Για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στη δημοτική βιβλιοθήκη ο διαγωνισμός ορθογραφίας και μάλιστα φέτος ήταν η πρώτη χρονιά συμμετοχής δημοτικών σχολείων από τη γειτονική Ξάνθη. Στην τελική φάση της Κυριακής αναδείχθηκαν οι νικητές του 5ου διαγωνισμού, όπου μετείχαν 35 μαθητές και μαθήτριες.
Το πρωί της Κυριακής εξελίχθηκε η τελική φάση στη διάρκεια της οποίας διαγωνίσθηκαν εκατό παιδιά κι επειδή τα τελευταία της βαθμολογίας ισοψήφησαν έτσι βρέθηκαν οι εκατό μαθητές στους απογευματινού τελικούς. Πρώτος νικητής ήταν ο Κωνσταντίνος Φυλακτάκης από το Πολύσιτο Ξάνθης, δεύτερος ο Νικόλαος Λινάκης από το 18ο δημοτικό σχολείο Καβάλας και τρίτος ο Ευστράτιος Ιωαννίδης από τα Άβδηρα Ξάνθης.
Ο δεύτερος και ο τρίτος νικητής είναι μαθητές της Ε’ τάξης δημοτικού, γεγονός που σημαίνει ότι και οι μαθητές της συγκεκριμένης τάξης μπορούν να διαγωνισθούν άνετα με τα παιδιά της μεγαλύτερης τάξεως. Αν και τα κορίτσια είναι συνήθως καλύτερα σε τομείς όπως τα φιλολογικά και η γλώσσα, ωστόσο φέτος η πρώτη νικητήρια τριάδα αποτελούνταν από αγόρια.
Η συμμετοχή δέκα δημοτικών σχολείων από τη γειτονική Ξάνθη ανοίγει τα «σύνορα» του διαγωνισμού ορθογραφίας, μας είπε η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαριάννα Δρόσου. Οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι την επόμενη χρονιά θα θελήσουν να μετέχουν στο διαγωνισμό και σχολεία άλλων περιφερειακών ενοτήτων. Η προκριματική διαδικασία δρομολογήθηκε στις αρχές της άνοιξης μέσω των εκπαιδευτικών.
Ο ημιτελικός πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής και οι εκπαιδευτικοί έλεγξαν την ορθογραφία των συμμετεχόντων. Οι 35 καλύτεροι μαθητές πέρασαν στην τελική φάση. Ο τελικός νικητής ουσιαστικά προήρθε από τους μαθητές των δύο περιφερειακών ενοτήτων Καβάλας και Ξάνθης και μάλιστα οι γείτονες τα πήγαν πολύ καλά στο διαγωνισμό. Η αρχική ιδέα δεν έχει διαφοροποιηθεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της διοργανώσεως.
Θερμές ήταν οι ευχαριστίες της προέδρου προς το δήμο Καβάλας για την υποστήριξη του διαγωνισμού και φέτος. Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Κυριακίδης μας θύμισε ότι ο διαγωνισμός άρχισε δειλά πριν από μία πενταετία ωστόσο άμεσα αγαπήθηκε από τους μαθητές κι έτσι καθιερώθηκε. Μάλιστα διατυπώνονται αιτήματα για διεύρυνση του διαγωνισμού σε γυμνάσια και λύκεια. Στόχος του διαγωνισμού είναι η διατήρηση και γνώση της ορθής ελληνικής γλώσσας.
Η τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον κ. Κωνσταντζίδη, τον κ. Διαλεκτόπουλο και την κ. Χατζηνικολάου, επιλέγει τις λέξεις του διαγωνισμού με επιστημονικό τρόπο. Οι δε λέξεις κυμαίνονται σε επίπεδα, αρχίζουν από το εύκολο και φτάνουν σε πολύ δύσκολο. Το δώρο του νικητή, πέρα από το μετάλλιο ήταν ένα scrabble, ενώ οι τρεις πρώτοι έλαβαν ως δώρο κι ένα βιβλίο.