Dark Mode Light Mode

Η μετ’ εμποδίων πορεία του εμβολιασμού

 

 

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


Η γνωστή εσπερινή εφημερίδα Le Monde (Λε Μοντ) και μια ομάδα ευρωπαίων δημοσιογράφων επωφελούμενοι μιας διαρροής (ή «κλοπής»;), είχαν την ευκαιρία να ενσκύψουν  και να αναλύσουν ορισμένα εμπιστευτικά ντοκουμέντα αφορώντα τις συζητήσεις μεταξύ του ευρωπαϊκού πρακτορείου φαρμάκων (ΕΜΑ), και της αμερικανικής εταιρίας που παράγει και διαθέτει στο εμπόριο το γνωστό πλέον εμβόλιο Φάιζερ (Pfizer). Υπό ημερομηνία 17 και 18 τρέχοντος, η γαλλική εφημερίδα άφηνε να εννοηθεί ότι το ευρωπαϊκό πρακτορείο φαρμάκων (ΕΜΑ) εδέχθη πιέσεις από την παρασκευάστρια εταιρία για να δώσει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα δια μέσου της επιτρόπου υγείας Στέλλας Κυριακίδη, την συγκατάθεσή του για την άμεση διάθεση του εμβολίου στο εμπόριο. Η ελληνικής καταγωγής επίτροπος υπεσχέθη την ταυτόχρονη παραλαβή από όλα τα κράτη της Ε.Ε. του εμβολίου με την εκπλήρωση όμως της κάτωθι προüποθέσεως: να μην  σεβασθούν τις κατά μέρος υπάρχουσες εθνικές διαδικασίες για την διάθεση του ιατρικού προϊόντος, λόγω  συντομεύσεως του απαιτούμενου χρόνου. Ο Μοντ διευκρινίζει ότι σε περίπτωση επιδημίας τα κράτη δύνανται να χρησιμοποιήσουν φάρμακα χωρίς να έχουν την απαραίτητη άδεια εκ μέρους του ευρωπαϊκού ΕΜΑ.

Πριν δώσει το πράσινο φώς, το εν λόγω πρακτορείο φαρμάκων διετύπωνε τρείς σοβαρές κριτικές παρατηρήσεις έναντι του ευρέως προπαγανδιζόμενου από τις εθνικές τηλεοράσεις εμβολίου. Πρώτον: μερικά εργαστήρια παραγωγής του δεν είχαν δεχθεί την απαραίτητη επίσκεψη εποπτείας από τους ειδικούς .Δεύτερον: παρετηρήθη έλλειψη των απαραιτήτων στοιχείων που είναι αναγκαία για την εμπορική διάθεση του εμβολίου. Τρίτον και το κυριότερον: τα δοθέντα στοιχεία παραγωγής του απεκάλυπταν ποιοτικές διαφορές μεταξύ του διατιθέμενου στο εμπόριο προϊόντος και  εκείνου που παρήγετο κατά την διάρκεια των κλινικών εμπειριών και πειραμάτων. Σχετικώς με την εν λόγω τελευταία κριτική παρατήρηση, το ΕΜΑ σημείωνε ότι το χρησιμοποιούμενο εμβόλιο κατά την διάρκεια των κλινικών πειραμάτων περιείχε από 69% έως και 81% το στοιχείο ARN ενώ κατόπιν μετατροπής  του τρόπου παραγωγής  του για να κερδηθεί χρόνος περιέχει μόνο 59% ARN. Τίθεται λοιπόν, σύμφωνα με τον Μοντ, η ερώτηση: εάν αυτό το μειωμένο ποσοστό του ARN θα μπορούσε όχι μόνο να επιδράσει στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά και στην απαιτούμενη ασφάλεια για την υγεία του καταναλωτή γιατί όποιος λέει ολιγότερο ARN, λέει ταυτοχρόνως και περισσότερες ακάθαρτες ουσίες ευρισκόμενες στο φάρμακο. Ας σημειωθεί επί πλέον ότι για την χρονική διάρκεια της ευεργετικής επιδράσεως του εμβολίου μερικοί ειδικοί αναφέρουν  τρείς – τέσσερεις μήνες, άλλοι δώδεκα και άλλοι αποφεύγουν προς το παρόν να εκφέρουν γνώμη.

Επανερχόμενος τώρα στο πλαίσιο της καθημερινότητος, δεν μπορώ παρά να διαπιστώσω ότι όσοι από τους κατοικούντες την παρισινή περιοχή θέλησαν να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο αμύνης κατά του covid 19, καθ’ ο ένθερμοι θιασώτες του μετά από πολύωρες απόπειρες τηλεφωνικής επαφής  με τον αρμόζοντα οργανισμό (39-75), εγκατέλειψαν την προσπάθεια, ή την μετέθεσαν σε απώτερο χρόνο. Ο λόγος; Το τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο απηυθύνοντο ήταν συνεχώς κατειλημμένο από τις 9 το πρωί, μέχρι τις 8 το βράδυ δίνοντας την στερεότυπη απάντηση: τηλεφωνήσατε αργότερα.

Για να έχω,σαν παλαιός δημοσιογράφος την συνείδηση ήσυχη, τηλεφώνησα όχι μόνο στο ανωτέρω νούμερο αλλά και σε εκείνο της πανεθνικής εμβέλειας (0800-08-51-76) και πήρα την ίδια απάντηση. Διαπιστώνοντας τον εκνευρισμό μου, φίλος που είναι μανούλα στα ηλεκτρονικά μου λέει: μην χολοσκάς, θα το προσπαθήσω εγώ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μου (Santé.fr), εσύ θα βλέπεις για να μάθεις και εάν δεν το πετύχουμε, θα προσπαθήσεις να το κάνεις αργότερα μόνος σου.

Εσύ ‘σαι που το λες; Μπροστά στον λαβυρινθώδη πίνακα του υπουργείου Υγείας πανικοβλήθηκα. Και να σκεφθεί κανείς ότι επανειλημμένως ραδιόφωνο και τηλεόραση επαναλαμβάνουν ότι σειρά προτεραιότητος έχουν τα άτομα υπερβαίνοντα τα 75 χρόνια. Αυτές και αυτοί δηλαδή που μόλις και μετά βίας στα εβδομήντα τους και πάνω,έμαθαν με χίλιες προσπάθειες, να αποστέλλουν ένα ηλεκτρονικό  μήνυμα ή γράμμα (mail), να ψάχνουν να βρουν κάτι που τους ενδιαφέρει και να διαβάζουν ψηφιακώς, είναι αλήθεια, με ευχαρίστηση τον τύπο. Εκεί σταματούν, οι ψηφιακές τους γνώσεις στο ιντερνέτ, δεν πάνε παραπέρα και άλλωστε δεν θέλουν να προσθέσουν στο μυαλό τους περίσσιες σκοτούρες. Όσο για τον εμβολιασμό είναι αποφασισμένοι να περιμένουν αρκούντως, ώσπου το Κράτος -απευθυνόμενο δυστυχώς όπως αποκαλύπτει το Canard Enchainé σε μια ιδιωτική διεθνή εταιρία, σύμβουλο επιχειρήσεων- μπορέσει και βάλει μια υποφερτή τάξη σ’ αυτόν τον τομέα, φυσικά καταβάλλοντας δεκάδες  χιλιάδων ευρώ.

Σημειωθήτω ότι εάν ακόμη έχει κάποιος κλείσει ραντεβού θα πρέπει να περιμένει δυο με τρείς εβδομάδες για να εμβολιασθεί. Και εάν μεν, υπήρχε μόνο αυτό το πρόβλημα, οι Γάλλοι δεν θα ανησυχούσαν υπέρμετρα, έλα όμως, που όπως πληροφορούνται από το ραδιόφωνο, ότι οι παραδοθείσες δόσεις προς στιγμήν δεν είναι παρά οι μισές από εκείνες που θα έπρεπε να ευρίσκονται στα ειδικώς παραγγελθέντα υπερψυγεία. Και αυτό διότι η αμερικανική εταιρία που προμηθεύει τις ευρωπαϊκές χώρες με το εμβόλιο διέκοψε την παραγωγή για ένα διάστημα δυο ή τριών εβδομάδων  λόγω εργασιών για βελτίωση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της στο Βέλγιο. Έτσι τουλάχιστον  ανήγγειλαν εδώ τα μέσα ενημερώσεως και με πρόσχημα αυτή  την  αιτία ο υπουργός Υγείας εζήτησε από τους συμπατριώτες του «να προσαρμόσουν» την εγγραφή τους (προς στιγμήν πλέον του ενός εκατομμυρίου) στην λίστα αναμονής, τουτέστιν να σταματήσουν προσωρινώς να εγγράφονται. Οι σημειούμενες ανακολουθίες της κυβερνήσεως και μικρού μέρους του ιατρικού κόσμου στο θέμα του εμβολίου, συνεργούν εις το να μειώνεται ημέρα με την ημέρα η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της εκτελεστικής εξουσίας να διοικεί αποτελεσματικώς την χώρα και ενίων ειδημόνων να εξασκούν αμερολήπτως το λειτούργημά τους. Αλλαγή επίσης προπαγανδίζεται και για τις μάσκες αφού η εξουσιοδοτούμενη επιτροπή απεφάνθη ότι οι πάνινες κατασκευαζόμενες στο σπίτι δεν προστατεύουν επαρκώς τους φέροντες αυτές…

Προσθέστε σ’ αυτό και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μέσα του μηνός (μέχρι το τέλος Ιανουαρίου) από τις έξι το απόγευμα και το κλείσιμο των καταστημάτων, την ίδια ώρα για να έχετε μια ακριβή εικόνα της επικρατούσης  γκρίνιας αυτές τις ημέρες.

«Πώς θέλετε να προλάβω να κάνω τα καθημερινά ψώνια μου όταν σχολώ την ώρα που δεν πρέπει να κυκλοφορώ στους δρόμους και  όταν τα περισσότερα μαγαζιά κατεβάζουν τα ρολά τους την ίδια ώρα;»  παραπονιόταν γειτόνισσα μου εργαζόμενη σε ένα συνοικιακό στεγνοκαθαριστήριο. H ίδια, όπως άλλωστε και πολλοί Γάλλοι, απορρίπτουν να προμηθευθούν Σάββατο πρωί (μη εργάσιμος ημέρα) τα όχι απολύτως απαραίτητα προς το ζην, διότι δεν υποφέρουν να στέκονται  επί πολύ ώρα στην ουρά, δεδομένου ότι το πλείστον των αγοραστών είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν κατά κύματα στα μαγαζιά τις μέρες  που είναι ανοικτά, και κατά προσέγγιση την ίδια ώρα. Έτσι στις πρώτες ημέρες απαγορεύσεως της κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ. γινόταν του Κουτρούλη ο γάμος…

Προηγούμενο άρθρο

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Επόμενο άρθρο

Ανοίγουν Γυμνάσια - Λύκεια – Από 1η Φεβρουαρίου goodbye play station !