Dark Mode Light Mode

Η νέα 5άστερη τουριστική επένδυση στην Καβάλα με «άρωμα» Βουλγαρίας

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 24 Ιανουαρίου 2025 τέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, με κολυμβητικές δεξαμενές, δυναμικότητας 300 κλινών της «MVI HOLIDAYS», σε έκταση συνολικού εμβαδού 78 στρεμμάτων, πλησίον της θέσης «Λιβάδι» του Αγροκτήματος Κεραμωτής, Δήμου Νέστου, στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός υλοποίησης της υπό μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας ανέρχεται σε 22,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 11,906 εκατ. αφορούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα 3,816 εκατ. σε έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, για την προμήθεια και εγκατάσταση λοιπού εξοπλισμού προβλέπονται 5,15 εκατ., ενώ για την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και τεχνικών (ειδικών) εγκαταστάσεων σχεδόν 1,244 εκατ. ευρώ.

Το projects και ο φορέας υλοποίησης

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην υπό αξιολόγηση ΜΠΕ, ο φορέας κατασκευής και λειτουργίας του έργου ιδρύθηκε το 2020 και προχώρησε στη μίσθωση του προτεινόμενου γεωτεμαχίου εγκατάστασης της υπό μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας το 2020.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, πρόκειται για εταιρεία βουλγαρικών συμφερόντων που έχει πάρει από τον δήμο την εν λόγω έκταση για την υλοποίηση της επένδυσης (με ορίζοντα έναρξης κατασκευής το 2025), ενώ παλιότερα κυκλοφορούσαν δημοσιεύματα και για ένα ακόμα τουριστικό project στην περιοχή από τον ίδιο φορέα.

Η υπό μελέτη ξενοδοχειακή μονάδα θα αποτελείται από το κεντρικό κτίριο υποδοχής, κτίρια εστιατορίων, κτίριο pool bar και εξυπηρέτησης χώρου κολυμβητικών δεξαμενών, κτίριο βοηθητικών χρήσεων και πολλαπλά συγκροτήματα δωματίων διαφορών τύπων καθώς επίσης και λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις για την εύρυθμη λειτουργία και την αναψυχή των επισκεπτών της μονάδας.

Ειδικότερα, στο κεντρικό κτίριο υποδοχής και στους χώρους πέριξ αυτού θα αναπτυχθούν επιπλέον κοινόχρηστες λειτουργίες, business center, καφέ – bar, αποθήκες και θα εγκατασταθούν οι λειτουργίες διοίκησης και λογιστηρίου και οι χώροι προσωπικού (αποδυτήρια, χώροι υγιεινής). Ειδικότερα, προτείνεται η ανέγερση εικοσιδύο (22) ισόγειων κτιρίων δωματίων, ένα (1) ισόγειο κτίριο υποδοχής (reception), δύο (2) ισόγεια κτίρια εστιατορίων, ένα (1) ισόγειο κτίριο καφέ – bar και δύο (2) ισόγεια κτίρια βοηθητικών – υποστηρικτικών χρήσεων.

Στην υπό μελέτη ξενοδοχειακή μονάδα προβλέπεται η κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής και υδάτινων επιφανειών, συνολικού εμβαδού επιφάνειας 2.020,56 τ.μ.. Τέλος, μεταξύ των κτιρίων των δωματίων, διαμορφώνονται δύο (2) υδάτινες επιφάνειες εμβαδού 457,42 τ.μ. και 269, 54 τ.μ..

Κατά τις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας της υπό μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας, αναμένεται η δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων απασχόλησης, που αναμένεται να ανέλθουν σε πενήντα (50) περίπου, οι οποίες κατά προτεραιότητα αναμένεται να καλυφθούν από το τοπικό εργατικό δυναμικό.

Οι περιοχές Natura

Πάντως, όπως σημειώνεται, το γεωτεμάχιο εγκατάστασης της υπό μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας βρίσκεται εντός των ορίων: της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Δέλτα Νέστου και Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής και Νήσος Θασοπούλα» του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 (τμήμα του γεωτεμαχίου εμβαδού 51.344 m2 περίπου), της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) «Δέλτα Νέστου και Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής – Ευρύτερη Περιοχή και Παράκτια Ζώνη» του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 (το σύνολο της έκτασης του προτεινόμενου γεωτεμαχίου εγκατάστασης του έργου), του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (πρακτικά το σύνολο της έκτασης του προτεινόμενου γεωτεμαχίου εγκατάστασης του έργου βρίσκεται εντός των ορίων της ζώνης προστασίας – Περιοχή Οικοανάπτυξης).

Όπως αναφέρεται στην ΜΠΕ, «ο στόχος πραγματοποίησης της υπό μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας είναι η δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου τουριστικού συγκροτήματος πέντε (5) αστέρων, που κατά την υφιστάμενη κατάσταση δεν υπάρχει στην περιοχή, σύμφωνα με τις κείμενες προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών και την προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου της περιοχής, που υποδεικνύεται από την ένταξη της περιοχής στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και που αποτελεί προϋπόθεση και αναπόσπαστο τμήμα της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Συνεπώς, στο στόχο υλοποίησης του υπό μελέτη έργου συμπεριλαμβάνεται και η βιώσιμη λειτουργία του αναφορικά με τη φροντίδα, τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής εγκατάστασης».

Ο περιβάλλων χώρος

Όπως αναφέρεται στην ΜΠΕ, ο υπαίθριος περιβάλλων χώρος του γηπέδου, θα διαμορφώνεται με πεζοδρόμους, κατάλληλη φύτευση, κατασκευές και αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Η κίνηση εντός του γηπέδου, διαμορφώνεται με διαδρόμους κίνησης ποικίλλων διαβαθμίσεων, με κριτήρια, την δημιουργία δύο βασικών ζωνών: αφενός την κύρια ζώνη κίνησης των οχημάτων εφοδιασμού του καταλύματος με επισκέπτες, η οποία αφορά ασφαλτοστρωμένη οδό και διαμορφώνεται στο βορειοδυτικό τμήμα του γηπέδου σκοπίμως περιορισμένη, αφετέρου στο υπόλοιπο τμήμα του καταλύματος, διαμορφώνεται δευτερεύουσα ζώνη κίνησης που αφορά χαμηλότερης όχλησης ζώνη κίνησης των πεζών επισκεπτών, και την κίνηση μικρών οχημάτων τύπου golf τα ανήκουν στον εξοπλισμό του καταλύματος, για την μεταφορά επισκεπτών εντός του καταλύματος.

Η διαμόρφωση του γηπέδου θα περιλαμβάνει φυτεύσεις κατά κύριο λόγω με τα είδη της περιοχής, με επιφάνεια φύτευσης 55.318 τ.μ. περίπου. Στην υπό μελέτη ξενοδοχειακή μονάδα προβλέπεται η διαμόρφωση εσωτερικής οδοποιίας για την κυκλοφορία των επισκεπτών της μονάδας και μικρών ηλεκτροκίνητων οχημάτων της μονάδας για τη διακίνηση επισκεπτών και υλικών – προμηθειών.

Ειδικότερα, προτείνεται η διαμόρφωση ασφαλτοστρωμένης οδού κίνησης οχημάτων συνολικού εμβαδού 4.400 τ.μ. περίπου, ενώ οι διάδρομοι κίνησης με επίστρωση κυβόλιθων έχουν συνολικό εμβαδό 10.000 τ.μ. περίπου.

Η πρόσβαση στο προτεινόμενο γεωτεμάχιο εγκατάστασης της υπό μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας θα πραγματοποιείται από το βορειοδυτικό όριο του, από υφιστάμενη ασφαλτοστρωμένη δημοτική οδό.

Εντός του γεωτεμαχίου προτείνεται η διαμόρφωση ασφαλτοστρωμένης οδού που θα εκκινεί από την προαναφερόμενη θέση εισόδου – εξόδου και θα οδεύει με κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά έως και τον προτεινόμενο χώρο στάθμευσης των οχημάτων και το κτίριο υποδοχής (reception) της ξενοδοχειακής μονάδας.

Στο βορειοδυτικό τμήμα του γηπέδου και δυτικά του κεντρικού κτιρίου, διαμορφώνεται υπαίθριος χώρος στάθμευσης δυναμικότητας 129 θέσεων στάθμευσης. Υπαίθριοι χώροι στάθμευσης λεωφορείων διαμορφώνονται και δυτικά του χώρου στάθμευσης, βορειοδυτικά του κτιρίου Α5, παράλληλα στον άξονα του δρόμου κίνησης. Η περιοχή του υπαίθριου χώρου στάθμευσης θα ασφαλτοστρωθεί με επιφάνεια 3.660 τ.μ..

Πηγή: www.insider.gr
Προηγούμενο άρθρο

Ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβούλου, Κωνσταντίνου Πεφάνη

Επόμενο άρθρο

Η οπτικοακουστική παράσταση «Το Κορίτσι με τα σπίρτα» παρουσιάζεται στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου