Dark Mode Light Mode

Η Ογκολογική Κλινική στην Καβάλα και οι περιπέτειες της: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου

Με μεγάλη χαρά διάβασα στον τοπικό τύπο ότι η Βουλευτής Καβάλας, κυρία Αγγελική Δεληκάρη, στην συνάντησή της με τον Υφυπουργό Υγείας αναφέρθηκε και στο θέμα της Δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στην Καβάλα.

Ένα θέμα που μας ενδιαφέρει όλους και ιδιαίτερα τους Ογκολογικούς ασθενείς και τους ανθρώπους τους. Το ενδιαφέρον αυτό αφορά τους καρκινοπαθείς μιας ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει τέσσερις νομούς και δύο νησιά.

Οι άνθρωποι αυτοί ταλανίζονται από την έλλειψη βασικών παροχών και φροντίδας, τις οποίες δικαιούνται και τις οποίες θα πρέπει να αναζητούν σε άλλα νοσοκομεία, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις. Παλιότερα   είχαμε φτάσει κοντά στην ίδρυση της κλινικής, είχε ανακοινωθεί στην Βουλή από τον τότε υφυπουργό Υγείας και είχε προγραμματιστεί μάλιστα η προμήθεια του απαιτούμενου Ακτινοθεραπευτικού  Μηχανήματος.

Αστάθμητοι παράγοντες όμως όπως ο κορωνοϊός και ιδίως οι αλλαγές Υπουργών στο Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψαν την δημιουργία της. Αυτά στο μακρινό 2021. Δεν ξέρω αν ο καινούργιος Υπουργός ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης επαναφέρει τα πράγματα στην πριν του κυρίου Πλεύρη κατάσταση, όποτε πράγματι η εφαρμογή του Οργανισμού του Νοσοκομείου Καβάλας θα έβαζε την βάση για την δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής.

Αυτά όμως άλλαξαν και μάλλον νομίζω ότι τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Διοίκησης των μονάδων Υγείας «Hub-and-Spoke» (Κόμβου και Ακτίνας) για την οργάνωση της νοσοκομειακής φροντίδας και Διοίκησης.  Το σχέδιο αυτό αποτελεί τη βάση της πρότασης μιας ομάδας καθηγητών για την αναμόρφωση της Διοίκησης του συστήματος Υγείας της χώρας.

Η πρόταση αυτή διατυπώνεται σε δώδεκα σημεία και είναι κατά την γνώμη μου στη σωστή κατεύθυνση. Πράγματι η πρόταση αναμορφώνει το ΕΣΥ και το φέρνει στα Ευρωπαϊκά επίπεδα. Για την εφαρμογή του συστήματος αυτού, νομίζω ότι είναι και η προκήρυξη νέων θέσεων Διοίκησης των μονάδων όλων των βαθμίδων του ΕΣΥ που τρέχει στις ημέρες μας και μάλιστα μέσω του ΑΣΕΠ.

Οι αρμοδιότητες που παραχωρούνται στους νέους Διοικητές πάντως είναι μέσα στο πνεύμα της μελέτης. Το μοντέλο αυτό προβλέπει εκτός των άλλων, τον προσδιορισμό ενός νοσοκομείου-κόμβου, το οποίο θα παρέχει τις πιο εντατικές ιατρικές υπηρεσίες θα έχει την υψηλότερη επένδυση πόρων και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της πιο προηγμένης ιατρικής τεχνολογίας.

Αυτός θα πρέπει να είναι ο νέος στόχος και η φροντίδα όλων, το Νοσοκομείο της Καβάλας να γίνει νοσοκομείο – «κόμβος» στο νέο σύστημα. Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε θα γίνει οπωσδήποτε και η Ογκολογική Κλινική μ ‘όλα τα τμήματά της.

Υπάρχουν όλοι οι παράγοντες εκείνοι που συνηγορούν για τη δημιουργία του Νοσοκομείου της Καβάλας σε Κόμβο με κυριότερο την Γεωγραφική της θέση. Της λείπει μόνο ένα στοιχείο που προβλέπεται από την μελέτη, δεν είναι έδρα Πανεπιστημίου.

Απέχει όμως από τις δυο πόλεις, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης που διαθέτουν Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, αρκετά μεγάλες αποστάσεις και λόγω της θέσης της αυτής, η Καβάλα εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών από μια ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει τέσσερεις Νομούς και δύο νησιά.

Ήδη το Νοσοκομείο της Καβάλας έχει λειτουργήσει σαν Κόμβος στην περίοδο της έξαρσης του Covid-19, κυρίως για τους  γεωγραφικούς λόγους που προαναφέραμε με άριστα αποτελέσματα. Η δημιουργία Νοσοκομειακού κόμβου στην Καβάλα θα καλυτερεύσει την παρεχόμενη ποιότητα της υπηρεσίας Υγείας για όλους αυτούς τους ασθενείς αλλά ταυτόχρονα και την ποιότητα στις μονάδες του ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτό θα γίνει λόγω της αποσυμφόρησης όλων εκείνων των ασθενών που τα επισκέπτονται σήμερα από την περιοχή μας. Θα πρέπει λοιπόν να επιδοθούμε στον καλόν αγώνα όλων εκείνων των παραγόντων, Πολιτικών, Περιφερειακών, Δημοτικών, Συλλόγων, για να γίνει το Νοσοκομείο της Καβάλας, Νοσοκομειακός Κόμβος.

Παναγιώτης Φώτου

Προηγούμενο άρθρο

Η πρόταση της δημοτικής παράταξης ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ για την οριστική επίλυση του προβλήματος στέγασης της Σ.Φ.Γ.Τ.

Επόμενο άρθρο

Κοπή πίτας Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας με βραβεύσεις και απονομές (φωτογραφίες)