Η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με φόντο τη λάμψη του ιερού προσκυνήματος της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, φωτίζει σε απόλυτο βαθμό την πρόθεση του «ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΥ», όχι μόνο να τιμήσει την ιστορία αυτού του ευλογημένου τόπου, αλλά και να καταστήσει το παρακείμενο Βαπτιστήριο, μαζί με τον γειτνιάζοντα αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που προ τριετίας εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, σημείο αναφοράς της επικείμενης εκστρατείας προβολής και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που φιλοξενεί η ιδιαίτερη πατρίδα μας.
Το ισχυρό θρησκευτικό αποτύπωμα της Δυτικής πλευράς του Δήμου Καβάλας στην εξάπλωση του Χριστιανισμού, δύναται αφενός μεν να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών από περισσότερες χώρες και αφετέρου να εξασφαλίσει την προοπτική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η εν λόγω πιθανή εξέλιξη θα μας οδηγήσει σταδιακά στην αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και στην αλλαγή των ρυθμών της κοινωνικής ζωής ολόκληρης της δημοτικής ενότητας Φιλίππων.
Ο Δήμος Καβάλας θα διοικείται πλέον ως ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο ανθρώπων, φορέων και υπηρεσιών. Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ, του οποίου έχω τη τιμή να ηγούμαι, «σβήνει» τα σύνορα που τοποθετήθηκαν στον Σταυρό και μέσα από τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του, γίνεταιπαράδειγμα υιοθέτησης νέων κανόνων και συμπεριφορών.
Οι κάτοικοι της Λυδίας, του Αμυγδαλεώνα, του Ζυγού, των χωριών που βρίσκονται στο ορεινό σύμπλεγμα, θα πρέπει να αισθάνονται εφεξής Καβαλιώτες και όσοιδιαμένουν στην πόλη υπερήφανοι, γιατί η σχετικά πρόσφατη διοικητική διαίρεση της ελληνικής επικράτειας τους ένωσε με το απροσμέτρητο εκτόπισμα των Φιλίππων.
Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 τα Τοπικά Συμβούλια θα αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση της πολιτικής που ασκεί η δημοτική αρχή, ενώ τα μέλη τους και δη ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, θα εξέλθουν από τον φαύλο κύκλο των μικροεξυπηρετήσεων, της αλλαγής λαμπτήρων, της αποκατάστασης του οδοστρώματος και της αποψίλωσης στις γειτονιές.
Με βάση τη δυνατότητα που μας παρέχει ο νομοθέτης, για τις παραπάνω καθημερινές εργασίες στα δημοτικά διαμερίσματα, μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή και τη συνεργασία με τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς περιορισμένης ευθύνης.
Φίλες και φίλοι,
Κατά τη διάρκεια της νέας προσπάθειας διαχείρισης των ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και της γέννησης νέων ευκαιριών, προκειμένου να κρατήσουμε κοντά μας τα παιδιά της Καβάλας, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία όλων των δυνάμεων του Δημοκρατικού Τόξου που κατέλαβαν τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και η σωστή διαχείριση της προίκας που μας παρέδωσαν οι προκάτοχοι μου.
Άλλωστε σε ορισμένες περιπτώσεις θα κληθούμε είτε να ακολουθήσουμε τον βηματισμό τους, είτε να συμπληρώσουμε το στίγμα που άφησαν στο πέρασμα τους από το δημαρχιακό μέγαρο.
Ως παράδειγμα μπορώ να αναφέρω τη σύνδεση του δικτύου ύδρευσης της πόλης μας με τις πηγές Κεφαλαρίου από τον αείμνηστο δήμαρχο Καβάλας, Ευάγγελο Ευαγγελίου, τα αντιπλημμυρικά έργα τουΣτάθη Εριφυλλίδη και τις υποδομές στον τομέα της Παιδείας που παρέδωσε η διοίκηση Σιμιτσή, μαζί με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την ανάπλαση των Κρηνίδων, την βιοκλιματική παρέμβαση στις οδούς Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού, την αναβάθμιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου, τη θωράκιση της Ακτής Ραψάνη και την αναστήλωση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.
Δεν θα αγνοήσουμε ακόμη την ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της εποχής κοινωνική πολιτική της Δήμητρας Τσανάκα, όπως και τη βελτίωση και εκμετάλλευση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων τους τελευταίους 60 μήνες.
Μπορεί, επίσης, να έχουν παρέλθει 20 περίπου χρόνια από την εποχή που έκλεισε ο κύκλος της τεράστιας προσφοράς του Λευθέρη Αθανασιάδη στην Καβάλα, ωστόσο δεν θα λησμονήσουμε ούτε την παρακαταθήκη του-βιολογικός καθαρισμός, έργα οδοποιίας στις απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές, αγορά νεοκλασικών κτιρίων, πολλαπλασιασμός της περιουσίας του δήμου- ούτε, βεβαίως, και τον δυναμικό τρόπο με τον οποίοδιεκδικούσε ό,τι πίστευε πως ανήκει στους συμπολίτες του.
Το πάθος του Λευθέρη Αθανασιάδη θα είναι εν πολλοίς οδηγός και στις δικές μας διεκδικήσεις. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε προς όφελος των Καβαλιωτών το Παλιό Νοσοκομείο, το κτίριο του πρώην Πρωτοδικείου, το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της πρωτεύουσας του δήμου μας και την ακτή της Καλαμίτσας, καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις στους αρμόδιους φορείς.
Η Καβάλα θα δυσκολευτεί να απεγκλωβιστεί από τετριμμένες πρακτικές διαχείρισης ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, αν από τώρα δεν φροντίσει για την εικόνα που θα παρουσιάζει μετά από 20 χρόνια.
Είναι υποχρέωση όλων μας από τη μια να εντοπίσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και από την άλλη να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, για την υλοποίηση ενός σχεδιασμού που θα φέρει τη δική μας σφραγίδα και θα γίνεται σεβαστός απ’ όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Οφείλουμε να γίνουμε περισσότερο φιλικοί στις επενδύσεις, «σπάζοντας» τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και προσφέροντας παράλληλα ένα νέο πλέγμα υπηρεσιών προς τους επιχειρηματίες, σε αγαστή συνεργασία με το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Επιμελητήριο Καβάλας.
Της προσοχής μας δεν θα διαλάθει και η δέσμευση για καλύτερη και κατά το δυνατόν ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών τόσο μέσα από τον διαδικτυακό τόπο του Δήμου Καβάλας, όσο και από το νέο τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο δεν θα καταγράφει απλώς τα αιτήματα των Καβαλιωτών, αλλά και θα ενημερώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα για την ακριβή ημέρα παρέμβασηςόλων των συνεργείων του δήμου.
Ο Καβαλιώτης πρέπει να αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή ότι όσοι διοικούν την πόλη του τον σέβονται, τον υπολογίζουν και πως δεν θα τον ταπεινώσουν αν χρειαστεί να απλώσει το χέρι για να ζητήσει βοήθεια ή μια θέση εργασίας προκειμένου να επιβιώσει αξιοπρεπώς.
Πρέπει να ζήσει σε μια πιο καθαρή πόλη, πιο ανθρώπινη. Σε μια πόλη που δεν θα πνίγεται από τον όγκο των οχημάτων τις ώρες αιχμής, που θα βελτιώνει συνεχώς τους όρους πρόσβασης στα δημόσια κτίρια για τα ΑμΕΑ.
Στους Καβαλιώτες χρωστάμε έναν δήμο που θα μετράει και το τελευταίο ευρώ, έναν δήμο μακριά από υπερβολές και εφήμερες πολιτιστικές δράσεις, έναν ΣΥΓΡΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟ χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και κάθε είδους εξαρτήσεις.
Στους νεότερους σε ηλικία συμπολίτες μας πρέπει να κληροδοτήσουμε ένα πολεοδομικό συγκρότημα ενταγμένο στο δίκτυο των λεγόμενων Πράσινων Πόλεων και να προσθέσουμε το παραλιακό μέτωπο του πανέμορφου δήμου μας, στην κατηγορία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που θα κερδίσουν το στοίχημα της Γαλάζιας Ανάπτυξης, επενδύοντας, πέρα από την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, και στους προσοδοφόρους κλάδους της Αλιείας και του θαλάσσιου Τουρισμού.
Φίλες και φίλοι,
-ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΒΑΛΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ
-ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 62% ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΡΑΞΗ
– ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΟΣΟ ΨΗΛΑ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ Ο ΠΗΧΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΥΠΕΡΚΕΡΑΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΩ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΩ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΚΡΙΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ, ΟΤΙ:
-ΔΕΝ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
-ΔΕΝ ΜΕ ΦΟΒΙΖΕΙ Η ΚΟΥΡΑΣΗ
-ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
-ΔΕΝ ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΩ
-ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΘΕΤΗΣΩ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΙΜΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΕΙ
Με το ρεαλιστικό πρόγραμμα που εγκρίνατε πριν 3 μήνες και με τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες όλων των μελών του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΥ, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε.
Οι καιροί ου μενετοί. Δεν πρέπει να απωλέσουμε άλλο φυσικό χρόνο από τον ελάχιστο που έχει απομείνει στο δήμο μας για να αλλάξει σελίδα οριστικά και αμετάκλητα.
Είναι στη δική μας διακριτική ευχέρεια να ξανακερδίσει η Καβάλα τη χαμένη της αίγλη και να πρωταγωνιστήσει σε όλα τα επίπεδα.
Η Καβάλα μας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αξιοποιώντας το πολλά υποσχόμενο έμψυχο δυναμικό της και τα προτερήματα που της χαρίζει η γεωγραφική της θέση, θα είναι μια διαφορετική πόλη το 2023.