Dark Mode Light Mode

Η ιδέα του Παναγιώτη Μαμτσαδέλη γίνεται πραγματικότητα

Δύο ήταν τα θέματα της συνέντευξης στην Πρωινή του κ. Παναγιώτη Μαμτσαδέλη. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας σχολίασε την επιστροφή του Παληού σε καθεστώς χωριστής τοπικής κοινότητας.

Απόφαση που θα λάμβανε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Μίλησε επίσης για την πρώτη σύνοδο όλων των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων της χώρας. Ιδέα που ξεκίνησε από τον ίδιο.

Η συνέντευξη

Ερ: Τη Δευτέρα (χθες) συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Θέμα πρώτο: Το Παληό ξαναγίνεται τοπική κοινότητα.

Απ: Το Παληό όντως ξαναγίνεται κοινότητα. Το επιτρέπει ο νόμος. Όταν έχουμε ένα οικισμό ο οποίος έχει πληθυσμό πάνω από 300 κατοίκους, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα συνταχθεί μια πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών για να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για να αναγνωριστεί ο οικισμός αυτός ως κοινότητα. Μια ακόμη τυπική προϋπόθεση είναι ο οικισμός αυτός να έχει στην τελευταία  απογραφή αυτοτελώς πάνω από 300 άτομα. Θα πρέπει πέρα από αυτές τις τυπικές προϋποθέσεις να υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα. Ιστορικά στοιχεία, κυκλοφοριακά, λόγοι ανάπτυξης κτλ. Το Παληό είναι ένα τουριστικό μέρος όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες από έναν οικισμό που ενδεχομένως δεν θα είχε τόσους τουρίστες. Πρέπει η εισήγηση, η πρόταση μας να είναι καλά δεμένη όχι μόνο με τις τυπικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος αλλά και με κάποιες ιστορικές. Το Παληό ούτως ή άλλως ήταν  κάποτε κοινότητα για πάρα πολλά χρόνια. Συντάξαμε μια πολύ καλή εισήγηση- με τη βοήθεια του κ. Παπακοσμά- και πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Στις επόμενες δημοτικές εκλογές το Παληό θα επιλέξει τη δική του, τοπική κοινότητα. Θα μοιάζει με της Νέας Καρβάλης. Με τα σημερινά δεδομένα θα είναι πενταμελής αυτή η κοινότητα.

Ερ: Θα πάτε στη σύνοδο προέδρων των δημοτικών συμβουλίων, αργότερα αυτόν τον μήνα. Περί τίνος πρόκειται;

Απ: Φαίνεται να τα καταφέρνουμε. Πριν 4-5 μήνες είχα πάρει μια πρωτοβουλία και είχα συντάξει μια επιστολή και την έστειλα σε όλους τους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων, ζητώντας τα στοιχεία τους. Παλαιότερα ο κ. Γκόλνας (πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας επί 16 έτη)  με τον τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, είχαν προσπαθήσει να γίνει κάτι παρόμοιο. Δεν τα καταφέρανε. Τώρα πάρα πολλοί πρόεδροι ανταποκριθήκανε, πάνω από 200.  Κάναμε κάποιες τηλεδιασκέψεις και ήταν στη σκέψη μας να γίνει η πρώτη σύνοδος στην Καβάλα αλλά ήταν πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό. Τελικά καταλήξαμε στον Άγιο Δημήτριο στην Αττική. Το σημαντικό είναι ότι πείστηκε και θα έρθει ο Υφυπουργός ο κ. Σπανάκης. Μέχρι τώρα έχουμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Απ’ ότι μαθαίνω πάνω από 100 συνάδελφοι θα βρίσκονται στη συνάντηση εκείνη τη μέρα. Πιθανώς να είναι και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ή κάποιος αντιπρόσωπος. Είναι σημαντικό ότι θα βρεθούμε για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια εν όψει του ότι έχουμε και ένα κανονισμό σε διαβούλευση. Είναι σημαντικό να έρθει και ο αρμόδιος Υφυπουργός να μας ακούσει. Αυτήν τη ευκαιρία δεν τη βρίσκεις και κάθε μέρα. Οπότε με χαρά το περιμένουμε στις 19 Οκτωβρίου.

Προηγούμενο άρθρο

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: «Αυτή η αντιπολίτευση αδικεί και τους ίδιους που την κάνουν»

Επόμενο άρθρο

Υπό εκπόνηση η μελέτη για τη νέα πιάτσα των Ταξί