Dark Mode Light Mode

Η κοινωνική δράση του Δήμου Νέστου βραβεύεται- Συνέντευξη της Ειρήνης Αβενίδου

Πριν από λίγες ημέρες σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) βράβευσε το Δήμο Νέστου. Δύο φορές. Η είδηση δεν έτυχε ιδιαίτερης προβολής αν και σημαντική. Αυτή η βράβευση είναι η αφετηρία περισσότερης ενημέρωσης. Όσων από εδώ και πέρα θα γίνουν για την εξυπηρέτηση των δημοτών του Δήμου Νέστου. Μιλήσαμε με την αντιδήμαρχο κ. Ειρήνη Αβενίδου. Στην τελετή βράβευσης παρούσα ήταν και η κ. Χριστίνα Χαϊτίδου, επίσης αντιδήμαρχος.

Η συνέντευξη

Ερ: Βραβεύτηκε ο Δήμος Νέστου στην Αθήνα πρόσφατα. Θέλουμε να μας πείτε το τι ακριβώς κάνατε και ποια είναι τα σχέδια σας από εδώ και πέρα.

Απ: Παραβρεθήκαμε στην τελετή απονομής επαίνου σε μας από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, στο πλαίσιο του 19ου συνεδρίου του .

Πήραμε δυο επαίνους. Ο ένας εκφράζει τις ευχαριστίες του στο Δήμο για τη δέσμευση μας και τη δουλειά μας στην προαγωγή της υγείας. Ο άλλος αφορούσε την πρόληψη στην υγεία μέσα από τη θεσμοθέτηση του κέντρου πρόληψης υγείας στο Δήμο μας. Είναι μια νέα δομή που έρχεται να προστεθεί στη διεύρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ερ: Τι σχέση έχουν οι Δήμοι με την υγεία;

Απ: Είναι ένας συνδετικός κρίκος. Συνδέει τους πολίτες με την άμεση πρόληψη των νοσημάτων. Θα προσφέρει υπηρεσία πρόληψη και άλλη δράση για την προαγωγή της υγείας με απώτερο σκοπό να τους ενημερώνει, να τους συμβουλεύει μέσω προγραμμάτων του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων. Θα διοργανώνουμε κάποιες προληπτικές εξετάσεις για τα κύρια νοσήματα. Ο Δήμος Νέστου είναι από τα 248 μέλη που αριθμεί το Δίκτυο.

Είναι φορέας πιστοποιημένος από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας στην Ελλάδα. Έχει ως σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα.

Ερ: Έχετε σκοπό να κάνετε μια κινητή ιατρική μονάδα;

Απ: Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των δημοτών μας, αναβαθμίζοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες με νέες δομές. Σε αυτή την προσπάθεια θα προσθέσουμε την κινητή ιατρική μονάδα του Δήμου για προληπτικό έλεγχο και ένα νέο ασθενοφόρο για τα εξιτήρια. Θα διαθέτουμε ασθενοφόρο ο Δήμος Νέστου με το οποίο θα μεταφέρουμε τους ασθενείς από το Νοσοκομείο στις κατοικίες τους. Όλοι ξέρουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το κόστος για να καλέσουν ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο είναι υψηλό. Με το τέλος της νοσηλείας τους να επιστρέφουν οι ασθενείς σπίτι τους. Πιστεύω ότι η μεταφορά με το ασθενοφόρο του Δήμου θα επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα. Με τη κινητή ιατρική μονάδα θα πηγαίνουμε εμείς στα δημοτικά διαμερίσματα για προληπτικούς ελέγχους. Στο Δήμο Νέστου λειτουργούν διάφορες κοινωνικές δομές. Έχουμε το κέντρο κοινότητας με παράρτημα Ρομά, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 3.000 ωφελούμενους. Εκ των οποίων ένας σεβαστός αριθμός προέρχεται από την κοινότητα των Ρομά.

Έχουμε τα ΚΑΠΗ με τα παραρτήματα τους με πάνω από 670 εγγεγραμμένα μέλη. Το «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετεί περίπου 150  ωφελούμενους. Η δομή σίτισης παρέχει υπηρεσίες σε 160 ωφελούμενους. Το κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων εξυπηρετεί 15 ωφελούμενους σε καθημερινή βάση.

Ερ: Όλα αυτά που μας είπατε, με την κινητή ιατρική μονάδα και τα ασθενοφόρα πότε θα γίνουν πράξη;

Απ:  Πιστεύω στο άμεσο κοντινό μέλλον σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων. Έχει γίνει η εκπαίδευση των υπαλλήλων που θα στελεχώνουνε το κέντρο πρόληψης υγείας, έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των πολιτών και είμαστε στο στάδιο να τυπώσουμε τα φυλλάδια και τα έντυπα για ενημέρωση των πολιτών και γιατρών.

Προηγούμενο άρθρο

Η απάντηση στην ερώτηση της Ε. Δρακονάκη για τη μετακόμιση της ΥΔΟΜ Καβάλας

Επόμενο άρθρο

87χρονη προκάλεσε την πυρκαγιά στο Ραχώνι! Ήθελε να κάψει κλαδιά