Dark Mode Light Mode

Η ιστορία της φυσικής αποθήκης φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα»

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και όσα προηγήθηκαν, έκαναν πάλι επίκαιρη για την Ελλάδα την ανάγκη αξιοποίησης του υπό εξάντληση κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα».

Ανοιχτά των Μαριών και στον κόλπο της Καβάλας υπάρχει η εξέδρα (φωτογραφία). Κυρίως υπάρχει η προοπτική να αξιοποιηθεί με έναν φυσικό τρόπο ένα παλιό κοίτασμα φυσικού αερίου.

Να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου, εξυπηρετώντας έκτακτες καταστάσεις και ανάγκες της χώρας. Είναι κάτι που ακούμε συνεχώς, διαβάζουμε για αυτό σχεδόν καθημερινά. Μια σωστή προσπάθεια και πρωτοβουλία «σκαλωμένη» στην ελληνική διαδικασία και γραφειοκρατία. Κι όμως, όλα όσα αφορούν τη συγκεκριμένο σχέδιο ξεκίνησαν προ 20 και πλέον ετών.

Τότε, το 1998, έγινε η πρώτη σχετική μελέτη από την εταιρία Shell. Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια επανέφεραν την ιδέα όταν αυτοί διαχειρίζονταν τα Πετρέλαια. Στη συνέχεια υπήρξε ενδιαφέρον και υποστήριξη και της Ενεργειακής. Περίπου το 2010 όλα όσα προτείνονταν έγιναν δεκτά από την τότε Κυβέρνηση (με υπουργό Ενέργειας τον κ. Γιάννη Μανιάτη). Δυστυχώς 10 και πλέον χρόνια το σχέδιο είναι σε φάση υλοποίησης. Κι υλοποίηση ενώ ακούμε, δεν βλέπουμε!

Έτσι σήμερα και λόγω των πολεμικών γεγονότων άπαντες οι ειδικοί σημειώνουν πόσο χρήσιμη θα ήταν για την Ελλάδα η φυσική αποθήκη «Νότια Καβάλα». Κάθε ένας από αυτούς εξηγεί διαφορετικά τον χρόνο που πέρασε και όσα ακόμη και σήμερα δεν έγιναν.

Για το θέμα ρωτήσαμε χθες τον κ. Βαγγέλη Παππά.

Ο οποίος μεταξύ άλλων διηγήθηκε τα προηγούμενα γεγονότα για το θέμα, σχολιάζοντας τα. Οι εκτιμήσεις που διατύπωσε αφορούν και το τι θα γίνει ή τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα:

«Το 1998 έγινε η πρώτη μελέτη για τη φυσική αποθήκη στη «Νότια Καβάλα από την εταιρεία Shell. Το θέμα επανήλθε επί των ημερών της «Καβάλα oil», όταν δηλαδή τη διαχείριση των Πετρελαίων είχαν οι εργαζόμενοι. Η πρόταση γνωστοποιήθηκε στον τότε Υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη το 2010. Την αποδέχθηκε.

Στη φυσική αποθήκη και σύμφωνα με τις μελέτες μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι και ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Από τότε που το κράτος ανέθεσε το σχέδιο στο ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΑΙΠΕΔ το ταλαιπωρεί. Υπήρξε η άποψη ότι  τον ίδιο ρόλο, της φυσικής αποθήκης, μπορούν να παίξουν και οι αγωγοί φυσικού αερίου που περνούν από την  Ελλάδα. Το ενδεχόμενο αυτό ησύχασε τις τότε κυβερνήσεις.

Αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Σήμερα η διαδικασία είναι σε φάση διαγωνισμού με προτάσεις από δύο κοινοπραξίες. Κι όλο λένε ότι προετοιμάζουν την αξιοποίηση κτλ. Αλλά ανακοινώσεις δεν γίνονται. Αυτό το πράγμα φαίνεται να έχει πολύ δρόμο ακόμα. Θα  μπορούσε να προετοιμαστεί σε έναν χρόνο από σήμερα, χρειάζεται ένας υποθαλάσσιος αγωγός και ένας απαραίτητος εξοπλισμός στην υφιστάμενη εξέδρα».

Προηγούμενο άρθρο

Απαραίτητος ο έλεγχος των δημοτικών χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος

Επόμενο άρθρο

Ο Άη Βασίλης επιμένει να… εμφανίζεται στην πρόσοψη της Μεγάλης Λέσχης!