12 βουλευτές (οι 7 της ΝΔ) και 4 υπουργοί έλαβαν μέρος την περασμένη Παρασκευή στη συζήτηση στη Βουλή για τη ΒΦΛ. Η εταιρία (μαζί με τις εταιρίες της) μπήκε στο «μικροσκόπιο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω Κιτσάκου και χρεών στη ΔΕΠΑ. Αν και ήταν σαφής η διάθεση ειδικά της ΝΔ να πλήξει την Κυβέρνηση για γενικότερους πολιτικούς και προεκλογικούς λόγους, τελικά έγινε συζήτηση ουσίας. Η ΝΔ μίλησε για καραμπινάτο σκάνδαλο, βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισαν το ότι ο πρώην υπάλληλος Λαυρεντιάδη ανέλαβε επικεφαλής της ΔΕΠΑ ενώ η Κυβέρνηση επέμενε ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στην όλη υπόθεση. Από τους 16 ομιλητές μόνο ο Κώστας Μορφίδης ήταν αυτός που γνώριζε το πρόβλημα «εκ των έσω» μιας είναι έζησε την υπόθεση των απολυμένων το 2016 και το 2017.
Αν κάποιος παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη συζήτηση από το βίντεο ή διαβάσει τα πρακτικά της Βουλής θα ξαφνιαστεί για έναν βασικό λόγο. Βλέπει, ακούει ή διαβάζει τους βουλευτές της ΝΔ να μιλούν όπως το 2016 μιλούσαν και κατήγγειλαν οι απολυμένοι του εργοστασίου.
Για την επιλογή Κιτσάκου (πρώην υπάλληλος της ΒΦΛ) στην ηγεσία της ΔΕΠΑ ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει προς την Κυβέρνηση: «Βάλατε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Στη συζήτηση υπάρχει αναφορά στο ρόλο Πετσίτη κι η Κυβέρνηση με το στανιό αναφέρεται στο όνομα του, απορρίπτοντας τον ρόλο που περιγράφεται ότι είχε στο θέμα. Δεν διαψεύδεται ωστόσο ότι ήταν με το ΣΥΡΙΖΑ ενώ εργάζονταν στη ΒΦΛ (ή στις εταιρίες της). Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σκρέκας αναφέρει ότι ο Λαυρεντιάδης δημιουργεί παρένθετες εταιρίες. Ο βουλευτής Γεωργαντάς τον περιγράφει υπόδικο ενώ ο βουλευτής Καραγκούνης ζητά (όπως οι πρώην απολυμένοι το 2016) παρέμβαση του υπουργού δικαιοσύνης ώστε η δικαιοσύνη να κάνει γρήγορα με τις υποθέσεις της ΒΦΛ- ΔΕΠΑ. Ο κ. Καραγκούνης λέει επίσης ότι από το 2015 και μετά η εταιρία γίνεται κουφάρι, εννοεί τις νέες εταιρίες που δημιουργήθηκαν.
Οι απαντήσεις των υπουργών αναφέρουν ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο. Ο κ. Σταθάκης αποδίδει την αύξηση του χρέους στους τόκους ενώ θυμίζει ότι το χρέος προς τη ΔΕΠΑ η ΒΦΛ το πληρώνει σύμφωνα με όσα περιγράφει δικαστική απόφαση που ισχύει. «Ακόμη και τώρα πρέπει να βρεθεί νέος επενδυτής» σημειώνει ο κ. Φλαμπουράρης. Κατά τον κ. Δένδια ο κ. Λαυρεντιάδης με όσα έκανε «γελοιοποίησε το ελληνικό δημόσιο». Τέλος ο κ. Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛΛ είπε από το βήμα της βουλής ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης πήρε την Proton με τη μεσολάβηση του κ. Βενιζέλου!
Όσοι παρακολούθησαν την υπόθεση της ΒΦΛ τότε που υπήρχαν 180 απολυμένοι, γελούν με νόημα καθώς την Παρασκευή η Βουλή συζήτησε πολλές από τις καταγγελίες εκείνης της εποχής. Τις καταγγελίες του σωματείου. Οι οποίες καθώς υιοθετούνται απ’ όλα τα κόμματα (άλλοτε ευθέως κι άλλοτε εμμέσως, άλλοτε στο σύνολο τους κι άλλοτε μερικώς) δημιουργούν μια κάποια δικαίωση. Σημειώνουμε ότι η Κυβέρνηση από τον Γενάρη του 2017 έχει υποσχεθεί εξυγίανση της ΒΦΛ αλλά ακόμη την αναζητά.
Η ομιλία του Κώστα Μορφίδη
Από τους 4 βουλευτές Καβάλας στη συγκεκριμένη συζήτηση μίλησε μόνο ο Κώστας Μορφίδης. Είπε τα εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, η επερώτηση αυτή είναι απολύτως χαρακτηριστική της αντιπολιτευτικής στρατηγικής που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Η αιτιολογική εισαγωγή της επερώτησης που κατέθεσε καταλήγει ως εξής: «Επειδή η άσκηση ποινικής δίωξης καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα περί ηθικού πλεονεκτήματος».
Αυτό, λοιπόν, που απεγνωσμένα προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία είναι να καταρρίψει το ηθικό πλεονέκτημα της Κυβέρνησης και της Αριστεράς, γενικότερα. Είναι αυτό ακριβώς το σημείο στο οποίο επανέρχεται διαρκώς και με ποικίλους τρόπους. Με αυτή, όμως, την επιμονή το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβεβαιώνει ξανά και ξανά την ύπαρξη αυτού του πλεονεκτήματος, διότι για ποιον λόγο θα επανερχόταν κανείς σε κάτι που ήδη έχει καταρρίψει;
Επομένως, επειδή δεν μπορεί να πλήξει αυτό το οπωσδήποτε πολύ δυνατό πλεονέκτημα της Κυβέρνησής μας, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει σκιές. Το επιχειρεί αυτό με τρόπο εντελώς άτεχνο και χονδροειδή. Μια προσεκτική ανάγνωση της επερώτησης δείχνει ότι στερείται βαρύτητας παρά τα βαριά χαρτιά, τα βαριά ονόματα που την υπογράφουν. Της λείπει παντελώς η τεκμηρίωση και ένα κάπως συνεκτικό σκηνικό.
Η αιτιολογική εισαγωγή είναι γεμάτη από εκφράσεις του τύπου «σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης» ή «σύμφωνα με τα χθεσινά δημοσιεύματα» ή «σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου» ή «σύμφωνα με δημοσιεύματα εποχής». Αντί τεκμηρίωσης, λοιπόν, η επερώτηση παρουσιάζει μια συρραφή δημοσιευμάτων.
Περιττό να προσθέσουμε ότι τα δημοσιεύματα αυτά προέρχονται κατά τεκμήριο από φιλικά προς τη Νέα Δημοκρατία μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έτσι, η Αντιπολίτευση εν τέλει ισχυρίζεται πράγματα ανυπόστατα. Για παράδειγμα, η σημερινή Κυβέρνηση υποτίθεται ότι ευθύνεται για το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Ο ισχυρισμός είναι εξολοκλήρου αναληθής, κάτι που τεκμηριώνεται με μια απλή ματιά στον πίνακα χρονολογικής εξέλιξης αυτού του χρέους, αν τον πίνακα τον πάρουμε από την αρχή. Αν τον πάρουμε από τη μέση που μας βολεύει, μπορούμε να βγάλουμε οποιαδήποτε συμπεράσματα θέλουμε.
Με όλη αυτή την πρακτική η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να σκιάσει το ηθικό πλεονέκτημα της Κυβέρνησης. Ματαίως. Εξάλλου, είναι ενδιαφέρον ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προσπαθεί να αποδείξει ότι η ίδια διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα. Πώς να το κάνει, άλλωστε; Απλώς προσπαθεί ανεπιτυχώς να δημιουργήσει την υποψία ότι δεν το διαθέτουμε εμείς.
Κάπου εκεί μέσα, στο μακροσκελές κείμενο της επερώτησης που κατέθεσαν οι τριανταεπτά Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει και η φράση «καθιστούν επισφαλή την εργασία εκατοντάδων εργαζομένων». Έξι λέξεις μέσα σε ένα τρισέλιδο, ενδεικτικό του πόσο και με ποιον τρόπο η Αξιωματική Αντιπολίτευση αξιολογεί τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού, των εργαζόμενων που ανησυχούν για την αξιοπρεπή τους διαβίωση.
Για τη δική μας Κυβέρνηση, ωστόσο, αυτό είναι κεντρικό σημείο στην υπόθεση που συζητούμε σήμερα. Δεν χρειάζεται, υποθέτω, να σας υπενθυμίσω ποιος άνοιξε τον δρόμο για την επέκταση του Λαυρεντιάδη στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας, ποιος μια προεκλογική νύχτα ξεπούλησε τη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας.
Είναι, επίσης, γνωστό από το αποτέλεσμα πόσο η δραστηριότητα του Λαυρεντιάδη υπήρξε καταστροφική από πολλές απόψεις, αλλά κυρίως αυτοί που επλήγησαν ήταν οι εργαζόμενοι και κατά συνέπεια, η τοπική κοινωνία. Από τη στιγμή που η ΒΦΛ περιήλθε στα χέρια του Λαυρεντιάδη, οι εξελίξεις για τους εργαζόμενους υπήρξαν ολέθριες.
Αρχικά, επιχειρήθηκε με διάφορα τεχνάσματα να προωθηθεί το έκτακτο προσωπικό σε οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού του εργοστασίου, παρά τους νομικούς περιορισμούς. Κατόπιν, ξεκίνησε μια ψυχοφθόρα τακτική καθυστέρησης των αμοιβών, με πρόσχημα τις οικονομικές δυσχέρειες της εταιρείας. Εν συνεχεία, οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν σε μια νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, αποδεχόμενοι καλόπιστα -λόγω της οικονομικής κρίσης, βεβαίως- μειώσεις στις αποδοχές τους, 25% άμεσα και 40% μακροπρόθεσμα. Τέλος, η νέα διοίκηση προσπάθησε να απολύσει όλους τους εργαζόμενους και να τους επαναπροσλάβει με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με απαράδεκτες βέβαια αμοιβές, πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρησιμοποιήθηκαν ποικίλες μέθοδοι επηρεασμού, οι οποίες έφτασαν ως τις ψευδείς μηνύσεις, τον εκφοβισμό και τις απροκάλυπτες απειλές.
Σταθήκαμε ουσιαστικό εμπόδιο μπροστά σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις. Με κάθε τρόπο εμποδίσαμε, από τη μια, την απώλεια των θέσεων εργασίας και από την άλλη, την εργασιακή υποβάθμιση. Διατηρήσαμε ευαίσθητες ισορροπίες μέσα σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο και δυσμενές περιβάλλον. Υπερασπιστήκαμε τους εργαζόμενους και στηρίξαμε την τοπική κοινωνία της Καβάλας.
Πού ήσασταν, αλήθεια; Γιατί κωφεύατε, όταν η κοινωνία της Καβάλας και εμείς, βέβαια, μαζί τους εναντιωνόμασταν στην πώληση της εταιρείας του Λαυρεντιάδη; Γιατί δεν υπερασπιστήκατε τους εργαζόμενους, όταν ο Λαυρεντιάδης καταπατούσε τα εργασιακά δικαιώματα, παραβιάζοντας όλα τα συμπεφωνημένα; Γιατί έστω μια ερώτηση δεν καταθέσατε για όλα αυτά, τα προηγούμενα χρόνια; Στη σημερινή σας επερώτηση οι εργαζόμενοι είναι αμελητέα ποσότητα για μια ακόμα φορά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η υπόθεση της πώλησης της ΒΦΛ στον Λαυρεντιάδη και η συνολική της εξέλιξη είναι ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα που συνοψίζει την αντιπολιτευτική σας ιστορία των τεσσάρων τελευταίων χρόνων. Δημιουργήσατε δαιδαλώδη αδιέξοδα, προβλήματα. Εγκαταλείψατε τη διαχείριση αυτών των αδιεξόδων στην Κυβέρνησή μας, ναρκοθετώντας οποιαδήποτε ομαλή πορεία. Προδικάσατε την αποτυχία της Κυβέρνησής μας, επειδή γνωρίζατε το μέγεθος και το βάθος των προβλημάτων που δημιουργήσατε. Τώρα που, ενάντια σε κάθε σας πρόβλεψη φυσικά, σε βάρος κάθε σκοτεινού σας σχεδιασμού, βλέπετε την Κυβέρνηση να πετυχαίνει, ψάχνετε απεγνωσμένα να βρείτε σκάνδαλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΡΦΙΔΗΣ: Η σημερινή σας επερώτηση είναι δημοσιογραφικού τύπου και μάλιστα όχι του καλύτερου δημοσιογραφικού είδους. Γίνεται μόνο με τις εντυπώσεις. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε με κάθε μέσο αρνητικές εντυπώσεις για την Κυβέρνηση, για να σκιάσετε τα προφανή επιτεύγματά της και να αμαυρώσετε το ηθικό πλεονέκτημα, που τόσο σας βασανίζει.
Το ειρωνικό της ιστορίας είναι ότι στην προσπάθειά σας να βρείτε σκάνδαλα, πέφτετε πάνω στα δικά σας. Αυτό συμβαίνει, διότι, όπως και στο σύνολο της αντιπολιτευτικής σας τακτικής, μεταφέρετε αβασάνιστα τα πρωτοσέλιδα του φιλικού σας Τύπου στη Βουλή. Λασπολογείτε, αναμοχλεύοντας τη δική σας λάσπη, με την αφελή ελπίδα ότι θα λερώσετε την δική μας εικόνα.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι είστε βαθιά εθισμένοι στην εξουσία.
Σας έχει λείψει τέσσερα χρόνια τώρα. Πάσχετε από στερητικό σύνδρομο. Γι’ αυτό και έχετε προβλήματα στη διαχείριση του θυμού σας. Το είδαμε και προχθές από τον Αρχηγό σας στη Βουλή.
Επομένως, αντί να βλάψετε τη δική μας εικόνα, μας αποκαλύπτετε ή μάλλον μας υπενθυμίζετε το δικό σας πραγματικό πρόσωπο.Ευχαριστώ πολύ».