Dark Mode Light Mode

Η ΠΕ Καβάλας εισέπραξε τα περισσότερα χρήματα στην ΑΜΘ των μέτρων στήριξης για την πανδημία

590 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων της περιοχής.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο».

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά τηλεδιασκέψεων που θα έχει το προσεχές διάστημα ο Υπουργός Οικονομικών με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες – διαχρονικά, αλλά και ειδικά σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς δοκιμασίας που βιώνει, και, η πατρίδα μας – στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει τη διάδραση, την ώσμωση ιδεών και γενικότερα τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

Κατά την παρουσίασή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα τον τελευταίο ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα:

1ον. Παρεμβάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 590 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο, πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής, πακέτο στήριξης, που εξειδικεύεται ως εξής:

  • 239,3 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 346 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 7.635 ευρώ.
  • 22,9 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.
  • 242,8 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1.484 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
  • 84,7 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Από τα 590 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

  • τα 109 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας,
  • τα 173 εκατ. ευρώ την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας,
  • τα 128 εκατ. ευρώ την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου,
  • τα 93 εκατ. ευρώ την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και
  • τα 87 εκατ. ευρώ την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

2ον. Παρεμβάσεις στήριξης περιοχών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα

Η Κυβέρνηση, με γρήγορα αντανακλαστικά και σχέδιο, διαμορφώνει όλες τις θεσμικές και κανονιστικές προϋποθέσεις για τη στήριξη και την αποκατάσταση των πληττόμενων από τις εκδηλώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης:

  • Δρομολογείται η οριοθέτηση και χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τις πλημμύρες της 11ης και 12ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου 2021.
  • Εκδόθηκε απόφαση χρηματοδότησης έργων άμεσης αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν εξαιτίας των πλημμυρών στους Δήμους Ορεστιάδας, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης και στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
  • Εκδόθηκε – στο πλαίσιο χρηματοδότησης του προγράμματος κοινωνικής προστασίας προς τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, για χορήγηση ποσού 600 ευρώ έως 6.000 ευρώ – απόφαση χρηματοδότησης για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ύψους 78.168 ευρώ και αναμένεται η έκδοση απόφασης χρηματοδότησης για τον Δήμο Σουφλίου, ύψους 890 ευρώ.
  • Αναμένεται η έκδοση απόφασης, σε συνέχεια υποβληθέντος αιτήματος χρηματοδότησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Έβρου.

3ον. Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων

  • Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α) και Καβάλας (Ο.Λ.Κ).

Έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί και προχωράει η διαδικασία αποκρατικοποίησής τους. Και στις δύο περιπτώσεις, μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να γίνει η προεπιλογή όσων θα συμμετάσχουν στην Β΄ φάση του διαγωνισμού.

  • Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) στην Καβάλα

Στις 29.6.2020 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου του Ν. Καβάλας στην πρώτη ΥΑΦΑ της χώρας. Το κοίτασμα βρίσκεται 30 χλμ. νότια της Καβάλας με χωρητικότητα 360 εκατ. κυβικών μέτρων.

Στις 3.10.2020 υποβλήθηκαν τρεις Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος και μέχρι τέλος Μαρτίου θα γίνει η προεπιλογή όσων θα συμμετάσχουν στη Β΄ φάση του διαγωνισμού.

  • Ακίνητο στην Ν. Ηρακλείτσα

Στις 18.5.2021 αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές στη διαγωνιστική  διαδικασία που βρίσκεται, μέσω e-auction, σε εξέλιξη.

Παρεμβάσεις σε λοιπούς τομείς

  • Ενίσχυση στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, με την ψήφιση των διατάξεων του άρθρου 87 του ν.4706/2020 (17.7.2020), με το οποίο επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν επιχειρήσεις, κυρίως στη Θράκη.
  • Καθιέρωση νέου συστήματος επιδόματος θέρμανσης, που διαφοροποιείται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης ανά οικισμό.
  • Προώθηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας των περιφερειακών λιμένων, μεταξύ αυτών και του λιμένα Αλεξανδρούπολης, με την ψήφιση των διατάξεων του άρθρου 85 ν.4706/2020 (17.7.2020), με το οποίο ήρθησαν σημαντικά εμπόδια, τα οποία καθυστερούσαν την αξιοποίησή του και δρούσαν αποθαρρυντικά για υποψήφιους επενδυτές.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν, έμπρακτα, ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και αποφασιστικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να βγουν όρθια από τη μάχη της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλη δοκιμασία και πρόκληση.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία.

Και όλα αυτά γίνονται με «πυξίδα» την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετά-κορονοϊό εποχή».

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον κ. Σταϊκούρα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μoυριάδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης.

Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, έδωσαν το «παρών», ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης κα. Μαρία Τσιακίρογλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Βασίλειος Λεμονίδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κα. Βίβιαν Κουρμπανιάν, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κα. Κυριακή Κωνσταντινίδου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας κ. Αντώνιος Μιτζάλης, ο πρόεδρος του Τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Δημήτριος Λουρίκας, η αντιπρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κα. Μαρία Δαλκίτση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης κ. Θεόδωρος Σαββάκης, ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης Έβρου κ. Νίκος Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης κ. Ευστάθιος Ασπιώτης.

Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Κλείνουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα – Παράταση lockdown και νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Επόμενο άρθρο

Χωρίς δυνατότητα μεταφοράς σε νοσοκομείο οι πολίτες στον Κεχρόκαμπο (video)