Dark Mode Light Mode

Η Καβάλα τον Οκτώβριο του 1967: Πριν μισό αιώνα

Βρισκόμαστε στον Οκτώβριο του 1967. Μισό αιώνα πίσω. Μόλις πριν έξι μήνες έχει επιβληθεί η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία και η ζωή στη χώρα αλλά και στην Καβάλα έχει αλλάξει δραματικά. Στις τοπικές εφημερίδες δημοσιεύονται μόνον ειδήσεις που ελέγχονται αυστηρά από το καθεστώς. Έτσι το ενδιαφέρον, κυρίως για τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής περιορίζεται για να μη πούμε δεν υπάρχει καμία απολύτως πολιτική δραστηριότητα.

Ωστόσο πολλά τοπικά θέματα μπορεί να κινούν σήμερα το ενδιαφέρον. Διαβάζουμε λοιπόν στην «Πρωινή» του Οκτωβρίου του 1967. Πριν πενήντα χρόνια…

Μέσα στο μήνα δύο ελληνικές ταινίες φαίνεται να γυρίζονται και στην Καβάλα. Μία με τίτλο «Τρεις καρδιές ένας κτύπος» και μία άλλη χωρίς τίτλο αλλά με πρωταγωνιστές τους Μέμα Σταθοπούλου και Θάνο Λειβαδίτη. Υπάρχει μάλιστα και συνέντευξη της Μέμας Σταθοπούλου στο Μανώλη Γενικόπουλο.

Ακόμη διαβάζουμε για την ανέγερση Σωφρονιστικού Ιδρύματος Θηλέων σε οικόπεδο που είχε ήδη παραχωρηθεί στην περιοχή της Καλαμίτσας αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Στα έργα που οραματίστηκαν κάποιοι στην Καβάλα αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν αναφέρεται και ένα Ενυδρείο.

Πύρινο άρθρο κατά της τοποθέτησης και λειτουργίας ταξιμέτρων στα ταξί της Καβάλας υπάρχει σε πρωτοσέλιδο της «Πρωϊνής» ωστόσο οι ταξιτζήδες υποχρεώθηκαν να τα εγκαταστήσουν στα αυτοκίνητά τους και από «αγοραία» να γίνουν πλέον ταξί.

Η Καβάλα με κυβερνητική απόφαση γίνεται η έδρα του 7ου ΚΤΕΥΛ.

Αναφέρεται η μετακίνηση του ηρώου της Καβάλας δεδομένου ότι σχεδιάζεται το καινούριο ενώ μεγάλη κουβέντα γίνεται και για το χώρο δίπλα στον Πυθαγόρα που τον διεκδικεί η τοπική εκκλησία για να οικοδομήσει στέγη εχόντων ανάγκη συμπολιτών μας αλλά ο Δήμος με απόφασή του το κάνει το παρκάκι που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Τέλος μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το χειμερινό ωράριο της αγοράς όπου διαπιστώνουμε ότι μόνο κάθε Τετάρτη απόγευμα ήταν κλειστά τα καταστήματα ενώ τα κρεοπωλεία, τα κουρεία και τα κομμωτήρια παρέμεναν ανοιχτά μέχρι τις 10 το βράδυ του Σαββάτου.

Προηγούμενο άρθρο

«Το κιβώτιο»: Μια γροθιά στο στομάχι

Επόμενο άρθρο

Γιατί επιμένουν οι ηττημένοι;