Dark Mode Light Mode

Η Καβάλα «αγκαλιάζει» το μπάσκετ γυναικών: Πάνθηρες και Αστέρας γράφουν ιστορία με τις επιτυχίες τους

Μια πόλη, δύο απόλυτα επιτυχημένες ομάδες και πολλοί λόγοι περηφάνιας… Πάνθηρες Καβάλας και ΣΑΚ Αστέρας έχουν αφήσει τα τελευταία χρόνια τη δική τους σφραγίδα στο μπάσκετ γυναικών της περιοχής.

Γράφει στο ΕΟΚ Magazine η Σοφία Βαλσάμη


Μόνο που η χρονιά που μας πέρασε ήταν ξεχωριστή και για τους δύο συλλόγους! Οι Πάνθηρες Καβάλας έφτασαν να συμμετέχουν στα πλέι οφ για την άνοδο στην Α1 Γυναικών, ενώ ο ΣΑΚ Καβάλας πήρε μέρος στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κορασίδων καταλαμβάνοντας την 7η θέση. Και τα καλύτερα έρχονται!

Και οι δύο ομάδες έχουν δώσει έμφαση στο μπάσκετ γυναικών με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από εμφανή! Οι Πάνθηρες μετρούν μόλις 15 χρόνια ζωής έχοντας έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο μπάσκετ γυναικών στην Καβάλα. Στα τελευταία χρόνια έχουν δώσει βάση στα κορίτσια με την ομάδα να φτάνει στο σημείο να διεκδικεί την άνοδο στην Α1 Γυναικών.

Οι Πάνθηρες Καβάλας είχαν δείξει τις προθέσεις τους από τις προηγούμενες χρονιές. Τη σεζόν 2015-16 κατέκτησαν το πρωτάθλημα Κορασίδων ΕΚΑΣΑΜΑΘ με το Γυναικείο να είναι στο τοπικό, τη σεζόν 2016-17 αναδείχθηκαν πρωταθλητές νεανίδων και την επόμενη 2017-18 κατέκτησαν τον τίτλο στις γυναίκες.

Οι Πάνθηρες Καβάλας έφτασαν πλέι οφ για την άνοδο στην Α1 Γυναικών. Από τη σεζόν 2020-21 η ομάδα βρίσκεται στην Α2 Γυναικών με αποκορύφωμα την πορεία την χρονιά που τελείωσε, καθώς αγωνίστηκε στα πλέι οφ για την άνοδο. Η έμφαση δίνεται στη βάση, με τις αθλήτριες του συλλόγου να ξεπερνούν τις 100 και κάθε χρόνο να αυξάνονται.

Όπως κάθε σύλλογος της επαρχίας έτσι και οι Πάνθηρες Καβάλας όταν βλέπουν αθλήτριές τους να διακρίνονται σε επίπεδο εθνικών ομάδων δεν κρύβουν τη χαρά τους Φέτος μάλιστα οι Πάνθηρες θα κατεβάζουν όλα τα αγωνιστικά τμήματα, καθώς εκτός από το γυναικείο θα έχουν ομάδες σε νεάνιδες, κορασίδες και παγκορασίδες.

Η χρονιά που έκαναν οι Πάνθηρες Καβάλας ήταν ονειρική… Ξεκίνησαν το πρωτάθλημα με στόχο την παραμονή στην κατηγορία, όμως, τελικά όχι μόνο δεν κινδύνευσαν αλλά μπήκαν στα πλέι οφ με διεκδικώντας την άνοδο στην Α1 Γυναικών.

Ο προπονητής των Πανθήρων, Αρίστιππος Χαντέλης, κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. «Εμείς το περασμένο καλοκαίρι ξεκινήσαμε να στήσουμε την ομάδα μας για να εξασφαλίσει την παραμονή, αλλά όσο σημειώναμε νίκες οι στόχοι άλλαζαν.

Μετά από κάποια ”διπλά”, η ομάδα έβαλε στον β΄ γύρο στόχο τα πλέι οφ. Είμαστε μια ομάδα νεανική η οποία έχει στο ρόστερ και κάποιες έμπειρες και με αυτό το πάντρεμα γινόταν όλο και καλύτερη. Έτσι φτάσαμε στο peak στον β’ γύρο με νίκες απέναντι σε Παναθλητικό, Βόλο και Πυλαία. Αγωνιστήκαμε στα πλέι οφ απέναντι στον Πανσερραϊκό σε μια δυνατή σειρά αγώνα και χάσαμε 2-1. Ο αντίπαλός μας διέθετε πιο έμπειρη ομάδα».

Ο Αρίστιππος Χαντέλης θέλει η ομάδα του να συνεχίσει να παίζει καλό μπάσκετ! Η φιλοσοφία των Πανθήρων είναι να στηρίζονται στα δικά τους παιδιά και φυσικά δεν θα έλεγαν όχι στο ενδεχόμενο ανόδου με τον πήχη να παραμένει ψηλά και την προσεχή σεζόν.

«Η φιλοσοφία μας είναι να βγάζουμε παιδιά από την Καβάλα και να στελεχώνουν την γυναικεία ομάδα. Αυτό θέλουμε και τη φετινή χρονιά…  Θέλουμε να είμαστε ομάδα, να κρατήσουμε, αλλά και να αυξήσουμε το επίπεδο της ομαδικότητάς μας.

Αν έρθει η άνοδος στην Α1 Γυναικών είναι σίγουρα καλοδεχούμενη. Θέλουμε να παίξουμε καλύτερο μπάσκετ και δεύτερος στόχος να μπούμε στα πλέι οφ. Δεν είναι αυτοσκοπός η Α1», ανέφερε ο Χαντέλης. Για τρίτη χρονιά στους Πάνθηρες Καβάλας βρίσκεται η Αφροδίτη Τσάντα που βλέπει την ομάδα σαν δεύτερη οικογένειά της.

Έχοντας και τον ρόλο της αρχηγού αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας και κάνει το δικό της απολογισμό… «Οι Πάνθηρες κάνουν μια καλή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και ο τρόπος που είναι οργανωμένη και δουλεύει η ομάδα δεν θυμίζει σε τίποτα επαρχιακό  σύλλογο. Αν και λειτουργεί σε υψηλό επίπεδο είναι πολύ δύσκολο να έρθει παίκτρια από άλλη πόλη στην Καβάλα.

Η αλήθεια είναι ότι την χρονιά που τελείωσε μας υποστήριξε ο κόσμος και εμείς το χαρήκαμε με την ψυχή μας, καθώς η βοήθειά του ήταν συγκλονιστική. Ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα με στόχο να παραμείνουμε στην κατηγορία και παιχνίδι με παιχνίδι, αλλά και μέσα από την σκληρή δουλειά βλέπαμε ότι μπορούσαμε κάτι παραπάνω.

Η Αφροδίτη Τσάντα δεν κρύβει ότι οι Πάνθηρες λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο. Κάναμε και πρωινές προπονήσεις κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται στις ομάδες της Α2 Γυναικών. Η θέληση των παικτριών και των προπονητών μας έφτασε ως εκεί. Συμμετείχαμε στα πλέι οφ και θεωρώ ότι πραγματοποιήσαμε καλές εμφανίσεις».

Όσο για το τι είναι αυτό που κρατάει από τη χρονιά που πέρασε… «Οι σχέσεις με τις συμπαίκτριες μου. Για μένα το κλίμα μέσα σε μια ομάδα παίζει σημαντικό ρόλο. Μπορεί να ήρθαν το περασμένο καλοκαίρι νέα κορίτσια στην ομάδα, όμως με τη δουλειά και το καλό κλίμα ήρθαν και τα θετικά αποτελέσματα».

Από το 1978 ο Αστέρας Καβάλας έχει διανύσει μια μακρά διαδρομή στο χώρο του μπάσκετ και δη του γυναικείου. Με παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα όπως η συμμετοχή την σεζόν 2022-23 της ομάδας στην Α2 Γυναικών, αλλά και στο παρελθόν στην τότε Α’ Εθνική Γυναικών (τη σεζόν 1988-89) ο Αστέρας Καβάλας έχει προσθέσει το δικό του λιθαράκι στο οικοδόμημα του μπάσκετ γυναικών στον νομό.

Με περίπου 55 κορίτσια στα τμήματα των μικρών ηλικιών (νεανίδες, κορασίδες, παγκορασίδες), αλλά και γυναικεία ομάδα που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ ο ΣΑΚ Αστέρας συνεχίζει την παραγωγική διαδικασία.

Τεράστια επιτυχία για τον ΣΑΚ Αστέρα η συμμετοχή στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κορασίδων. Εδώ και χρόνια το μπάσκετ γυναικών στον Αστέρα Καβάλας φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Αϊβαζίδη ο οποίος είναι προπονητής σε όλα τα τμήματα.

Τον περασμένο Ιούνιο η ομάδα κορασίδων συμμετείχε στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που έγινε στα Τρίκαλα αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Ο προπονητής του συλλόγου Δημήτρης Αϊβαζίδης αναφέρεται στη λειτουργία της ομάδας, αλλά και στις δυσκολίες λόγω έλλειψης ανταγωνισμού…

«Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το μπάσκετ γυναικών δεν έχει υψηλό ανταγωνισμό και το πρωτάθλημα διεξάγεται μεταξύ τεσσάρων ομάδων. Συμμετέχουν Ασπίδα Ξάνθης, ΓΑΣ Κομοτηνής, Ολυμπιάδα Αλεξανδρούπολης και εμείς. Η Ένωση στην Α΄ ΕΚΑΣΑΜΑΘ Γυναικών μέσω των πλέι οφ προσπαθεί να βάλει περισσότερους αγώνες μέσα στη χρονιά.

Η ομάδα Νεανίδων του Αστέρα Καβάλας. Ο Αστέρας Καβάλας είναι ένας σύλλογος Ακαδημιών με αγόρια και κορίτσια με αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της επαρχίας. Η παρουσία του σε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπως αυτό που συμμετείχαμε στα Τρίκαλα έχει να κάνει με την φουρνιά των παικτριών.

Είναι χαρά μας να βλέπουμε τις αθλήτριες να παίζουν εθνικές ομάδες, να διακρίνονται και να λέμε ότι έχουμε βάλει και εμείς το δικό μας λιθαράκι. Ήταν μεγάλη η επιτυχία μας να είμαστε στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κορασίδων για πρώτη φορά. Και το καταφέραμε χωρίς τη Ζορμπαλά, η οποία από την προηγούμενη σεζόν έχει πάει στον ΠΑΟΚ και η προσπάθεια των κοριτσιών μας είναι αξιέπαινη».

Η δουλειά στα τμήματα υποδομής είναι συνεχής. Σχετικά με την παρουσία του Αστέρα Καβάλας στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κορασίδων είπε… «Η ομάδα ήταν προσγειωμένη και τα παιδιά έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό σε κάθε αγώνα.

Από την ομάδα που πήγε στα Τρίκαλα υπάρχουν κορίτσια που ξεκίνησαν πρόπερσι το μπάσκετ. Η προσπάθεια που έγινε ήταν μεγάλη. Είναι παιδιά που δουλεύουν σκληρά όλη τη χρονιά παράλληλα με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Έδειξαν συνέπεια στις προπονήσεις και αυτό είναι ένα τεράστιο όφελος. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος βελτίωσαν κάποια στοιχεία στο παιχνίδι τους. Ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας και πέτυχαν κάτι το οποίο στην αρχή της χρονιάς φάνταζε αδύνατο. Η όλη εμπειρία του Πανελληνίου των Τρικάλων είναι τεράστια.

Εμείς θέλαμε να κερδίσουμε εμπειρίες και παραστάσεις. Αυτό το κατάλαβαν τα παιδιά μετά το πρώτο παιχνίδι. Τα κορίτσια το απόλαυσαν… Στόχος μας είναι να εξαργυρώσουμε αυτή τη χρονιά προσελκύοντας περισσότερα παιδιά στις ακαδημίας μας και έτσι να έχουμε μια μεγαλύτερη βάση. Στα χρόνια του κορονοϊού χάσαμε παιδιά από το μπάσκετ, καθώς είχαν σταματήσει οι αγωνιστικές δραστηριότητες».

πηγή: basket.gr

Προηγούμενο άρθρο

Απαγόρευσης κυκλοφορίας στις δασικές εκτάσεις της Θάσου λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Επόμενο άρθρο

Στην Καβάλα για τον ΑΟΚ ο Νιγηριανός επιθετικός Σάμσον Ομπιόχα