Ελλάδα.Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) θεωρεί ότι η προσφορά στις τοπικές κοινωνίεςαποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του. Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής του αγωγού, θα επενδύσουμε εθελοντικά εκατομμύρια ευρώ σε κοινωνικά υπεύθυνες δράσεις στη Βόρεια Ελλάδα, με έμφαση σε προγράμματα που θα υλοποιηθούν στις Περιφέρειες που θα διασχίσει ο αγωγός, δηλαδή τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Ο TAP έχει δεσμευτεί να τηρεί τα σχετικάδιεθνή πρότυπα (Κατευθυντήριες Οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης, μέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας, για Στρατηγικές Επενδύσεις σε Κοινότητες).
Εκπρόσωποι του TAP βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τις τοπικές κοινότητες ώστε να επιλέξουν και να διαμορφώσουν βιώσιμες και αμοιβαία αποδεκτές επενδύσεις, σε έργα κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, που θα υποστηρίζουν τις τοπικές κοινότητες στην υλοποίηση των αναπτυξιακώντους προτεραιοτήτων. Ο TAP στηρίζει καινοτόμες δράσεις που συμβαδίζουν με τις αρχές του, όπως αυτές περιγράφονται στον Κώδικα Δεοντολογίας του, και τηρούν τις προδιαγραφές του για την Υγεία & Ασφάλεια. Στα βασικά κριτήρια επιλογής συμπεριλαμβάνονται επίσης η έμφαση στις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο TAP, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητάτους, και η πραγματική υποστήριξη των αναγκών των κοινοτήτων.
Σύμφωνα με τη στρατηγική του TAP, οι τέσσερις άξονες επιλογής αφορούν σε έργα που:
– Ενισχύουν τα μέσα βιοπορισμού στις τοπικές κοινωνίες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού
– Υποστηρίζουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
– Καθιστούν εφικτή τη βελτίωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων μέσω της υποστήριξης στην εκπαίδευση και επιμόρφωση
– Βελτιώνουν την περιβαλλοντική διαχείριση μέσω –μεταξύ άλλων– της υποστήριξης της βιοποικιλότητας
Για την πραγματοποίηση αυτών των προγραμμάτων, ο TAP προκρίνει τη συνεργασία με ΜΚΟ (όπου αυτό είναι εφικτό), την από κοινού συνεισφορά με τους δικαιούχους των έργων, και την απόδοση ίσης έμφασης σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης ικανοτήτων και υποδομών.
Μέχρι σήμερα, ο TAP έχει πραγματοποιήσει αρκετές επενδύσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως τα Σεμινάρια Οδικής Ασφάλειας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.), και δωρεές σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, μέσω της συνεργασίας του με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και όχι μόνο.
ΤΕΛΟΣ
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP:www.tap-ag.com | www.twitter.com/tap_pipeline
Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ στα Αγγλικά
media@tap-ag.com
Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ στα Ελληνικά
media_gr@tap-ag.com
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)