Dark Mode Light Mode

Η ιστορία του κάδου που απομακρύνθηκε από την κεντρική πλατεία

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής η απομάκρυνση από την κεντρική πλατεία του μεγάλου κάδου απορριμμάτων, του γνωστού κάδου «μπουρί». Ο κάδος άδειασε εντελώς από απορρίμματα, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Δήμου Καβάλας (αποθήκη) κι οδεύει (μέσω διαγωνισμού) προς ανακύκλωση. «Ελπίζουμε να υπάρξει ενδιαφέρον και έσοδο για τον Δήμο» είπαν οι αρμόδιοι. Για την ολοκλήρωση των εργασιών χρειάστηκε να κλείσει για λίγη ώρα η οδός Δοϊράνης, από Βενιζέλου έως Ομονοίας. Οι εργασίες έγιναν παρουσία και του αντιδημάρχου Κυριάκου Σταυρίδη.

Ακόμη σημαντικότερη είδηση είναι η εγκατάσταση και λειτουργία βυθιζόμενων κάδων τόσο στο σημείο του κάδου – «μπουρί» όσο και μπροστά στις Καμάρες. Οι νέοι βυθιζόμενοι κάδοι είναι ίδιοι με αυτούς που λειτουργούν εδώ και καιρό στην Παναγία, στην οδό Θ. Πουλίδου. Για να μπουν στην πλατεία ή στο πεζοδρόμιο πρέπει να προηγηθεί τεχνική εργασία. Έχει αποδειχθεί ότι στη λειτουργία τους είναι άριστοι, είναι εύκολο για τους πολίτες να τους χρησιμοποιούν ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες που υπάρχουν σε αυτούς. Η τεχνολογία είναι σύγχρονη και το αποτέλεσμα κάτι περισσότερο από θετικό. Ο Δήμος Καβάλας σκέπτεται να προμηθευτεί κι άλλους. Ας μη ξεχνάμε ότι ίδιοι βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων υπάρχουν στην πλατεία Καπνεργάτη (σε δύο διαφορετικά σημεία) αλλά και στην αρχή του πεζόδρομου της οδού Φιλελλήνων.

Όταν ο κάδος- «μπουρί» είχε αγοραστεί

Πριν 10 περίπου χρόνια ο κάδος «μπουρί» (ρομποτικός σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου) είχε εγκατασταθεί στο κάτω μέρος της πλατείας. Η ιστοσελίδα news24.gr είχε αναρτήσει το ακόλουθο κείμενο: Την πρωτοποριακή λειτουργία του νέου ρομποτικού κάδου συγκέντρωσης απορριμμάτων, που έχει εγκατασταθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής. Ο καινούριος κάδος, που είναι παγκόσμια ευρεσιτεχνία, έχει ύψος περίπου πέντε μέτρα και ο δήμος τον προμηθεύτηκε από ελληνική επιχείρηση που εδρεύει στη Λάρισα. Σύμφωνα με το δήμαρχο, έχει χωρητικότητα όσο πενήντα παλαιού τύπου κάδοι, των 600 λίτρων ο καθένας. Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτό οφείλεται στη δυνατότητα συμπίεσης των απορριμμάτων, μέσω του ρομποτικού του μηχανισμού. Ο κάδος-ρομπότ ανοίγει αυτόματα μόλις αντιληφθεί την παρουσία του πολίτη που επιχειρεί να πετάξει σκουπίδια, στον οποίο δίνει και οδηγίες. Μάλιστα, μόλις ο πολίτης ρίξει τα σκουπίδια του, ο κάδος πλένεται και απολυμαίνεται αυτόματα. Γι’ αυτό είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ διαθέτει σύστημα αυτοπροστασίας από την πυρκαγιά.

Όπως εξήγησε ο κ. Σιμιτσής, μόλις ο κάδος φθάσει στο 100% της χωρητικότητάς του, τότε ενημερώνει με σήμα που στέλνεται σε κινητό τηλέφωνο της υπηρεσίας καθαριότητας, οπότε ειδικό απορριμματοφόρο αναλαμβάνει να τον αδειάσει. Ολόκληρος ο κάδος είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ατσάλι και έχει πολύ μεγάλες αντοχές σε φθορές και άσχημες καιρικές συνθήκες. Η αγορά και η εγκατάστασή του κόστισε στο δήμο 80.000 ευρώ και, όπως τόνισε ο δήμαρχος, στόχος του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος είναι να τοποθετηθούν συνολικά τέσσερις τέτοιοι κάδοι σε κεντρικά σημεία της πόλης.

*Σύμφωνα με την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας ο ρομποτικός κάδος στην πλατεία ήταν εκτός λειτουργίας τουλάχιστον 3 χρόνια τώρα. Οι πολίτες , αναφέρει η ίδια ενημέρωση, πετούσαν στο εσωτερικό του όχι σωστά αντικείμενα με αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες. Η επιδιόρθωση των οποίων στοίχιζε αρκετά χρήματα.

Προηγούμενο άρθρο

Στην πλατεία Καπνεργάτη σχολεία, στους πεζόδρομους δημοτικό έργο

Επόμενο άρθρο

 6 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Παιδόπολη και Χρόνιων Παθήσεων (Ελευθερούπολη)