Η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και για το τι θα πρέπει να γίνει απο εδώ και στο εξής στην ελληνική οικονομία είναι καταπέλτης και για εμάς εδώ αλλά και για τους εταίρους Ευρωπαίους.
Οσο αφορά το χρέος αυτό κρίνεται εξαιρετικά μη βιώσιμο που σημαίνει οτι ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα η χώρα μας ποτέ δεν θα μπορέσε ποτέ να το πληρώσει.
Οσο αφορά για το τι θα πρέπει να γίνει απο εδώ και στο εξής το ταμείο ζητά μείωση στο αφορολόγητο , στις συντάξεις και ολική άρση των capital controls.
Είναι μια άλλη έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας και απο μέσα απουσιάζουν οι λέξεις ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΝΑΚΑΜΨΗ λες και η χώρα μας μπήκε προχθές στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
Μετά απο 7 χρόνια σκληρής λιτότητας και υπερ – φορολόγησης θα πρέπει όλοι οι εκθέσεις που γίνονται για την ελληνική οικονομία θα πρέπει να ξεκινάνε με την ΑΝΑΠΤΥΞΗ και να τελειώνουν με την ΑΝΑΚΑΜΨΗ.
Αυτοί γράφουν για την Ελλάδα λες και είμαστε στο 2010 και μερικές μόνο εβδομάδες απο την ιστορική απόφαση του τότε έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να μας ρίξει στην αγκαλιά του περιβόητου μηχανισμού στήριξης που απο το Καστελόριζο με φόντο τις τρεχαντήρες μας το περιέγραφε σαν τον χλειδάτο γάμο της Γουλανδή με τον Λαιμό για τον οποίο μιλά όλος ο πλανήτης.
Εχω την εντύπωση οτι ο γάμος αυτός ήταν πιο χλειδάτος και απο τον γάμο του Κλούνεϊ με την Αμάλ Αλαμουντίν.
Σιγά μην φόρεσε η Αμάλ τις λουμπουντέν γόβες που έβάλε η Γουλανδρή.
Αυτές δεν ήταν γόβες αλλα 6άστερο ξενοδοχείο με spa υδρομασάζ και σάουνες.
Για να επιστρέψουμε στην έκθεση του ΔΝΤ είναι σαφές οτι για να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνουν όλα αυτά ή τα περισσότερα που αναφέρει μέσα στην έκθεση του.
Όπως επίσης είναι σαφές οτι το χάπι του ΔΝΤ αυτή την φορά θα το καταπιεί και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι Ευρωπαίοι αφού έχουν ομολογήσει οτι χωρίς το Ταμείο δεν υπάρχει πρόγραμμα και όλα είναι στον αέρα.
Το ΔΝΤ το έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του και έδωσε σε όλους να καταλάβουν οτι χωρίς την δική του συμετοχή δεν υπάρχει πρόγραμμα.
Ακόμα και οι Ευρωπαίοι που στην αρχή γκρινιάζανε σήμερα είναι έτοιμοι να βαρέσουν προσοχή στα Αμερικανάκια.
Ακόμα και ο “σκληρός” Σόϊμπλε μάσισε μπροστά στις απειλές της Λαγκάρντ για παραίτηση απο το ελληνικό πρόγραμμα.
Θα μπορούσανε οι Ευρωπαίοι , αν θέλανε , να το πάρουν πάνω τους και να τα κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα για όλους αλλά δεν έχουν αυτή την διάθεση.
Ισως αν στην θέση της Ελλάδας ήταν κάποια άλλη χώρα να το κάνανε.
Και ενώ οι περισσότεροι ασχολούνται με την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που στην ουσία θέτει και τους όρους της δική του συμετοχής στο πρόγραμμα ο Τσίπρας για άλλη μια φορά εμφανίζεται αισιόδοξος και μας διαβεβαιώνει οτι στο Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με το ΔΝΤ να παραμένει στο πρόγραμμα με έναν ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Σύμφωνα με το Τσίπρα είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και είμαστε πανέτοιμοι να ανοίξουμε σαμπάνιες στην συνεδρίαση στις 20 Φεβρουαρίου που θα πέσουν και οι τελικές υπογραφές και θα τελειώσει η αβεβαιότητα.
Απο το στόμα του και στου Σόϊμπλε το αυτί.
Στο τραπέζι τα τελευταία 24ωρα παίζει και αυτή η πρωτοβουλία του Ντάϊσεμπλουμ να μαζέψει όλους τους Ευρωπαίους οικονομικών στις Βρυξέλες με σκοπό μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή να έχει βρεθεί λύση και να κλείσει ο φάκελος της δεύτερης αξιολόγησης.
Λέτε να γίνει έτσι και να μείνουν άγαλμα τα περιστέρια ;
Το ερώτημα μου είναι το εξής:
Μετά την δεύτερη αξιολόγηση θα υπάρξει και τρίτη ;
Γιατί έχω την εντύπωση οτι μετά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό δεν έχει μείνει κάτι άλλο για να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές.
Εχω την εντύπωση οτι οι επόμενες αξιολογήσεις θα έχουν έναν ρόλο εποπτείας του προγράμματος που δεν θα πρέπει να παρεκλίνει απο όλα αυτά που έχουν αποφασιστεί.
Λοιπόν λεβέντες αυτά τα λίγα και για σήμερα.
Να είστε καλά και να έχετε το νού σας και τα μάτια σας 14 μήπως και κλείσει η αξιολόγηση και σας πιάσει στον ύπνο.
Θα είναι η πρώτη φορά που οι εταίροι θα μας έχουν αιφνιδιάσει ευχάριστα.
Καλή σας ημέρα και υπομονή με τον καιρό.
με το 1 με το 2 με το 3
ΑΛΟΡΑ !