Ο Αντώνης Κατσαμακίδης διατηρεί για 38 συναπτά έτη στην Καβάλα το γνωστό ανθοπωλείο «Κέντια» απέναντι από τις Καμάρες. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να διηγηθεί την ιστορία των ανθοπωλείων στην πόλη, η οποία αρχίζει τη δεκαετία του 50.
Όλα αυτά με αφορμή την προετοιμασία των ανθοπωλείων για τη χθεσινή γιορτή των ερωτευμένων.
Η συνέντευξη του Αντώνη Κατσαμακίδη
Ερ: Πείτε μας την ιστορία των ανθοπωλείων στην πόλη και από πότε άρχισαν να επηρεάζονται από τη γιορτή του «Αγίου Βαλεντίνου»;
Απ: Η ιστορία των ανθοπωλείων ξεκινάει το 1953. Ο Αλέξανδρος Τσιρμπετζόπουλος, το «ΦΛΟΡΕΞ» που λέμε, ήρθε από τις Σέρρες. Τα αδέλφια του είχαν ανθοπωλεία στις Σέρρες και το άλλο στη Θεσσαλονίκη και έτσι άνοιξε το πρώτο ανθοπωλείο στην Καβάλα.
Το δεύτερο ανθοπωλείο λειτούργησε μετά. Ήταν στη γωνία του κ. Τσίρλη, πηγαίνοντας για το «Οσκαρ».
Στην αρχή τα ανθοπωλεία είχαν μόνο μερικά είδη λουλουδιών και μερικά είδη από γλάστρες. Είχαν μόνο γλαδιόλες, γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα. Βέβαια με την εξέλιξη φέραμε τα εισαγόμενα από την Ολλανδία. Εγώ πήγα σε ηλικία 7 ετών να εργαστώ στο «ΦΛΟΡΕΞ», πηγαίνοντας και στο σχολείο. Εκείνα τα χρόνια ήταν το μοναδικό Ανθοπωλείο. Μετά ήταν το « Μαρκοφλέρ» και μετά ο κ. Κιλπάνης.
Συνεχίζοντας την ιστορία άνοιξε και ένα τέταρτο Ανθοπωλείο το «Κυκλάμινο», απέναντι από την Αστυνομία. Το άνοιξαν τρεις συνεταίροι.
Μετά βέβαια έγιναν και άλλα Ανθοπωλεία. Στην αρχή κάναμε τους γάμους με ταξί, δεν είχε αυτοκίνητα. Στολίζαμε τα ταξί. Εκείνα τα χρόνια τα πηγαίναμε τα λουλούδια με τα πόδια. Δεν είχε αυτοκίνητα, μηχανάκια.
Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι γλάστρες ήταν πήλινες. Δεν ήταν πλαστικές όπως τώρα και ήτανε ασήκωτες. Τώρα ένα παιδί του λες πήγαινε στην Παναγία και σου απαντάει ότι είναι ψηλά.
Ερ: Πόση ώρα έπιανε για να στολίσεις ένα ταξί;
Απ: Στολίζαμε γιρλάντες πάνω στα αυλάκια του αυτοκινήτου. Κάναμε φελιζόλ μπροστά. Μας έπαιρνε μια με μιάμιση ώρα. Το «ΦΛΟΡΕΞ» το πρώτο Ανθοπωλείο ήταν εκεί στην Ομόνοια, αν θυμούνται οι παλιοί εκεί που πουλούσε ξηρούς καρπούς ο κ. Θανάσης.
Στη συνέχεια το επάγγελμα πήρε μια πρόοδο. Έπρεπε να πας να κάνεις μαθήματα γιατί η τεχνολογία προχωρούσε, οι γάμοι ήταν διαφορετικοί. Ο κόσμος είχε διαφορετικές απαιτήσεις. Φτάσαμε σήμερα στην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Καθιερώθηκε μετά το 1993.
Στην αρχή δεν είχε τόσο πολύ εργασία αλλά μετά όλος ο κόσμος άρχισε να παίρνει λουλούδια σε αυτή την ημέρα. Καθιερώθηκε και τώρα είναι ο τζίρος όλης της χρονιάς. Είναι η καλύτερη μέρα για ένα Ανθοπωλείο η 14η Φεβρουαρίου. Αν δεν πάρεις λουλούδια σε αυτή την ημέρα, θα έχεις γκρίνια.
Μια φορά είχε έρθει ένας κύριος 75 χρονιών στις 6.30 το πρωί. Τρόμαξα κιόλας. Μου λέει: «Βάλε παλικάρι μου, λίγα λουλούδια γιατί πέρυσι δεν πήρα την μπάμπω και μου έκανε ολόκληρη ιστορία».
Ερ: Από πλευράς ονομαστικών εορτών, ποια γιορτή ήταν στην Καβάλα με τις περισσότερες ανθοδέσμες, τα περισσότερα λουλούδια, γλάστρες κτλ;
Απ: Εκείνα τα χρόνια ήταν η γιορτή του Κωνσταντίνου και Ελένης. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη. Ακολουθούσε του Αγίου Ιωάννου σαν δεύτερη και οι υπόλοιπες μετά. Εκείνα τα χρόνια είχε πάρα πολλές παραγγελίες και μοιράζαμε συνέχεια τα λουλούδια στα σπίτια.
Θυμάμαι για να πας στην Καλαμίτσα με τα πόδια στη βίλα του κ. Λαγά του Καπνέμπορου, μιάμιση ώρα κάναμε να πάμε και να έρθουμε. Η γλάστρα πήλινη. Τα λουλούδια ήταν λίγα ενώ τώρα έχει πολλά είδη λουλουδιών. Δυστυχώς δεν τα παράγουμε εμείς, τα περισσότερο έρχονται από Ολλανδία και όλα είναι ακριβά. Αν ήταν δική μας παραγωγή θα ήταν φθηνότερα.
Ερ: Πως είναι τα πράγματα τώρα με την πανδημία στα Ανθοπωλεία;
Απ: Δεν επιτρέπεται στις κηδείες να πάει πολύς κόσμος. Οι γάμοι έχουν σταματήσει, γίνονται πολιτικοί και ελάχιστοι. Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του. Βέβαια αισθάνεται την ανάγκη από ψυχολογία να πάρει ένα λουλούδι για να αλλάξει η διάθεση του. Μένουν τα γενέθλια, οι επέτειοι και αυτά.