Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που έγινε προ λίγων μηνών στη Σάμο, όπου με τον σεισμό έπεσε και σκότωσε δύο παιδιά τοίχος ετοιμόρροπου κτίσματος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε από τους Δήμους όλης της χώρας να αποστείλουν σχετικά στοιχεία.
Έναν πίνακα, μια αναλυτική λίστα με όλα τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίσματα στην περιοχή τους. Τα στοιχεία στάλθηκαν σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο αλλά σε αυτά δεν υπήρχαν τα επικίνδυνα κτίσματα των 4 Δήμων του Νομού. Αν και είχαν αποσταλεί 4 τέτοιοι πίνακες. Ήταν λάθος, εξήγησε το Υπουργείο κι υποσχέθηκε να το διορθώσει. Προς το παρόν περιμένουμε τη διόρθωση.
Στον ίδιο αναρτημένο πίνακα βλέπουμε επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίσματα άλλων Νομών και Δήμων της ΑΜΘ ως εξής: 4 στο Δήμο Αρριανών του Ν. Ροδόπης, 47 στο Διδυμότειχο, 155 στο Δήμο Νευροκοπίου, 399 στην Ορεστιάδα, 125 στο Δήμο Κομοτηνής, 33 σε αυτόν της Ξάνθης και μόνο 16 στο Δήμο της Δράμας κτλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες και οι 4 Δήμοι του Νομού Καβάλας συνέταξαν τους πίνακες που έστειλαν στο Υπουργείο σύμφωνα με προηγούμενες εκθέσεις για επικίνδυνα κτίσματα αν και σε όλους υπάρχουν κι άλλα με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Για τα οποία προς το παρόν δεν υπάρχουν εκθέσεις και αποφάσεις κτλ. Περιμένοντας να δούμε τους αριθμούς των Δήμων του Νομού Καβάλας στον πίνακα του Υπουργείου διαπιστώνουμε την γενικότερη κινητικότητα που παρουσιάζει το θέμα.
Λόγω των άνωθεν πιέσεων και οι 4 Δήμοι έχουν το θέμα σε μεγάλη προτεραιότητα. Συχνά ακολουθούν μια μάλλον ξεπερασμένη διαδικασία, αναζητώντας με κάθε τρόπο τους ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν εγκαταλειφτεί κι έτσι αυτά έχουν καταστεί επικίνδυνα.
Δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ανακοίνωση της Πολεοδομίας Καβάλας η οποία αναζητά τον ή τους ιδιοκτήτες επικίνδυνου σπιτιού σε πάροδο της οδού Παρθενώνος.
Κάτω ακριβώς από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Υπάρχει έκθεση επικινδύνου που συνέταξε η ίδια υπηρεσία, την οποία πρέπει να πληροφορηθεί ο ή οι ιδιοκτήτες για να πράξουν τα προβλεπόμενα. Το να ψάχνεις τον ιδιοκτήτη και μέσω της Εφημερίδας της Κυβέρνησης είναι κάτι που προβλέπεται αλλά δεν συνηθίζεται.
Στην εποχή του Κτηματολογίου είναι μάλλον απίθανο να περιμένεις νέα από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ωστόσο η κάθε αρμόδια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να κινηθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πριν τις γιορτές το Υπουργείο υποστήριξε ότι τα επικίνδυνα κτίσματα σε όλη την Ελλάδα (αυτά που αναφέρθηκαν από τους Δήμους) είναι περίπου 9.500. Υποσχέθηκε άμεσες αυτοψίες και λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Για το Ν. Καβάλας οι αυτοψίες δεν έχουν αρχίσει αφού δεν έχουν αναρτηθεί καν τα σχετικά στοιχεία στην προαναφερθείσα ανάρτηση του Υπουργείου.
(Φωτογραφία αρχείου)