Με ημερομηνία 31 Μαρτίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανός απάντησε σε πρόσφατη ερώτηση της βουλευτή Καβάλας Τάνιας Ελευθεριάδου. Η απάντηση του Υπουργού περιγράφει τη διαδικασία για την άφιξη στο Νομό μας ξένων εργατών γης όπως αυτή αναφέρεται στη γνωστή τροπολογία.
Ο Υπουργός παραδέχεται ότι οι θέσεις εργασίας στην περιοχή του Νέστου δεν καλύφθηκαν ακόμη ενώ δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα των ομάδων παραγωγών στα χωράφια να εργαστούν πρόσφυγες από τη δομή του «Ασημακοπούλου».
Πρόβλημα φαίνεται να είναι ειδικά για τους Βούλγαρους εργάτες γης η κλειστή Νυμφαία. Δεν αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην περιοχή μέσω του Προμαχώνα, θεωρούν το ταξίδι πολύωρο και με ταλαιπωρία.
Η απάντηση του Υπουργού αναφέρει: «Στον ν. 4783/2021 «Κύρωση της απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις», άρθρο 16 «Μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες», Μέρος Γ ́ «ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» (Α ́38) συμπεριελήφθη τροπολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κου Σπήλιου Λιβανού, με την οποία δίνεται λύση, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στο καθεστώς που αφορά στη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να έλθουν στην Ελλάδα ως εργάτες γης.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία αφορά στη δυνατότητα μετάκλησης πολιτών τρίτης χώρας, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, ύστερα από αίτηση εργοδότη, την οποία μπορεί να υποβάλει,έως τις 30/09/2021,στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του.
Παρόμοια διάταξη είχε ψηφιστεί την 1η/05/2020. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχοντας προνοήσει από τις αρχές του μηνός Φεβρουαρίου, ετοίμασε εκ νέου τη σχετική διάταξη.
Όμως, λόγω καταστρατήγησης της ρύθμισης αυτής που διαπιστώθηκε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προβλέφθηκαν οι σχετικές ασφαλιστικές δικλείδες, μετά από στενή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης & Ασύλου, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ειδικότερα, προβλέφθηκαν μεταξύ άλλων:
- Ανώτατο ηλικιακό όριο τα 60 έτη για την είσοδο στη χώρα μας πολίτη τρίτης χώρας ως εργάτη γης.
- Ελάχιστο όριο 30 ημερών απασχόλησης.
- Προβλεπόμενο κατάλυμα που θα πληροί τις σχετικές προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας.
- Ο εργοδότης να είναι υπεύθυνος για τον εργάτη.
- Καταβολή εργοσήμου.
- Δυνατότητα αλλαγής εργοδότη μέσα σε 5 μέρες από τη λήξη απασχόλησης στον προηγούμενο και ευθύνη του νέου εργοδότη για τον εργάτη.
- Ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς, με σκοπό τον έλεγχο της σωστής τήρησης της διαδικασίας.
Ειδικά για τα σπαράγγια και λόγω της άμεσης ανάγκης να συγκομιστούν, προβλέφθηκε να ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία, πριν από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με σχετική υποβολή αίτησης του εργοδότη.
Το κείμενο της σχετικής διάταξης ήταν αποτέλεσμα συνεχούς συνεργασίας και καθημερινών επαφών με εκπροσώπους των αγροτών, βουλευτές και εκπροσώπους των Περιφερειών για το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Ενημερωτικά, αναφέρεται ότι στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Καβάλας καλλιεργούνται, αυτή τη στιγμή, περί τις 6-7 χιλιάδες στρέμματα με σπαράγγια, εκ των οποίων το πλείστον στην περιοχή Νέστου, όπου ενεργοποιούνται αρκετοί συνεταιρισμοί και Οργανώσεις Παραγωγών (ΝΕΣΠΑΡ, ΝΕΣΤΟΣ, ΑΓΙΑΣΜΑ κ.ά.).
Βάσει των στοιχείων ΟΣΔΕ του 2020, τα στρέμματα ήταν 5.750.
Για την εποχή της συγκομιδής (περίπου Μάρτιο έως τέλη Μαΐου)απαιτείται ένας εργάτης ανά 3-4 στρέμματα. Ένα μέρος των απαιτουμένων εργατών καλύπτεται από άτομα που έχουν ήδη εγκατασταθεί εκεί (υπήκοοι Βουλγαρίας και Αλβανίας κυρίως), αλλά εκτιμάται ότι απαιτούνται ακόμα 1.200 έως 1.500 εργάτες.
Τα μεροκάματα που προσφέρονται στους εργάτες σπαραγγιού, θεωρούνται αρκετά ελκυστικά και είναι περίπου 35€/ημέρα. Ένα μέρος των αναγκών θα μπορούσε να καλυφθεί από μετανάστες/πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε τοπικές «δομές», αλλά ελάχιστος αριθμός από αυτούς (λίγες δεκάδες) μπορούν ή θέλουν να εργαστούν στη συλλογή σπαραγγιών».