Dark Mode Light Mode

Η ομάδα «ΒΙΑ STOP» αναλαμβάνει να «θεραπεύσει» και τους δράστες ενδοοικογενειακών επεισοδίων

Ξεκίνησαν δειλά δειλά και επιφυλακτικά το 2008. Σε εθελοντική βάση.

Αναβαθμίστηκαν σύμφωνα με την εργασία τους και τα αποτελέσματα τους από το 2013 και μετά. Σήμερα οι συμπολίτες της ομάδας «ΒΙΑ STOP» είναι σταθεροί συνομιλητές υπηρεσιών και αρχών. Δέχονται και εξετάζουν όχι μόνο τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και τους δράστες. Μας ενημερώνει η εκπρόσωπος της ομάδας κ. Ελένη Φώτου.

Η συνέντευξη

Ερ: Πώς να περιγράψουμε την ομάδα «ΒΙΑ STOP» όπως λειτουργεί, όπως υπάρχει το 2024; Φαίνεται να έχει αναβαθμιστεί.

Απ: Είμαστε πλέον μια μη κυβερνητική οργάνωση. Ξεκινήσαμε το 2008. Είμαστε αυτήν τη στιγμή ο μόνος φορέας σ’ όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που δέχεται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας όσον αφορά και τους δράστες και τα θύματα. Είμαστε ο μόνος φορέας στην Ελλάδα που βλέπουμε τα θύματα, είτε είναι άνδρες, είτε είναι γυναίκες. Οπότε κάποιος μπορεί να πει ότι έχουμε αναπτύξει αρκετά την ομάδα μας.

Ερ: Συνεργάζεστε με το κράτος;

Απ: Φυσικά. Και με την κεντρική διοίκηση δηλαδή με τα υπουργεία. Και με τους τοπικούς φορείς, με τις ιδιωτικές και κρατικές οργανώσεις. Άλλωστε δεν γίνεται ένας φορέας μόνος του να διαχειριστεί ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Ερ: Με την Ελληνική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Καβάλας έχετε συνεργασία;

Απ: Πάρα πολύ καλή. Το γραφείο μας είναι ακριβώς δίπλα από την Αστυνομία. Από την αρχή που ξεκινήσαμε έχουμε σταθερή συνεργασία σε πάρα πολλά επίπεδα με τη Διεύθυνση Καβάλας.

Ερ:  Έχει αλλάξει το όνομα σας ή έχει παραμείνει ομάδα εθελοντών «ΒΙΑ STOP»;

Απ: Από την αρχή ήμασταν Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «ΒΙΑ- STOP». Δεν έχει αλλάξει σαν ομάδα. Τα ιδρυτικά μέλη είμαστε μια ομάδα.

Ερ: Έρχεστε σε επαφή και με τους δράστες. Δεν έχετε μόνο δουλειά να συμπαρασταθείτε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Πως γίνεται αυτό και για ποιο λόγο;

Απ: Ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας δεν τελειώνει μόνο με μια καταγγελία. Έχει τρεις διόδους νομικά. Είτε η υπόθεση θα μπει στο αρχείο για πολλούς λόγους. Είτε η υπόθεση θα εκδικαστεί και ο δράστης θα πάρει μια καταδικαστική απόφαση με αναστολή ή κάποια ποινή φυλάκισης. Είτε θα μπει σ’ ένα νομικό πλαίσιο που ονομάζεται ποινική διαμεσολάβηση. Αυτό προϋποθέτει τη θεραπεία του δράστη, η οποία ξεκινάει και συνεχίζεται για διάστημα από 3 μέχρι 5 χρόνια. Εμείς από την αρχή που δημιουργήθηκε ο νόμος και από την αρχή που μας εμπιστεύθηκαν οι εισαγγελίες, ξεκινήσαμε και είχαμε πολύ αυστηρά στάνταρ για το πώς θα τρέξουμε τα προγράμματα θεραπείας των δραστών.

Ερ: Όταν πρόκειται για την διαπραγμάτευση που μας είπατε αναλαμβάνεται να εκπαιδεύσετε σε συνεδρίες τον δράστη του επεισοδίου.

Απ: Η διαπραγμάτευση γίνεται με τον εισαγγελέα, το δράστη και το θύμα. Για να μπει ο δράστης στη θεραπεία πρέπει να το δεχτεί και το θύμα.

Ερ: Εκεί εμπλέκεστε εσείς και έχετε τη θεραπεία κατά κάποιο τρόπο του δράστη;

Απ: Ακριβώς.

Ερ: Πως είναι η κατάσταση για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο Νομό Καβάλας το καλοκαίρι του 2024; Πόσες είναι οι καταγγελίες σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023;

Απ: Δεν μπορώ να σας πως για την Καβάλα. Θα σας πω ότι κάθε καλοκαίρι έχουμε αυξημένους αριθμούς. Τον Αύγουστο γενικά στην Ελλάδα, παρουσιάζονται τα περισσότερα περιστατικά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που γίνεται αυτό. Ειδικά τον δεκαπενταύγουστο αν δείτε τα στατιστικά που παρουσιάζει η Ελληνική Αστυνομία, είναι διπλάσια από κάθε άλλη μέρα.

Προηγούμενο άρθρο

Παράρτημα της ρωσικής μαφίας στην Αν. Μακεδονία και κυρίως σε Καβάλα και Θάσο

Επόμενο άρθρο

Με υλικό από κάμερες ο εντοπισμός των δραστών στη διάρρηξη του κοσμηματοπωλείου