Dark Mode Light Mode

Η ηλιακή καταιγίδα που βίωσα

Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου


Ένα εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και επηρεάζει όλο το ηλιακό μας σύστημα και επομένως και τον πλανήτη μας. Ο πλανήτης μας χτυπιέται από μια τεράστια  ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα που η έντασή της συγκαταλέγεται σε μια από τις σφοδρότερες που έχει προσβάλει τη Γη.

Το φαινόμενο αυτό δημιουργείται από την δραστηριότητα που παρατηρείται στην επιφάνεια του Ήλιου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις και εκτινάξεις μάζας στέμματος στον ουρανό πάρα πολλών περιοχών του πλανήτη, δίνοντας στον νυχτερινό ουρανό μοναδικά χρώματα και επηρεάζοντας άμεσα πολλές δραστηριότητες της ζωής μας, όπως οι τηλεπικοινωνίες.

Ένα τέτοιο φαινόμενο έζησα στις αρχές του 1980. Ευρισκόμουν στις Εγκαταστάσεις του Αστικού Τηλεφωνικού Κέντρου για έλεγχο κάποιων μετρητών τηλεφώνων Συνδρομητών του ΟΤΕ που παραπονούνταν για υπερβολικές χρεώσεις.

Στο χώρο εκείνο συνυπήρχαμε εκείνη την ώρα ο Σοφοκλής Κυριακίδης, υπεύθυνος του Αστικού Κέντρου εκείνη τη στιγμή και ο Τριαντάφυλλος Χαραλαμπίδης, του Υπεραστικού Κέντρου για  τακτοποίηση κάποιας βλάβης.

Το Αστικό Κέντρο στο οποίο αναφέρομαι ήταν αναλογικό Ανυψοπεριστροφικό, πέντε χιλιάδων παροχών. Τα τηλεφωνικά Κέντρα εκείνης της τεχνολογίας για να λειτουργήσουν, ήταν  εξοπλισμένα με πλήθος ηλεκτρονόμων μεγάλης ευαισθησίας και υψηλής ακρίβειας.

Σε μια στιγμή όλοι αυτοί οι ηλεκτρονόμοι άρχισαν να λειτουργούν αναίτια και σε μερικές διατάξεις παρουσιάσθηκε φωτιά που είχε τάσεις να επεκταθεί. Και οι τρεις σπεύσαμε στο γραφείο του Κέντρου τρομοκρατημένοι από το ξαφνικό αλλά και τρομερό γεγονός.

Ο Σοφοκλής βρήκε πρώτος τη ψυχραιμία του και ενεργοποίησε τις διατάξεις ασφαλείας του Κέντρου. Αυτή πρέπει να ήταν η πιο ενδεδειγμένη ενέργεια της στιγμής, γιατί οδήγησε αυτήν την τεράστια ποσότητα ενέργειας στις γειώσεις του Κέντρου. Αν η ενέργεια εκείνη ξέφευγε στο σύστημα, πιστεύω οι καταστροφές θα ήταν μεγάλες και ίσως να υπήρχαν και τραυματισμοί ανθρώπων.

Προηγούμενο άρθρο

Ομιλία Δαλκίτζη για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Εθνική Αντίσταση (φωτογραφίες-video)

Επόμενο άρθρο

Συναυλία Χορωδιακής Μουσικής «Έαρ γλυκύ, ελληνικό με ήχους και αρώματα βορρά» (φωτογραφίες)