Dark Mode Light Mode

Η Μητρόπολη απάντησε, η συμφωνία απομακρύνεται

Με έγγραφο της η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου γνωστοποίησε αναλυτικά τη νέα της πρόταση προς τη Στέγη για τη συνύπαρξη του συλλόγου με το μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης.

Η συμφωνία απομακρύνεται αν και οριστικό συμπέρασμα θα υπάρξει μέσω της απάντησης που θα δώσει στη Μητρόπολη η γενική συνέλευση του συλλόγου. Αυτή θα γίνει μάλλον στα μέσα του μήνα.

Η Στέγη φέρεται να επιμένει να διατηρήσει ότι διαθέτει σήμερα. Όλο το ισόγειο. Η Ιερά Μητρόπολη της παραχωρεί το θεατράκι που το ανακαινίζει, κι ένα μέρος του ισογείου. Κατά τους εκπροσώπους του συλλόγου, μικρό.

Την Κυριακή στους ομιλητές της εκδήλωσης για το έργο και το πώς θα φαίνεται εξωτερικά το μουσείο, προστίθεται η κ. Σοφία Βυζοβίτη. Κόρη της αξέχαστης Ζωής. Πρόκειται να παρουσιάσει πρόταση της το 2019, για συνύπαρξη της Στέγης με το μουσείο της Μητρόπολης. Τέλος στη Στέγη αποφασίστηκε να γίνει μια ακόμη μουσική εκδήλωση. Στις 7 Μαρτίου με τον Αργύρη Μπακιρτζή και τον Γιώργο Κωστογιώργη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης την Κυριακή

Ο ΣΦΓΤ Καβάλας σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία για τη Διάσωση της Στέγης του ΣΦΓΤ, διοργανώνει ημερίδα την Κυριακή 3 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. στο χώρο της Στέγης, με θέμα : ” Ένα μεγαλόπνοο έργο ή μια ασύμμετρη απειλή; ”

Η εκδήλωση αφορά την επιχειρούμενη αρχιτεκτονική παρέμβαση στην ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία της εμβληματικής οδού Κύπρου και την απομάκρυνση του ΣΦΓΤ από τη φυσική του έδρα.

Συμμετέχουν:

– Ο Κώστας Μανωλίδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αντικείμενο ομιλίας “Το σιωπητήριο της αρχιτεκτονικής μορφής”.

– Ο Αργύρης Μπακιρτζής, αρχιτέκτων μηχανικός πρώην 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας, με θέμα “Ο ρόλος της Στέγης του ΣΦΓΤ ως μαρτυρία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου”.

– Ο Σωτήρης Παναγόπουλος, αρχιτέκτων μηχανικός της 28ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, θα αναφερθεί στις “Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε ιστορικούς χώρους και διατηρητέα μνημεία”.

– Η Σοφία Βυζοβίτη, Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα παρουσιάσει “Μια συμμετοχική πρόταση αναβάθμισης του συλλογικού χώρου της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών με αισθητική και χαμηλό κόστος”, ανοίγοντας τη συζήτηση για τις δυνατότητες συνύπαρξης και μιας προσαρμοστικής αναβάθμισης του κτιρίου της οδού Κύπρου 16.

– Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης, δικηγόρος και συγγραφέας, με μακρά θητεία στη διοίκηση του ΣΦΓΤ, θα προβάλλει τον πολυδιάστατο ρόλο του ΣΦΓΤ αναπτύσσοντας το θέμα “Η Στέγη ως κοιτίδα πολιτισμού και εκκολαπτήριο νέων φωνών”.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Προηγούμενο άρθρο

Η πρόοδος στο έργο της πλατείας Καπνεργάτη μέσω φωτογραφιών

Επόμενο άρθρο

Μένουν στο ΔΙΠΑΕ εργαζόμενοι - εξοπλισμός του πρώην ΤΕΙ Καβάλας;