Με ημερομηνία 11 Ιουλίου ο υπουργός πολιτισμού κι αθλητισμού υπέγραψε απόφαση με την οποία διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη του για την υλοποίηση από τον Δήμο Καβάλας, έργου «Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Καβάλας – Διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, προμήθεια εξοπλισμού», με χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Η απόφαση κοινοποιείται στο Δήμο Καβάλας, στις περιφερειακές υπηρεσίες και στ4ις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Έχει ενδιαφέρον παρά ταύτα η ιστορία του συγκεκριμένου έργου, το οποίο ξεκίνησε αρχές της δεκαετίας του 2000, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Στην απόφαση του υπουργού πολιτισμού, μνημονεύονται 14 σχετικά με το θέμα έγγραφα. Ένα από τα πρώτα έχει ημερομηνία 1974. Ειδικότερα τον Αύγουστο του 1974 το κτήριο της Καπναποθήκης χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Αμέσως μετά ανέκυψαν οι ενέργειες του Δήμου Καβάλας για την αξιοποίησή του. Έτσι το 2001 η εφορία νεότερων μνημείων ενέκρινε τη μελέτη αποκατάστασης της συγκεκριμένης καπναποθήκης, ως χρήση κτηρίου πολιτιστικών και μουσειακών χρήσεων. Ένα χρόνιο αργότερα, το 2002 η ίδια υπηρεσία ενέκρινε τη μελέτη φωτισμού, εργασιών συντήρησης όψεων. Το 2006 εγκρίθηκαν από περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου πολιτισμού, εφορία νεότερων μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι εργασίες επισκευής της δημοτικής καπναποθήκης. Το 2012 η ίδια περιφερειακή υπηρεσία ενέκρινε τη μελέτη διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων. Το Δεκέμβριο του 2012 το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, του 3ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης.
Τον Απρίλιο του 2016 κι ενώ το ΕΣΠΑ τελείωσε χωρίς το έργο να έχει ολοκληρωθεί, άρχισε μία καινούρια διαδικασία εγκρίσεων, προκειμένου ότι απέμεινε να υλοποιηθεί με το νέο ΕΣΠΑ. Υπήρξαν εγκριτικές αποφάσεις από διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού, αλλά και πρόσφατα τον Ιούνιο του 2016, γνωμοδότηση του κεντρικού συμβουλίου νεότερων μνημείων.
Κατόπιν όλης αυτής της γραφειοκρατίας, ο υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς αποφάσισε την ένταξη του έργου με την προϋπόθ3εση ωστόσο να εφαρμοσθεί η εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων και να τηρηθούν οι όροι που περιλαμβάνονται σε αυτήν.
Με λίγα λόγια η ιστορία συνεχίζεται, καθώς από την εποχή που δήμαρχος Καβάλας ήταν ο Λευτέρης Αθανασιάδης καταβάλλονταν προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η σημαντική αυτή καπναποθήκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχές της δεκαετίας του 2000 άρχιζε το έργο αποκατάστασης, οι τεχνικές εργασίες με χρήματα του 3ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, ποσό 2.700.000 ευρώ, το οποίο έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2005, ολοκληρώθηκε αρκετά μετά. Ακόμη και σήμερα που το έργο προχωρά σχετικά γρήγορα και τα δύσκολα φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί, είμαστε στη διαδικασία προμήθειας των επίπλων, ουδείς γνωρίζει πότε η Δημοτική Καπναποθήκη θα λειτουργήσει για το σκοπό για τον οποίο προορίζεται, να λειτουργία συγκεκριμένα ως χώρος πολιτισμού και μουσείων, κυρίως του μουσείου Καπνού.
—