Dark Mode Light Mode

Η λογική στην εκπαίδευση δεν είναι γιατί αυτοί και όχι εμείς: Γράφει η Στέλλα Αργυρίου

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Ως Δημοτική σύμβουλος, εντεταλμένη σε θέματα, πολιτισμού και επιστημών επιθυμώ να εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με την επικείμενη ενσωμάτωση των τμημάτων της Καβάλας στο Δ.Π.Θ. Αυτή η απόφαση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική μας κοινότητα και στην πόλη μας συνολικά.

Η έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου για τους λόγους αυτής της απόφασης, μας εγείρει πολλαπλά ερωτήματα σε μια σειρά δεδομένων που είναι πασιφανή:

  • Απώλεια ποιότητας εκπαίδευσης:

Η συγχώνευση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα εκπαίδευσης λόγω της αύξησης του αριθμού των φοιτητών ανά καθηγητή και της μείωσης των πόρων που διατίθενται σε κάθε τμήμα.

  • Απώλεια ποικιλίας προγραμμάτων και προσφοράς:

Η συγχώνευση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ποικιλίας των προγραμμάτων σπουδών και των ειδικοτήτων που προσφέρονται. Κάτι τέτοιο μπορεί  να επηρεάσει την επιλογή και την ποιότητα της εκπαίδευσης που θα λαμβάνουν οι φοιτητές των υπαρχόντων τμημάτων. Επιπλέον, η ποικιλία των πανεπιστημιακών προγραμμάτων μπορεί να είναι ελλιπής όσον αφορά έρευνα και την καινοτομία σε διάφορους τομείς.

  • Απώλεια συμβολής στην τοπική οικονομία:

Τα πανεπιστήμια συχνά συμβάλλουν στην τοπική οικονομία μέσω των δραστηριοτήτων τους και της παροχής θέσεων εργασίας. Η μείωση των πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων και η απορρόφηση αυτών σε άλλες πόλεις έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

  • Απώλεια πολιτιστικής ποικιλομορφίας: Οι πανεπιστημιακές σχολές αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της πόλης μας και η απώλειά τους θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική κοινότητα.
  • Μείωση της έρευνας και της καινοτομίας:

Η συγχώνευση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χρηματοδότησης και της υποστήριξης για την έρευνα και την καινοτομία σε συγκεκριμένους τομείς, με αρνητικές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την τεχνολογική πρόοδο.

  • Απώλεια πρόσβασης για τους φοιτητές του Δήμου μας:

Η μείωση των τμημάτων μπορεί να δυσκολέψει τους τοπικούς φοιτητές να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση χωρίς την ανάγκη να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις εκτός νομού.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος:

Διάλογος με τις αρμόδιες αρχές: Οφείλουμε να επιδιώξουμε διάλογο με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να εκφράσουμε τις βάσιμες ανησυχίες της κοινωνίας μας και να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις.

Η λογική στην εκπαίδευση δεν είναι γιατί αυτοί και όχι εμείς. Επικοινωνία με μέσα ενημέρωσης: Προτείνω να ενταθεί η όχληση στα μέσα ενημέρωσης για να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της συγχώνευσης.

Προηγούμενο άρθρο

Η sold out παράσταση «Η Τουρκομερίτισσα» έρχεται στην Καβάλα και στον Κινηματογράφο Απόλλων

Επόμενο άρθρο

Συνάντηση Γ. Πασχαλίδη με τον Υπουργό Υγείας για ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας