Dark Mode Light Mode
Εκτάκτως και κατ’ εξαίρεση εκδήλωση/βιβλιοπαρουσίαση στην αίθουσα της Δ. Βιβλιοθήκης
Η Καβάλα ήταν μια από τις λίγες πόλεις που δε χρέωναν το ντελίβερι: Συζήτηση με το Νίκο Κεχαγιά για τις αποφάσεις επαγγελματιών σνακ μπαρ/ψητοπωλείων
Η ανατροπή νταλίκας «έφερε» τα φορτηγά στο κέντρο της Καβάλας

Η Καβάλα ήταν μια από τις λίγες πόλεις που δε χρέωναν το ντελίβερι: Συζήτηση με το Νίκο Κεχαγιά για τις αποφάσεις επαγγελματιών σνακ μπαρ/ψητοπωλείων

Ο Νίκος Κεχαγιάς είναι ένας από τους επαγγελματίες της εστίασης, των σνακ μπαρ και των ψητοπωλείων, που είχαν την πρωτοβουλία συνεννόησης και συνάντησης την περασμένη Δευτέρα.

Έλαβε μέρος στην απόφαση των αυξήσεων για τα προϊόντα των ψητοπωλείων, στην απόφαση για την επιβολή τέλους στα ντελίβερι. Μίλησε αναλυτικά στην Πρωινή για τους λόγους των αποφάσεων, για τις συνθήκες στην αγορά κτλ.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι ακριβώς έγινε στη συνάντηση σας την περασμένη Δευτέρα;

Απ: Ήρθαμε σε μια συζήτηση με τους συναδέλφους για άμεση αύξηση στις τιμές και μια ελάχιστη χρέωση στη διανομή. Κύριες αιτίες φυσικά είναι η αύξηση στη ενέργεια,στο υγραέριο δηλαδή και στο ρεύμα. Τα οποία είναι τα βασικά μας όπλα για να κάνουμε τη δουλειά μας. Ακολουθούν αυξήσεις και σε όλα σχεδόν τα υλικά δηλαδή από χαρτικά υλικά συσκευασίας, άλευρα, μια μικρή αύξηση στο κρέας ακόμη  στις αλοιφές, το τζατζίκι, την τυροσάλατα κτλ. Οπότε είναι αναγκαίο κακό για μας να αυξήσουμε τις τιμές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο υγραέριο και στο ρεύμα.  Αυτή τη στιγμή στο υγραέριο έχουμε μια αύξηση κοντά στο 33% και δεν ξέρουμε που ακόμη θα φτάσει. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δουλεύουν με υγραέριο οπότε είναι ένα έξοδο καθημερινό. Ένας μέσος όρος  μιας κατανάλωσης υγραερίου είναι 25 κιλά αερίου τη μέρα.

Ερ: Γιατί η γυργιέρα όπως λέτε (εκεί όπου βρίσκεται και ψήνεται ο γύρος), πρέπει να γυρίζει με υγραέριο και όχι με ρεύμα;

Απ: Τα 9 από τα 10 μαγαζιά για να μην πω και τα 10, δουλεύουν με υγραέριο. Είναι πιο υψηλής θερμοκρασίας που πρέπει να φτάσει για να ψήσουμε το κρέας πιο γρήγορα. Ήταν μέχρι τώρα και ποιο οικονομικό. Δε ξέρουμε που μπορούν να φτάσουν οι τιμές αλλά για την ώρα έχει εκτοξευτεί, είναι στο 33% και ανεβαίνουμε. Οι άνθρωποι που κάνουν το εμπόριο του αερίου δεν είναι υπεύθυνοι.

Ερ: Τώρα δηλαδή μια λαδόπιτα που κάνει 2,5 ευρώ ή 3 ευρώ πόσο θα στοιχίζει πλέον;

Απ: Κοιτάξτε οι τιμές που θα αυξηθούν στα περισσότερα μαγαζιά θα ξεκινήσουν από 20 έως 40 ή 50 λεπτά για ένα απλό πιτόγυρο. Είναι καθαρά απόφαση στην κρίση κάθε μαγαζάτορα. Η πίτα στα 3 ευρώ είναι δύσκολο να πάει στα 3,50 αλλά θα πάει στα 3,30.

Ερ: Πως θα γίνει με τη χρέωση στη διανομή (ντελίβερι); Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι τέτοιο.

Απ: Αυτό είναι αλήθεια. Η Καβάλα είναι η τελευταία πάνω σε αυτό. Σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις υπάρχει. Στη γειτονική Δράμα υπάρχει, η Θεσσαλονίκη το κάνει, η Ξάνθη το κάνει. Οποιαδήποτε παραγγελία και να είναι θα ξεκινήσει με μίνιμουμ χρέωση των 70 λεπτών και μετά είναι στην κρίση του κάθε καταστηματάρχη να βάλει ότι τιμή θέλει ο ίδιος. Κάποιοι συνάδελφοι θα τοποθετήσουν την τιμή της διανομής το 1 ευρώ το οποίο θεωρώ πολύ λογικό. Άσχετα με την παραγγελία και το ύψος ή το περιεχόμενο της, το ποσό εκτιμώ ότι θα είναι από 70 λεπτά μέχρι 1 ευρώ.

Ερ: Αυτό όμως μήπως είναι αποτρεπτικό στους πελάτες να δίνουν ένα φιλοδώρημα στα παιδιά που κάνουν τη διανομή;

Απ: Επειδή κάποιοι συνάδελφοι ήδη το έχουν ξεκινήσει παρά το ότι εμείς βάλαμε σαν μπούσουλα τις 15 του μήνα, κάποιοι όμως συνάδελφοι το έχουν βάλει ήδη και καλά έκαναν. Πιστέψτε με ότι μέχρι τώρα δεν έχει κανένας πελάτης παραπονεθεί και το φιλοδώρημα στα παιδιά της διανομής παρέμεινε. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο πελάτης αν θέλει να δώσει κάτι στο διανομέα θα το δώσει ούτως ή άλλως.

Ερ: Δεν ήσασταν οργανωμένοι τα ψητοπωλεία και τα σνακ μπαρ, τώρα οργανώνεστε;

Απ: Κοιτάξτε, όταν είμαστε σε ένα μικρό κόσμο όπως είναι η Καβάλα, υπάρχουν κάποιες τριβές συναδέλφων.  Συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί για να υπάρξει το καλό όλων. Βλέπουν και οι ίδιοι ότι τα μαγαζιά τους είναι μη βιώσιμα. Δεν μπορείς να έχεις μια τιμή η οποία σε βάζει ακόμη και μέσα. Υπάρχουν μαγαζιά τα οποία δεν βγαίνουν. Το ξέρουν και οι ίδιοι. Είναι αυτό που λέμε ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Θα έπρεπε να γίνει αυτό πιο μπροστά. Δεν είναι τίμιο για ένα κατάστημα να πηγαίνει μια παραγγελία των 5 ευρώ -για να  σας πω ένα παράδειγμα- από το κέντρο στη ΔΕΠΟΣ και κάποιος πελάτης να έρχεται στο μαγαζί να δίνει 5 ευρώ, πχ σε δυο πιτόγυρους  και να μην έχει καμία διαφορά. Δεν είναι καταρχήν τίμιο για το μαγαζί. Σας λέω ότι άλλες πόλεις χρησιμοποιούν την χρέωση στο ντελίβερι εδώ και πολύ καιρό. Στη Θεσσαλονίκη η οποία έχει χιλιομετρική χρέωση, για 4 καφεδάκια πληρώνει κάποιος 2,5 ευρώ την παραγγελία. Η Καβάλα ήταν τυχερή που είχε το ντελίβερι δωρεάν. Φανταστείτε κάποιο κατάστημα το οποίο έχει καφέ και είναι στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και πρέπει να πάει μια παραγγελία στο Περιγιάλι,  ο διανομέας αν υπάρχει βροχή, αν υπάρχει κίνηση, θα κάνει τουλάχιστον 20 ή 25 λεπτά. Αν βάλουμε μέσο όρο ότι ένας διανομέας αμείβεται με 5 ευρώ την ώρα, τα 2,5 ευρώ θα είναι μόνο το δικό του μεροκάματο. Δε σας βάζω καν την ασφάλιση. Σας βάζω μόνο το μεροκάματο το οποίο μπορεί να παίρνει. Οπότε σε μια παραγγελία των 5 ευρώ ο καταστηματάρχης είναι υποχρεωμένος να δώσει στο διανομέα του 2,5 ευρώ. Από τα 5 ευρώ αφαιρώντας το 50% δε μένει απολύτως τίποτα.

Ερ: Είναι πιθανό να γίνει το ίδιο και με το ντελίβερι στον καφέ;

Απ: Οι καφετέριες είναι ένας τελείως διαφορετικός κλάδος και δε γνωρίζω τι περιθώριο κέρδους μπορεί να έχει ένα μαγαζί. Ο κλάδος όμως των σνακ μπαρ είναι ένας αδικημένος κλάδος. Το street food της Ελλάδας είναι το παραδοσιακό σουβλάκι δυστυχώς. Οι βιομηχανίες μπήκανε σε μια διαδικασία και έκαναν αυτό το φαγητό πάρα πολύ φτηνό για κάποιο λόγο. Δε θα αναλύσουμε τώρα για ποιον. Δεν θα έπρεπε αυτή η τιμή να υπάρχει γενικώς σε αυτό το καταπληκτικό έδεσμα που το λέμε εμείς σουβλάκι. Ήταν ήδη πολύ φτηνό και κάποιοι ήθελαν να το κάνουν ακόμη πιο φτηνό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Ένα κρύο σάντουιτς σε ένα μαγαζί μπορεί να κοστίζει 2,5 ευρώ με δυο φέτες κασεράκι, με δυο φέτες σαλαμάκι και μια φέτα ντοματούλα. Πως είναι δυνατό μια πίτα με γύρο που έχεις μέσα το κρέας σου, τις πατάτες, τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα να κάνει 3 ευρώ; Εγώ σας λέω μόνο για την πρώτη ύλη. Αν είναι δυνατό να κάνει ένα κρύο σάντουιτς 2,5 ευρώ και μια πίτα με γύρο να κάνει 2 ευρώ. Δεν είναι λογικό.

Ερ: Έχετε υπολογίζει πόσα σε αριθμό είναι τα σνακ μπαρ και τα ψητοπωλεία στην πόλη της Καβάλας;

Απ: Είναι κάτι λιγότερο από 50 και αυτά βέβαια έχουν παραπάνω από ένα παιδί της διανομής.

Ερ: Αυτό που συμφωνήσατε τη Δευτέρα, θα υπάρχουν κάποιοι που θα τα τηρήσουν και κάποιοι άλλοι που δεν θα τηρήσουν; Θα το παραβιάσουν κάποιοι συνάδελφοι σας;

Απ: Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία αυτής της σκέψης. Το 95% των συναδέλφων έχει συμφωνήσει αφού το βλέπει καθαρά μαθηματικά. Παίρνουν το μολύβι και το χαρτί και βλέπουν ότι δε βγαίνουν οι ίδιοι. Ένας άλλος παράγοντας είναι και η ηλεκτρονική παραγγελία. Κάτι που δεν το γνωρίζουν πολλοί πελάτες είναι ότι οι πλατφόρμες που υπάρχουν, έχουν μια χρέωση σε ένα μαγαζί 8 με 10% επί της παραγγελίας. Σε μια παραγγελία των 10 ευρώ, το 1 ευρώ θα πάει στην εκάστοτε πλατφόρμα. Οπότε έτσι μειώνεται και άλλο το περιθώριο κέρδους.

Προηγούμενο άρθρο

Εκτάκτως και κατ’ εξαίρεση εκδήλωση/βιβλιοπαρουσίαση στην αίθουσα της Δ. Βιβλιοθήκης

Επόμενο άρθρο

Η ανατροπή νταλίκας «έφερε» τα φορτηγά στο κέντρο της Καβάλας