Dark Mode Light Mode

Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας στην ηλεκτρονική εποχή

Κείμενο του Γιάννη Προμούσα


Η Διεύθυνση Οικονομικών είναι ίσως η σημαντικότερη υπηρεσία του Δήμου, καθώς είναι αρμόδιά για την κατάρτηση και τήρηση των προϋπολογισμών του Δήμου, για την διενέργεια διαδικασιών για προμήθεια υλικών και υπηρεσιών και για την  διασφάλιση και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας κρίναμε απαραίτητο να προβούμε σε μια ανασύνταξη και αναδιοργάνωση  της Οικονομικής Υπηρεσίας καθώς οι παθογένειες και τα συσσωρευμένα προβλήματα παλαιοτέρων ετών είχαν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες, απώλεια εσόδων και έλλειψη παραγωγικότητας. Σε όλα τα παραπάνω συνέτεινε η δραματική μείωση των υπαλλήλων, λόγω της κινητικότητας.

Προτεραιότητα μας ήταν να επαναστελεχώσουμε τις υπηρεσίες με νέο προσωπικό και να το εκπαιδεύσουμε. Προχωρήσαμε σε τροποποίηση του οργανισμού και σε συνένωση τμημάτων και  σχεδιάσαμε ένα νέο καταμερισμό αρμοδιοτήτων. Επόμενη προτεραιότητα ήταν να αναβαθμίσουμε και να βελτιώσουμε τις ψηφιακές εφαρμογές, επιτυγχάνοντας υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες.

Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε μια σειρά από αλλαγές, πολλές από τις οποίες είναι πρωτοπόρες και  αποτελούν τομή για την οικονομική υπηρεσία.

Ενεργοποιήσαμε τις ηλεκτρονικές πληρωμές, δίνοντας την δυνατότητα στους δημότες να πληρώνουν εξ αποστάσεως. Αναδιοργανώσαμε το γραφείο δημοτικών τελών και ΤΑΠ  και ψηφιοποιήσαμε πλήρως τις διαδικασίες. Έγινε πλήρης ψηφιακή τοπογραφική αποτύπωση του δήμου, των οικοδομικών τετραγώνων και δημιουργήσαμε περισσότερες από 57.000 καρτέλες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Εφαρμόσαμε τα ηλεκτρονικά αιτήματα και δώσαμε μια εξωστρέφεια και ευελιξία στη διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων και πληρωμής του ΤΑΠ. Αποκτήσαμε άμεση διασύνδεση με την πλατφόρμα μεταβολών της ΚΕΔΕ και πετύχαμε την αυτοματοποιημένη μετάπτωση 19.000 μεταβολών. Κάναμε 57.000 χρεώσεις ανείσπρακτων τελών και  βεβαιώσαμε ανείσπρακτα τέλη από το 2017, ύψους 900.000 €.

Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ηλεκτρονικό αρχείο ΜΗ Ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων με περισσότερα από 5000  ακίνητα. Εγκαταστήσαμε νέες εφαρμογές για το τέλος επί των ακαθαρίστων και για τις άδειες καταστημάτων.

Ψηφιοποιήσαμε όλα τα ενοικιαζόμενα ακίνητα που ανήκουν στη περιουσία του Δήμου και δημιουργήσαμε 200 ηλεκτρονικούς φακέλους ακινήτων. Αλλάξαμε τη διαδικασία είσπραξης τελών κοιμητηρίων και ολοκληρώσαμε τη ψηφιακή τοπογραφική αποτύπωση των κοιμητηρίων και των τάφων. Επικαιροποιήσαμε όλα τα δημοτικά τέλη, χωρίς καμία αύξηση για τους Δημότες.

Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση των ψηφιακών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής. Η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πληρωμών και των ηλεκτρονικών αιτημάτων, η ηλεκτρονική έκδοση και πληρωμή των κλήσεων της Δημοτικής αστυνομίας και των τελών λαϊκής αγοράς, η εγκατάσταση νέας εφαρμογής στις αθλητικές εγκαταστάσεις και η δημιουργία μητρώου αθλουμένων.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πολύτιμα εργαλεία ώστε να πετύχουμε ταχύτητα και ευελιξία στην σύνταξη χρηματικών και βεβαιωτικών  καταλόγων και  να αναπτύξουμε ένα ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό για την ανεύρεση και αύξηση των εσοδών μας.

Έτσι μόνο θα δημιουργήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τα τακτικά μας έσοδα, σε περισσότερες κοινωνικές παροχές, σε επενδύσεις κλπ. Θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομικής υπηρεσίας και των άλλων υπηρεσιών του Δήμου, έχοντας πάντα ως επίκεντρο τον πολίτη.

*Ο Γιάννης Προμούσας είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καβάλας, υποψήφιος με το συνδυασμό του Θόδωρου Μουριάδη

Προηγούμενο άρθρο

Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας: Νέο μεταγραφικό απόκτημα ο Μιχάλης Καρλής

Επόμενο άρθρο

Χωρίς αμοιβή μηχανικών η έκδοση αδειών σε πυρόπληκτους