Dark Mode Light Mode

Η Καβάλα πρωτοπορεί στην Κυκλική Οικονομίας μέσω του προγράμματος CURE+ 

Ο Δήμος Καβάλας πρωταγωνιστεί στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος CURE+, το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Κλίματος (EUKI).

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω της ανακύκλωσης των αποβλήτων κατασκευών, κατεδαφίσεων.

Στόχοι του Προγράμματος CURE+.

Το CURE+ επικεντρώνεται στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις: τη Ρίγα, το Τάρτου, τη Βαρκελώνη και την Καβάλα. Βασική του αποστολή είναι η μείωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τις τοπικές οικονομίες.

Δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία ψηφιακών εργαλείων.
  • Διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
  • Ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί στον Δήμο Καβάλας οι παρακάτω δράσεις:

  1. Δημιουργία Διαδικτυακής Πλατφόρμας Διαχείρισης Ογκωδών Αντικειμένων

O Δήμος Καβάλας λειτουργεί την διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής ογκωδών αντικειμένων (https://bulkyobjects.kavala.gov.gr/) που στόχο έχει την μείωση του όγκου των ογκωδών αντικειμένων αλλά και την δευτερογενή αξιοποίηση τους από τους δημότες. Μέσω αυτής της πλατφόρμας:

-Οι δημότες μπορούν να δωρίζουν ή να ανταλλάσσουν ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα, μεταλλικά αντικείμενα ), δίνοντάς τους νέα ζωή.

-Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, μειώνονται τα απόβλητα και προστατεύεται το περιβάλλον.

2. Μελέτες υφιστάμενης κατάστασης για τα Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)

Οι μελέτες αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης στη διαχείριση αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων ολοκληρώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο υλοποίησης του έργου μέσα από μια σειρά ποιοτικών ερωτηματολογίων που διενεργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της EUKI. Και η Καβάλα, ως μία από τις τέσσερις πόλεις-εταίρους, με αυτήν την μεθολογία κατάφερε να καταγράψει αναλυτικά τις προκλήσεις στη διαχείριση των ΑΕΚΚ, δημιουργώντας τη βάση για τη παρακολούθηση της προόδου (μέσα από τα επόμενα βήματα του έργου).

Παράλληλα ενθάρρυνε και την ανάπτυξη στοχευμένων στρατηγικών επανάχρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συνεντεύξεις που διεξήχθησαν στην φάση της αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου, τοπικών φορέων, εταιρειών διαχείρισης αποβλήτων, ΜΚΟ και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

3. Επιμορφωτικές επισκέψεις

Στο πλαίσιο του έργου EUKI CURE+, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Κέντρα Δημιουργικής Επανάχρησης Υλικών (URCs) στην Ισπανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Εσθονία, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας, τα επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα των Κέντρων Επανάχρησης του εξωτερικού και τις στρατηγικές εμπλοκής της τοπικής κοινότητας στην λειτουργία τους.

Αυτά τα κέντρα αποτέλεσαν εμπνευσμένα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες, προωθώντας βιώσιμες λύσεις για τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση πόρων.

Σύνοψη των εκπαιδευτικών επισκέψεων μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του EUKI: Exploring Urban Resource Centres: Lessons from CURE+ Study Visits στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.euki.de/…/exploring-urban-resource-centres…/

4. Co-Creation Sessions: Από την θεωρία στην πράξη

Έχοντας αξιοποιήσει τη παραπάνω γνώση από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, ο Δήμος Καβάλας διοργάνωσε διαπιστευμένα εργαστήρια (Co-creation sessions), τα οποία απευθυνόταν σε τοπικούς φορείς και δημότες της πόλης με σκοπό την εξοικείωση τους με την επανάχρηση των ογκωδών αποβλήτων (έπιπλα και μικροαντικείμενα).

Τα διαδραστικά αυτά εργαστήρια περιλάμβαναν:

• Θεωρητικό μέρος, με οnline παρακολούθηση εκπαιδευτικού υλικού που αφορούσε στις τεχνικές μεταποίησης ξύλου από τους καταρτιζόμενους και

• Πρακτικά εργαστήρια (workshops) που αφορούσαν στην πρακτική άσκηση επί του αντικειμένου της επανάχρησης. Οι συμμετέχοντες επιχείρησαν την επισκευή επίπλων, από αυτά που συλλέγονται από την υπηρεσία καθαριότητας, και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού εισήχθησαν στην τέχνη της ανακατασκευής.

Συνολικά, στα εργαστήρια αυτά συμμετείχαν 66 άτομα, τα οποία εκπαιδεύτηκαν σε τρία τμήματα 22 συμμετεχόντων. Τα τρία αντικείμενα κατάρτισης περιλάμβαναν:

  1. Επισκευή Ξύλινων Επίπλων
  2. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν στην επεξεργασία και επιδιόρθωση ξύλινων επίπλων με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ξυλουργού.
  3. Upcycling για Διακοσμητές

Με τη βοήθεια εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις επανάχρησης μικρό επίπλων και διακοσμητικών αντικειμένων για την διακόσμηση σπιτιών και επαγγελματικών χώρων.
Tactical Urbanism

Τεχνικοί και πολίτες συνεργάστηκαν για την επαναχρησιμοποίηση αστικού εξοπλισμού, όπως παλιά παγκάκια και κομμάτια ξύλου- τμήματα αστικού εξοπλισμού, για τη δημιουργία νέων χρηστικών λύσεων για αυτά και επαναξιοποίησή τους στον δημόσιο χώρο.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια έλαβαν επίσημες πιστοποιήσεις για την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους, επιβεβαιώνοντας τις νέες τους δεξιότητες και παράλληλα ενίσχυσαν την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

Με την ολοκλήρωση των δράσεων αυτών επιτυγχάνθηκε η ενίσχυση του αισθήματος του «ανήκειν» στους εμπλεκομένους φορείς και δημότες, η ενίσχυση της συνεργασίας και των γνώσεων τους στην πρακτική της επανάχρησης, της ανακύκλωσης και της βιώσιμης διαχείρισης των πόρων που ο Δήμος διαθέτει.

Το εγχείρημα της πρότυπης λειτουργίας ενός Κέντρου Δημιουργική Επανάχρησης Υλικών, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μέσω της συνεργασίας του Δήμου με τα σχολεία Kohfidisch Mittelschule και 7ου Γυμνασίου Καβάλας στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS, το οποίο οι τελευταίοι υλοποιούν και αφορά πράσινες πρωτοβουλίες.

Αυτή η συνεργασία έδωσε στους μαθητές/τριές την ευκαιρία να γνωρίσουν την έννοια της κυκλικής οικονομίας και τις αντίστοιχες πρακτικές, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν δημιουργικές και τεχνικές δεξιότητες μέσα από την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων σε συνεργασία με το δικό μας εργαστήριο.

Με αυτή την εμπειρία, οι μαθητές όχι μόνο ευαισθητοποιήθηκαν για την αναγκαιότητα της βιώσιμης διαχείρισης πόρων, αλλά έδωσαν μια “δεύτερη ζωή” σε χρηστικά αντικείμενα, ενισχύοντας την νοοτροπία της επανάχρησης.

πηγή: Δήμος Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Το ιδανικό ντύσιμο για συνεντεύξεις εργασίας παρουσίασε η Pink Woman στο Employability Fair του Mediterranean College

Επόμενο άρθρο

Η απολυταρχία νίκησε το νεοφιλελευθερισμό. Και τώρα; μέρος δεύτερο