Ο συγγραφέας του βιβλίου «ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ» που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, επανεκδόθηκε μάλιστα και κυκλοφορεί η 2η έκδοση από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, ενώ παράλληλα αυτό το διάστημα μεταφράζεται στα Αγγλικά και Εβραϊκά, κ. Ιωσήφ Μεβοράχ, μας εξηγεί εν συντομία, γιατί η Καβάλα μπορεί και πρέπει να γίνει τουριστικός προορισμός, για τους απανταχού Εβραίους.
Με αφορμή μάλιστα τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, αναφέρεται σ’ έναν μεγάλο ευεργέτη, το Χέρμαν Σπήρερ, για τον οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: Αυτό είναι ένα ελάχιστο δείγμα των ιστορικών πληροφοριών που έχει καταγράψει ο κ Μεβοράχ στο βιβλίο του, τ’ οποίο θεωρείται κι ένα από τα πιο σημαντικά σ’ ότι αφορά την εβραϊκή κοινότητα στη χώρα μας και ειδικότερα στη Καβάλα.
Και βέβαια εξηγεί και τους λόγους που η κοινότητα των Εβραίων στη Καβάλα, ανέπτυξε επιχειρηματικές δραστηριότητες, κατασκευάζοντας και πολλά κτίρια με ξεχωριστή αρχιτεκτονική αξία, που διασώζονται μέχρι σήμερα. Κυρίως όμως, εξηγεί τους λόγους, γιατί η Καβάλα μπορεί και πρέπει να γίνει τουριστικός προορισμός για το εβραϊκό τουριστικό κοινό, που τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται κατά κόρον την Ελλάδα (πάνω από 2,5 εκατ/ρια τα τελευταία 2 χρόνια) αλλά ελάχιστοι έρχονται στη Καβάλα μόλις 200 άτομα, όπως μας σχολίασε.
Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την ευεργετική για τη πόλη εξέλιξη, θ’ αποτελέσει η δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμικότητας της Καβάλας, για το οποίο μάλιστα ο κ. Μεβοράχ έχει διασφαλίσει από δωρεές και τη χρηματοδότηση για την ανακατασκευή και τον εξοπλισμό του χώρου.
Επομένως εύλογα, θεωρεί ότι, η Καβάλα, έχοντας σε πολύ κοντινή απόσταση το εγκεκριμένο από τη UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς των Φιλίππων, το εν λόγω Κέντρο, που θα περιλαμβάνει και το ιστορικό τμήμα των διακεκριμένων Εβραίων που έζησαν και διακρίθηκαν για τη κοινωνική κι επιχειρηματική προσφορά τους, θα αποτελεί ένα πολύ καλό λόγο να γίνει η Καβάλα τουριστικός προορισμός.