σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας.
Το έργο COPE Coherent Place Based Climate Action (Ολοκληρωμένη τοπική πρωτοβουλία για το κλίμα) στοχεύει σε μια «πράσινη» και δίκαιη μετάβαση στις πόλεις, που είναι και το κλειδί για την επίτευξη ενεργειακής ουδετερότητας ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2050.
Φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει την συμμετοχή των πολιτών και να ενθαρρύνει την τοπική κοινωνία να επιχειρήσει πράσινες πρωτοβουλίες προάσπισης της πόλης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Αναγνωρίζει τους πολίτες και τις τοπικές ομάδες δράσης ως βασικούς παράγοντες επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης. Με την ενεργό εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων, που παραδοσιακά έχουν μείνει εκτός των πρωτοβουλιών που αφορούν στο κλίμα, το COPE αυξάνει το πεδίο εφαρμογής πράσινων πρακτικών σε τοπικό επίπεδο και την αλλαγή που αυτές μπορούν να επιφέρουν τοπικά.
πηγή: Δήμος Καβάλας