Τη δευτέρα 25 σεπτεμβρίου το Εφετείο του Σάσσαρι ανακάλεσε τον κατ’ οίκον περιορισμό κατά του Devrim Akcadag, του γερμανού πολίτη κουρδικής καταγωγής που συνελήφθη την περασμένη 4η αυγούστου από τους Digos του Sassari για την εκτέλεση ενός διεθνούς εντάλματος που εκδόθηκε από την Τουρκία, το οποίο τον κατηγορεί ως «τρομοκράτη του Pkk»
Στην Bottega έχουμε μιλήσει άμεσα εδώ, qui, σχετικά, τώρα ας πάρουμε ένα άρθρο των Nadia Angelucci και Gaetano De Monte που βγήκε στο Espresso, το οποίο αναδομεί την ιστορία. μια συνέντευξη πριν από δέκα ημέρες για την υπόθεση Devrim από το Radio Onda Rossa με έναν ακτιβιστή της ASCE, στα κεντρικά γραφεία της οποίας στο Selargius (Cagliari) ο Devrim εξέτισε ενάμιση μήνα σε κατ’ οίκον περιορισμό. ένα σύνδεσμο-link με την είδηση για την ανάκληση της σύλληψης που αναφέρουν οι εφημερίδες της Σαρδηνίας.
Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή έως ότου η Ιταλία αποφασίσει να αρνηθεί οριστικά, και ίσως με λίγη δίκαιη αγανάκτηση, τα παράλογα και ταπεινωτικά αιτήματα για την έκδοση ενός ευρωπαίου πολίτη που ζει και εργάζεται εν ειρήνη στη χώρα του, τη Γερμανία. Και θα την παρακολουθήσουμε.
ο Devrim Akcadag είναι ένας γνωστός ρεπόρτερ στη Γερμανία. Κατέληξε στη φυλακή στο Σάσσαρι επειδή για την Τουρκία του Ερντογάν είναι τρομοκράτης που συνδέεται με το Pkk, αλλά οι δικαστές του Βερολίνου έχουν αποφανθεί τρεις φορές ότι πρόκειται για ψευδή κατηγορία. Τώρα έχει αποφυλακιστεί, αλλά κινδυνεύει με έκδοση και 15 χρόνια φυλάκιση.
των Nadia Angelucci και Gaetano De Monte l’espresso
Είναι η πρώτη αυγούστου 2023. ο Devrim Akcadag, γερμανός πολίτης κουρδικής καταγωγής, δημοσιογράφος και μεταφραστής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, βρίσκεται στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο Red Sun Village, στην επαρχία Sassari. Μαζί του και η κόρη του, 11 ετών. Σχεδιάζουν μια μέρα στην παραλία στην υπέροχη Calarossa, σε απόσταση αναπνοής από το ξενοδοχείο. Στις 9.30 ο διευθυντής του ξενοδοχείου χτυπά την πόρτα και τους λέει ότι πρέπει να αλλάξουν δωμάτιο αμέσως λόγω διαρροής στον επάνω όροφο και έτσι τους συνοδεύει στο νέο κατάλυμα: «Μόλις άνοιξε η πόρτα, μέσα ήταν τρεις αξιωματούχοι των Digos του Sassari – λέει ο Akcadag –. Είπαν ότι υπήρχε ένα σήμα από την Τουρκία και ότι έπρεπε να πάμε στο αστυνομικό τμήμα. Δεν πήραμε τίποτα μαζί μας, μόνο τα έγγραφα και τα τηλέφωνά μας. Η κόρη μου είχε μαζί της μόνο μαγιό και φούστα γιατί μας είπαν ότι θα ήταν μια γρήγορη διαδικασία».
Ωστόσο, όταν έφτασαν στο αστυνομικό τμήμα της Κάλιαρι, μετά από ώρες αναμονής, πατέρας και κόρη χώρισαν. «Απομάκρυναν την κόρη μου και ανακοίνωσαν ότι θα την πήγαιναν σε κέντρο υποδοχής» – συνεχίζει ο Devrim –. «Το κοριτσάκι ήταν τρομοκρατημένο. Στο μεταξύ είπαν και ότι θα ενημερώσουν τη γυναίκα μου, αλλά δεν το έκαναν. Η κόρη μου μόλις δύο μέρες μετά κατάφερε να τηλεφωνήσει στη μητέρα της και μόνο έτσι αυτή ανακάλυψε πού βρισκόταν».
Αντιθέτως ο Akcadag καταλήγει στη φυλακή του Bancali, στο τμήμα για κρατούμενους που περιμένουν τη δίκη, σε απομόνωση. «Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που μου συνέβαινε. Το πρωί ήμουν σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα και τώρα βρέθηκα σε ένα κελί. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχα υποστεί τέτοια μεταχείριση σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Δεν κατάλαβα γιατί η Ιταλία είχε εμπλακεί μετά από αίτημα της Τουρκίας». Στις 3 αυγούστου, μετά την πρώτη διαδικτυακή ακρόαση, ο Devrim Akcadag μεταφέρθηκε σε νέο τμήμα εντός της ίδιας φυλακής: «το αποκαλούν «τμήμα τρόμου, κυρίως λόγω της παρουσίας ακραίων ισλαμιστών μαχητών, συμπεριλαμβανομένων μελών του ISIS. Όσο με μετακινούσαν μου είπαν να μην μιλήσω σε κανέναν γιατί ήταν πολύ επικίνδυνοι άνθρωποι», καταλήγει ο άνδρας. Ωστόσο, το πρώτο μέρος αυτής της οδύσσειας τελειώνει την επόμενη μέρα, όταν στον Devrim παραχωρούν κατ’ οίκον περιορισμό στο ASCE (Associazione Sarda Contro l’Emarginazione-Σύλλογος κατά της περιθωριοποίησης της Σαρδηνίας) του Selargius. Ενώ γράφουμε, όμως, το Δικαστήριο του Cagliari, τμήμα Sassari, μόλις απέδωσε στον Γερμανό δημοσιογράφο την ελευθερία του. Ωστόσο η υπόθεση δεν έχει κλείσει και το αίτημα έκδοσης της Τουρκίας εκκρεμεί ακόμη.
Η δικαστική υπόθεση
Το δικαστικό ζήτημα εξηγείται εξ ολοκλήρου σε μια μακρά αλληλογραφία που ο δικηγόρος του άνδρα, Nicola Canestrini, έστειλε πριν από λίγες ημέρες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να ζητήσει την άμεση αποφυλάκιση του Akcadag λόγω του συγκεκριμένου κινδύνου πολιτικής δίωξης σε περίπτωση παράδοσης. Η κατηγορία που επικαλείται η Τουρκία, διαβάζουμε στο προληπτικό διάταγμα κράτησης, είναι αυτή της «συμμετοχής σε τρομοκρατική ένωση», που προβλέπεται από τα άρθρα 314/2,53,58/9 του τουρκικού ποινικού κώδικα και τιμωρείται με τη μέγιστη ποινή 15 χρόνια φυλάκισης. Ουσιαστικά, ο Akcadag κατηγορείται ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και ότι διεξήγαγε για την οργάνωση που στην πολιτεία της αρχαίας Ανατολίας θεωρείται τρομοκρατική: «δραστηριότητα χάκερ, παραγωγή κρυπτογραφημένων επικοινωνιών και παρουσία σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα για τα συμφέροντα του κόμματος».
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, όπως έδειξε ο Canestrini με εκτενή τεκμηρίωση, ο άνδρας πήγαινε συχνά ως δημοσιογράφος στα θέατρα πολέμου της Μέσης Ανατολής, ειδικότερα, στο Βόρειο Ιράκ, όπου γύριζε διάφορα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων για το BBC, το πρακτορείο Reuters και το Al Jazeera, καθώς και για βελγικούς και γερμανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Επί πλέον: Ο Ντεβρίμ μπήκε και βγήκε στην Τουρκία αρκετές φορές. Μέχρι που του ανακλήθηκε η άδεια και, από το 2013, ξεκίνησε μια μακρά δικαστική δοκιμασία για αυτόν, ένας γολγοθάς. Πρώτα στη Γερμανία, όπου οι έρευνες για την τρομοκρατία που ζήτησε η Άγκυρα στο Βερολίνο μπήκαν στο αρχείο τρεις φορές, επειδή δεν διαπιστώθηκε ότι είχε σχέσεις με το PKK ή ότι είχε σταλεί στην Ευρώπη από την οργάνωση, όπως αναγνώρισε στην τελευταία απόφαση αρχειοθέτησης ο γενικός εισαγγελέας του Βερολίνου. Από το 2021, πάλι, οι ίδιες κατηγορίες, αυτές που βάζει μαύρο επάνω στο άσπρο η Red Notice της Ιντερπόλ που αποτελεί τη βάση του αιτήματος έκδοσης.
Mα τι είναι μια Red Notice;
Μια Red Notice είναι μια ειδοποίηση που διανέμεται από την Ιντερπόλ κατόπιν αιτήματος μιας αστυνομικής δύναμης ενός Κράτους, η οποία χρησιμεύει για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός ατόμου που καταζητείται από μια συγκεκριμένη χώρα, προκειμένου να τεθεί στη διάθεση της δικαστικής αρχής εν αναμονή της αίτησης έκδοσης. «Είναι απίστευτο πως η Ιταλία δεν αναγνωρίζει την Κατάχρηση της Ιντερπόλ, l’Interpol Abuse, δηλαδή την εργαλειοποίηση της αστυνομικής συνεργασίας, συνεχίζοντας να εκτελεί αυτόματα Κόκκινες Ανακοινώσεις που εκδίδονται σε αυταρχικά κράτη χωρίς κάποια πολιτική λεπτομερή εξέταση, κάτι που προβλέπεται στα θέματα εκδόσεων», εξηγεί στο L’Espresso ο δικηγόρος του Ackadag, Nicola Canestrini: «Σε άλλες χώρες υπάρχει μια προληπτική επαλήθευση που επιχειρεί να αποφευχθεί η πολιτική δίωξη μέσω των δικαστηρίων: γι’ αυτό γράψαμε στον υπουργό ζητώντας την άμεση παρέμβασή του». Μάλιστα, σε θέματα έκδοσης, ο υπουργός έχει την εξουσία να διατάξει την άμεση αποφυλάκιση. Και διότι, καταλήγει ο νομικός: «Δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό η Τουρκία δεν δίνει καμία εμπιστοσύνη ως προς τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως επάξια υπογράμμισε εδώ και χρόνια το ίδιο το Ακυρωτικό Δικαστήριο». Μάλιστα, με την απόφαση 54467/2016, που επαναλήφθηκε αργότερα με την απόφαση 31588/2023, το ΣτΕ αναφέρεται στις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η τουρκική κυβέρνηση και μέσω του οργάνου της πολιτικής δίωξης των αντιπάλων που εφαρμόζεται με την έκδοση της Red Notice Interpol.
Η σιωπή της πολιτικής
Σε περιπτώσεις αυτού του είδους, σύμφωνα με τον ιταλικό κώδικα ποινικής δικονομίας, ο υπουργός δικαιοσύνης θα έχει την εξουσία να αρνηθεί την έκδοση, «λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του γεγονότος, τη συνάφεια των συμφερόντων που θίγονται από το έγκλημα και τις προσωπικές συνθήκες του ενδιαφερομένου». Η L’Espresso ρώτησε τον υπουργό δικαιοσύνης Carlo Nordio, καθώς και τον υπουργό εξωτερικών Antonio Tajani, πώς σκοπεύουν να προχωρήσουν και ποιοι είναι οι όροι των συμφωνιών με την Τουρκία σχετικά με τη δικαστική συνεργασία. Πήραμε όμως σιωπή και από τα δύο υπουργεία. Έτσι ο δικηγόρος του Devrim, ο οποίος υπογραμμίζει την απουσία πολιτικής σε αυτή την ιστορία που είναι χρωματισμένη με το περίγραμμα του κίτρινου: «Απαντά το δικαστήριο και όχι ο Υπουργός που είχε όλα τα προνόμια να το κάνει», λέει ξανά ο δικηγόρος. Στο μεταξύ, θα πρέπει να επιστρέψει στη δικαστική αίθουσα σε λίγες εβδομάδες μαζί με τον πελάτη του, διότι η διαδικασία έκδοσης, παρά την απελευθέρωση του άνδρα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.
Η Τουρκία, οι κούρδοι και η Digos του Sassari
Αυτό το καλοκαίρι οι digos του Sassari ήταν πολύ απασχολημένοι. Μάλιστα, τον αύγουστο συνελήφθη και δεύτερος κούρδος σύντροφος ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τη δεκάχρονη κόρη του. Ο Devrim Akcadag, κουρδικής καταγωγής, αλλά γερμανός πολίτης, είχε, εν αγνοία του, διεθνές ένταλμα σύλληψης επειδή υποτίθεται ανήκει στο pkk. Μεταφραστής για τα γερμανικούς θεσμούς, δεν υπήρχε κάποια ενοχή, ενώ για τους επιμελείς digos του Σάσσαρι συνελήφθη αμέσως και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να περιμένει τη δίκη.
Η εκβιαστική πίεση της Τουρκίας στη Σουηδία, η οποία σημειώθηκε πρόσφατα εντός του ΝΑΤΟ και για την οποία εκατοντάδες κούρδοι πολίτες που διαμένουν στη Σουηδία τοποθετήθηκαν στο τραπέζι ως όμηροι από τον τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, είναι η απόδειξη του νέου κλειδιού για την αληθινή άσκηση του τρόμου: τον τρόμο που ασκείται από το τουρκικό καθεστώς που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία ενάντια στον κουρδικό λαό, ενάντια στις κοινότητές του και κατά των πολιτικών τους οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων διεθνών· και είναι απόδειξη του γεγονότος ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να βασίσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των κρατών, και της σχέσης Τουρκίας-Ιταλίας, στη χρήση των κούρδων ως ομήρων, άρα στη τοποθέτηση των διπλωματικών σχέσεων ως εκβιασμό.
Η είδηση της ανάκλησης στην L’Unione Sarda revoca domiciliari και στη Nuova Sardegna* rimesso in libertà il presunto terrorista del pkk
Περιμένοντας ο Ντεβρίμ να επιστρέψει στο σπίτι του στο Βερολίνο ελεύθερος, με τους αγαπημένους του, στη δουλειά και τα πάθη του, θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη διαμονή του στη Σαρδηνία για να επισκεφτεί τα μέρη ορισμένων σάρδων που σέβεται και μελετά: τον Αντόνιο Γκράμσι και Emilio Luxury.
Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος la Bottega del Barbieri