Ακριβώς 171 χρόνια πριν, στις 16 Αυγούστου του 1846, ο Μοχάμεντ Αλι, ο Καβαλιώτης ιδρυτής της τελευταίας βασιλικής δυναστείας της Αιγύπτου, επιβιβάστηκε σε ένα ατμόπλοιο που κατέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το λιμάνι της γενέτειράς του στη Βόρεια Ελλάδα. Ο σκοπός του δεν ήταν μόνο να επισκεφθεί το μέρος όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, αλλά και να καμαρώσει –δικαίως– τη δωρεά που έκανε στην πόλη του. Δαπάναις του, ανηγέρθη σταδιακά από το 1808 μέχρι και το 1821 ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα πάνω στα παλαιά τείχη, με μεντρεσέ (ιεροδιδασκαλείο), μεκτέμπ (πρωτοβάθμιο σχολείο), 60 κελιά για σπουδαστές του Κορανίου και ένα ιμαρέτ, το μαγειρείο όπου φρόντιζε για τον επισιτισμό τους. Τα ευεργετικά του γεύματα απολάμβαναν άποροι ταξιδιώτες, από το 1842 και μετά. Ο Βρετανός ταξιδιώτης George Frederick Abbott, που το επισκέφθηκε μάλιστα το 1901, έγραψε πως είναι «ένα παράξενο ίδρυμα, μια διασταύρωση σχολείου και μαγειρείου».
Οι περιπέτειες του οικοδομήματος ήταν πολλές, καθώς φιλοξένησε τους πρόσφυγες του 1922 και αφέθηκε σε μια βραδυφλεγή φθορά μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν η επιχειρηματίας Αννα Μισσιριάν, γέννημα θρέμμα της Καβάλας πήρε την απόφαση να το σώσει. Το μίσθωσε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση (αποτελεί ακόμα τμήμα της βακουφικής της περιουσίας στην Ελλάδα) και από το 2004 το Ιμαρέτ λειτουργεί ως μια υποδειγματική μικρή ξενοδοχειακή μονάδα. Στη φιλόξενη αυλή αυτού του σπάνιου μνημείου οθωμανικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής έγινε το περασμένο Σάββατο μία από τις ωραιότερες συναυλίες του φετινού θέρους.
Ο Δήμος Καβάλας με το αξιέπαινο και δραστήριο Δημοτικό Ωδείο της πόλης, καθώς και το ξενοδοχείο διοργάνωσαν μια βραδιά κλασικής μουσικής με το σύνολο Εsthonian Sinfonietta Soloists. Σε μια ειδική πλωτή πλατφόρμα που είχε τοποθετηθεί μέσα στην πισίνα του Ιμαρέτ, οι σολίστ από την Εσθονία ερμήνευσαν ένα ρεπερτόριο που ξεκίνησε από τον Βιβάλντι, τον Μότσαρτ και τον Μπαχ για να περάσουν ύστερα στον Αργεντίνο μάγο του nuevo tango Αστορ Πιατσόλα, αλλά και δύο περίφημους συμπατριώτες τους συνθέτες, τον Αρβο Παρτ, και τον δάσκαλό του, Χέινο Ελερ. Την ώρα που μόλις είχε δύσει ο ήλιος ακούστηκαν οι πρώτες νότες και μέχρι τις 11.30 που ολοκληρώθηκε το κοντσέρτο, οι Εσθονοί είχαν καταφέρει να παρασύρουν τους 200 και πλέον ακροατές σε ένα αξιομνημόνευτο μελωδικό ταξίδι. Η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη, που ορισμένοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση στη μαγική αυλή του ξενοδοχείου αλλά μπόρεσαν τουλάχιστον να απολαύσουν τη μουσική έστω και έξω από τους στιβαρούς τοίχους του Ιμαρέτ. Η βραδιά έκλεισε με το κοντσέρτο για φλάουτο σε ρε ελάσσονα του Μπαχ με τους σολίστ Οσκάνα Σίνκοβα (φλάουτο) και Μάανο Μάνι (βιολί) και με ένα ένθερμο παρατεταμένο χειροκρότημα, καθώς και την υπόσχεση ότι οι Εσθονοί θα επανέλθουν στην Καβάλα. (Πηγή Καθημερινή, κείμενο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ)