Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας την Δευτέρα τέλειωσε αργά το βράδυ. Αφού επί 3 ώρες συζητούσαν το θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, στη συνέχεια ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα Leader από τον κ. Σκορδά και την κ. Λυμπεροπούλου. Όταν κι αυτή η διαδικασία τέλειωσε (γύρω στις 11 το βράδυ) άρχισε η συζήτηση πριν την ημερήσια διάταξη. Οι ερωτήσεις πολλές, οι απαντήσεις το ίδιο. Και οι στιγμές έντασης (παρά το προχωρημένο της ώρας) αρκετές.
Ο κ. Σιμιτσής έθιξε τα θέματα: Της ΒΦΛ, για το οποίο είπε ότι «κινδυνεύουμε να δούμε σκηνές εμφυλίου. Κυρία Δήμαρχε κάντε κάτι». Μίλησε για τη διεκδίκηση του παλιού Νοσοκομείου, για τη συμφωνία με την εταιρία ΕΛΙΚΑ ΑΤΕ και την απόληψη μαρμάρων στη Λημνιά αλλά και για δύο παλαιούς μηχανισμούς που διευκολύνουν τα ΑμΕΑ στη θάλασσα που πρότεινε να επαναχρησιμοποιηθούν. Ζήτησε δε αυτό να γίνει στο Παληό και τη Νέα Καρβάλη. Τέλος ζήτησε να μάθει τη συνέχεια της δικαστικής αντιπαράθεσης με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος σε υψηλούς τόνους ανέφερε το θέμα του παλιού Νοσοκομείου. Είπε χαρακτηριστικά «… το χάνουμε». Η κριτική του προς τη Δήμαρχο ήταν σκληρή: Είναι τραγική η ανεπάρκεια της και πλήρης η ανικανότητα της. Υπήρξαν αντιδράσεις και φωνές διαμαρτυρίας από την πλειοψηφία και την κ. Τσανάκα.
Ο Βαγγέλης Παππάς σημείωσε ότι εργαζόμενοι των πετρελαίων με τη σύμφωνη γνώμη της Ενεργειακής Αιγαίου καθαρίζουν συστηματικά την Νέα Καρβάλη. «Καθαρίζουμε εμείς το χωριό εδώ και τρεις μήνες» τόνισε. Έθιξε το θέμα του μικρού τρένου της Παναγίας αλλά και των ποινών σε εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ.
Ο Άρης Βέρρος είπε ότι στα θέματα της καθημερινότητας η διοίκηση δεν τα πάει καλά. Ρώτησε για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς των Κρηνίδων, τους τρύπιους κάδους απορριμμάτων. Για το παλιό Νοσοκομείο πρότεινε ο Δήμος Καβάλας να μοιράσει χώρους στο «γυάλινο» κτίριο στους συλλόγους. Ήταν χαρακτηριστική η φράση του για την επέκταση της αστικής γραμμής των λεωφορείων στη Νέα Καρβάλη: «Η Περιφέρεια ΑΜΘ σαμποτάρισε τη νέα αστική γραμμή στη Νέα Καρβάλη».
Οι απαντήσεις της Δημάρχου
Η κ. Τσανάκα προσπάθησε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που είχε ακούσει ενώ κάποιες απάντησαν συνεργάτες της. Για το παλιό Νοσοκομείο και τις άλλες διεκδικήσεις είπε μεταξύ των άλλων: «Είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Να μας δώσουν το παλιό Νοσοκομείο κατά χρήση. Όλα τα θέματα τα παλεύουμε. Όλα είναι ανοιχτά. Το θέμα του Ασημακοπούλου θα το δω την ερχόμενη εβδομάδα. Θα προτείνω στο σημείο του στρατοπέδου που σήμερα βρίσκονται τα κατασχεμένα αυτοκίνητα να γίνει γουότερλαντ ή μια μεγάλη πισίνα. Η ακτή Καλαμίτσας σήμερα δεν ανήκει σε κανέναν. Ούτε στον Δήμο Καβάλας, ούτε στο δημόσιο. Κι οι επαγγελματίες της ακτής δεν πληρώνουν ενοίκια αυτό το διάστημα αφού η ακτή δεν ανήκει σε κανέναν».
Για το τρενάκι που εκτελεί δρομολόγια στην Παναγία είπε ότι έπαθε βλάβη που όμως εντός του μήνα θα διορθωθεί. Ανακοίνωσε την προμήθεια δύο ηλεκτρικών αυτοκινήτων που όπως είπε θα εκτελούν δρομολόγια στην ίδια συνοικία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Σχετικά με τη διαχείριση της καθημερινότητας και την κριτική που της έκανε ο κ. Βέρρος η Δήμαρχος ουσιαστικά παραδέχθηκε τα προβλήματα αλλά προσπάθησε και να εξηγήσει τι συμβαίνει. «Για μας η καθημερινότητα είναι το πρώτο θέμα που μας απασχολεί. Το πιο σοβαρό απ’ όλα. Η αυτεπιστασία σταμάτησε. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα μικροέργο στις συνοικίες. Οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες μπλόκαραν. Ο ένας κάνει ένσταση στον άλλο και δεν έχουμε αποτέλεσμα στους διαγωνισμούς» είπε. Έφερε δε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως: Η προμήθεια λαμπτήρων, το κόψιμο των χόρτων από ιδιώτη, η προμήθεια νέων κάδων, η αποχή των μηχανικών λόγω του ασφαλιστικού κτλ.
Η Αναστασία Ιωσηφίδου προανήγγειλε την διεκδίκηση των χρημάτων από τον ΟΛΚ μέσω της δικαστικής οδού. Όπως είπε η προσπάθεια προφορικής συνεννόησης απέτυχε. Η πρόεδρος της Δημωφέλεια είπε μεταξύ των άλλων: «Έχουμε αντίγραφα και των δύο αποφάσεων του Α. Πάγου. Τις κοινοποιήσαμε με δικαστικό επιμελητή στον ΟΛΚ. Αυτός δέχθηκε να μας πληρώσει ποσό 2.500 ευρώ. Σταματήσαμε τη συζήτηση. Κατατέθηκε δικόγραφο για να μπορούμε να ασκήσουμε μέτρα εκτέλεσης της απόφασης. Ο ΟΛΚ θα αναγκαστεί να πληρώσει».
Περί του διαγωνισμού των συναυλιών (ήχος-φως) και των εκδηλώσεων της δημοτικής επιχείρησης (σχετική ερώτηση έκανε ο Χρήστος Τσοχαταρίδης) η κ. Ιωσηφίδου είπε: «Θέλουμε οι δουλειές της δημοτικής επιχείρησης να γίνονται από Καβαλιώτες. Το αποδεικνύουμε στην πράξη. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις δεν μπορούμε παρά να κάνουμε διαγωνισμό. Τόσο η Δημωφέλεια όσο και ο Δήμος Καβάλας κάνουμε πολλές απευθείας αναθέσεις σε επαγγελματίες της πόλης. Στην προκειμένη περίπτωση έπρεπε να κάνουμε διαγωνισμό. Δεν ήρθε καβαλιώτης να καταθέσει προσφορά. Μέχρι και τον διαγωνισμό δεν υπήρξαν παράπονα. Ανέκυψαν μετά. Εμείς κάναμε ότι έπρεπε. Όσοι διαμαρτύρονται είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένσταση επί των όρων της διακήρυξης. Ορισμένες προδιαγραφές τις ζήτησαν οι καλλιτέχνες των συναυλιών και δεν τις είχαν οι καβαλιώτες».
Για τις ποινές σε εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ απάντησε ο πρόεδρος της επιχείρησης Ν. Ξανθόπουλος. Είπε αναλυτικά τα παραπτώματα τους, τις ενέργειες που έκανε ο ίδιος και οι εργαζόμενοι. Κατηγόρησε τον μεν πρώτο ότι έπαιρνε τις ενδείξεις των ρολογιών κατανάλωσης από το… καφενείο και τον δεύτερο ότι του έδωσε «χαζή απάντηση» όταν του ζήτησε εξηγήσεις. Οι χαρακτηρισμοί του κ. Ξανθόπουλου και τα σχόλια συνεχίστηκαν: «Δεν τιμά το ψωμί που τρώει» είπε για τη μία περίπτωση εργαζόμενου, «εργαζόμενοι που είναι πλησίον της σύνταξης δεν θέλουν να εργάζονται» συμπλήρωσε γενικότερα.
Ατάκες της συνεδρίασης
Ορισμένες ατάκες της συνεδρίασης, κυρίως σε στιγμές έντασης, έχουν ως εξής:
Μάκης Παπαδόπουλος: Κυρία Τσανάκα θα μείνετε στην ιστορία ως η μοιραία δήμαρχος της πόλης. Έχασες τα πάντα όσα η Καβάλα διεκδικούσε.
Δήμητρα Τσανάκα: Είμαι μοιραία γυναίκα.
Δήμητρα Τσανάκα στον Μάκη Παπαδόπουλο: Έχεις πρόβλημα. Θα σου συστήσω έναν καλό συνάδελφο γιατρό.
Άρης Βέρρος στη Δήμαρχο: Καλές και πολλές οι εκδηλώσεις που ο Δήμος οργανώνει αλλά ακούστε τον κόσμο τι λέει για αυτές. Η καθημερινότητα δεν είναι προτεραιότητα σας.
—