Dark Mode Light Mode
Εκδήλωση ΛΑΕ με τον Κώστα Ήσυχο
Η ομάδα των Παραμυθάδων και τον Φεβρουάριο στις παιδικές δημοτικές βιβλιοθήκες
Αποτράπηκε διακοπή ρεύματος σε οικοδόμο

Η ομάδα των Παραμυθάδων και τον Φεβρουάριο στις παιδικές δημοτικές βιβλιοθήκες

Άλλη μια επίσκεψη στις παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Καβάλας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Για τον μήνα Φεβρουάριο το θέμα μας ήταν η «Αλήθεια» και είχαμε αρκετά να πούμε για αυτήν. Η επόμενή μας συνάντηση τον Μάρτιο θα αφορά την «Πίστη-Εμπιστοσύνη».

Στον Άγιο Λουκά( Της παραμυθο-ανταποκρίτριάς μας, Ζωής Τσαπανίδου): Στην παιδική βιβλιοθήκη του Αγίου Λουκά η ομάδα των παραμυθάδων μαζί με τους μικρούς μας φίλους και τους συνοδούς τους, περάσαμε ένα υπέροχο απόγευμα!

Πολλά αθώα ματάκια μας περίμεναν έτοιμα να παίξουν και να ταξιδέψουν με τα όμορφα παραμύθια μας που σήμερα είχαν ως θέμα την αλήθεια. Μπορεί τα παραμύθια να γεννιούνται, να τρέφονται και να μεγαλώνουν από τα ψέματα και τη φαντασία, όμως αγαπούν, επαινούν και διδάσκουν την αλήθεια!

Την εκδήλωση μας ξεκίνησε η ψυχολόγος Χρύσα-Μαρία Ταβανλή, που με τον επιστημονικό δικό της τρόπο και με ένα υπέροχο παιχνίδι μας έφερε σε μια πρώτη επαφή με την «αλήθεια» ως αξία. Στη συνέχεια την σκυτάλη πήραμε εμείς, με τον Τάσο να μας μιλάει για τον «Γιάννη τον Αλήθεια», η Ζωή, για τον «ξυλοκόπο και τον Ερμή». Άκουσαν από την Γεσθημανή τα «σοφά λόγια του βασιλιά» και έραψαν με τη Μαρία «τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα». Κι ήταν όλα αυτά αλήθεια; «Και όμως είναι αλήθεια» όπως μας είπε η Αδελαΐς μέσα από το δικό της παραμύθι. Στην εκδήλωση πήραν μέρος οι παραμυθάδες: Τάσος Καπατζιάς, Γεσθημανή Κούφτα, Μαρία Μπουγά, Αδελαΐδα Ράπτη και Ζωή Τσαπανίδου.

Στον Τίμιο Σταυρό (Του παραμυθο-ανταποκριτή μας, Χρήστου Π. Τσίρκα): Στην παιδική βιβλιοθήκη του Τιμίου Σταυρού γνωρίσαμε την αλήθεια αφού προηγουμένως «πνιγήκαμε» στα ψέματα. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ξεκίνησε η προσέλευση των παιδιών και μόνα τους ξεκίνησαν το παιχνίδι με τα παραμυθοζάρια. Φτιάξαμε κανά δυο φανταστικές ιστορίες με αυτά περιμένοντας να περάσει η ώρα για να αρχίσει η εκδήλωση. Αλλά το παιχνίδι, μας μέθυσε και γρήγορα περάσαμε σε καινούργιο. Τα παιδιά γίνανε ταβερνιάρηδες και σερβιτόροι και εξυπηρετούσανε όσους επιθυμούσαν να φάνε από τα πεντανόστιμα πιάτα τους με τις πλαστελινογαστρονομικές δημιουργίες.Για να ξεκουραστούμε αποφασίσαμε να κάτσουμε γύρω από το τραπέζι μιας και η ώρα της εκδήλωσης πλησίαζε. Μικροί και μεγάλοι συμφωνήσαμε να παραχωρήσουμε το «ακαδημαϊκό τέταρτο»…αλλά τί είναι αυτό; Είναι σαν το «βάλε μου ένα τέταρτο τυρί» ή «στις δύο και τέταρτο θα φάμε πίτσα»; Η φιλοσοφική συζήτηση που ακολούθησε αποτέλεσε εργαλείο μελέτης για την ψυχολόγο της παρέας μας την Νέλλη Γεωργιάδου η οποία και αποφάσισε να δώσει τέλος στην παράνοιά μας.Από την πλευρά της και ως ψυχολόγος μας μίλησε για την αλήθεια προσπαθώντας να την μεταδώσει ως αξία στα παιδιά αλλά και να την «υπενθυμίσει» σε εμάς τους μεγάλους κι όταν η προσέγγισή της τελείωσε, άρχισαν τα παραμύθια. «Ο Γιάννης ο Αλήθειας», «Το πάθημα της πονηρής αλεπούς» και «η μαγική φλογέρα».Κι ύστερα, είπαμε να κατασκευάσουμε έναν μαγικό καθρέφτη…έναν παραμορφωτικό, ή μήπως «μαραμορφωτικό» όπως τον αποκάλεσαν τα παιδιά!Το απόγευμά μας ήταν υπέροχα δημιουργικό και έκλεισε με μια έκπληξη στην καλή μας Μέλη που λίγες μέρες πριν είχε τα γενέθλιά της. Έτσι, εκτός από εμάς που ήδη βρισκόμασταν εκεί, εμφανίστηκε και η «βάρδια» του Αγίου Λουκά μαζί με φίλους και γνωστούς κρατώντας μια τούρτα και τραγουδώντας…«Να ζήσεις Μέλη και χρόνια πολλά…»!

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Εκδήλωση ΛΑΕ με τον Κώστα Ήσυχο

Επόμενο άρθρο

Αποτράπηκε διακοπή ρεύματος σε οικοδόμο