Dark Mode Light Mode
Αύξηση επισκεπτών και κολυμβητών στην Καλαμίτσα
Η περίοδος αγοράς πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται να τελειώνει νωρίς! (συνέντευξη Φώτη Πούλου)
Από την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου το εορταστικό ωράριο στην αγορά

Η περίοδος αγοράς πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται να τελειώνει νωρίς! (συνέντευξη Φώτη Πούλου)

Η βελτίωση του καιρού αναμένονταν. Κι η άνοδος της θερμοκρασίας.

Ίσως όχι τόσο νωρίς και τόσο απότομα. Πάντως θα γίνονταν αυτόν τον μήνα. Ο Φώτης Πούλος πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων Ν. Καβάλας κάνει τον απαραίτητο απολογισμό. Επαναλαμβάνοντας δίκαια παράπονα πολλών προηγούμενων ετών. Το κράτος φορολογεί υπερβολικά τα καύσιμα, τα επιδοτεί ελάχιστα. Αυτό είναι γνωστό. Συνεχίστηκε, συνεχίζεται και φέτος.

Η συνέντευξη

Ερ: Η περίοδος του πετρελαίου θέρμανσης τελείωσε ή συνεχίζεται λίγο ακόμη;

Απ: Η περίοδος του πετρελαίου θέρμανσης επίσημα σταματάει στις 30 Απριλίου. Απλώς τα πράγματα λόγω της βελτίωσης του καιρού είναι αρκετά υποτονικά. Όλο τον χειμώνα μπορούμε να πούμε ότι οι καταναλώσεις ήταν αρκετά μειωμένες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ο χειμώνας ήταν αρκετά ήπιος. Πέρσι ήταν καλύτερα όχι μόνο λόγω του καιρού, ήταν και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δώσει διπλή επιδότηση σε πάρα πολλούς καταναλωτές. Επίσης πέρσι υπήρχαν ο πόλεμος της Ουκρανίας αλλά και οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο.

Ερ: Φέτος οι τιμές πως ήταν; Πως ξεκίνησαν και που είναι σήμερα;

Απ: Ξεκίνησαν στα επίπεδα που είναι σήμερα. Και λίγο παραπάνω. Είχαν μια κάμψη στα μέσα του χειμώνα, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Προς τα μέσα του Φεβρουαρίου και προς τα εδώ έχουμε αυξήσεις σ’ όλα τα καύσιμα. Τελικά δεν επηρεαστήκαμε από τον πόλεμο του Ισραήλ αλλά από τις επιθέσεις που έγιναν στη μεταφορά των καυσίμων από τους Χούθι. Στα πετρελαιοφόρα. Οι πιθανότητες να ανεβεί η τιμή στο πετρέλαιο είναι πάρα πολλές. Βγαίνει ένας χρηματιστής και κάνει μια ανάλυση για το επόμενο τρίμηνο, τετράμηνο, πεντάμηνο. Τον πιστεύουν 15-20-30 άνθρωποι, οπότε ανεβαίνει το πετρέλαιο. Εδώ και πάρα πολύ καιρό βλέπουμε ότι το βαρέλι έχει ξεπεράσει τα 85-86-87 δολάρια και οι τιμές είναι αρκετά υψηλές…

Ερ: Ποια είναι η εκτίμηση; Θα συνεχιστεί αυτό το «ράλι»;

Απ: Δεν έχουμε τη δυνατότητα εμείς οι πρατηριούχοι να εκτιμήσουμε πως θα πάνε τα πράγματα στο μέλλον. Είχαμε έντονη ανησυχία με το τι θα γίνει με το Ισραήλ αλλά τελικά ο συγκεκριμένος πόλεμος δεν επηρέασε τόσο πολύ τις τιμές. Παρά αυτή η διώρυγα που την έχουν με τον Α ή Β τρόπο στενά «μαρκαρισμένη» με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές.

Ερ: Για τα πρατήρια, για το πετρέλαιο θέρμανσης στους επαγγελματίες της Καβάλας, ο χειμώνας ήταν ήπιος και κακός ως προς τις πωλήσεις.

Απ: Όσον αφορά τις πωλήσεις ήταν κακός. Αντίθετα ήταν καλός για τους καταναλωτές.

Ερ: Πόσο έχει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης; Συμφέρει στους καταναλωτές να αγοράσουν τώρα που τελειώνει η περίοδος, για του χρόνου;

Απ: Αυτήν τη στιγμή η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνάει το 1 ευρώ και 40 λεπτά. Δεν είναι από τις καλύτερες τιμές που είχαμε στη διάρκεια της χρονιάς. Δεν μπορώ να προτείνω κάτι. Αν έχει κάποιος τα χρήματα καλό είναι να πάρει, να έχει τα λίτρα για το ξεκίνημα του επόμενου χειμώνα. Τα πράγματα με τα υγρά καύσιμα και το πετρέλαιο είναι πολύ ρευστά στις αγορές.

Ερ: Όλα τα υποστηρικτικά μέσα που έταζε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο λειτούργησαν όπως τα είχε υποσχεθεί; Η επιδότηση κτλ.

Απ: Η επιδότηση σταμάτησε δυστυχώς τέλος Μαρτίου. Όποιοι καταναλωτές δικαιούνταν επιδότηση μπορούσαν να εξασφαλίσουν μέχρι τέλος Μαρτίου. Από εδώ και πέρα οι καταναλωτές που θα βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης δε δικαιούνται επιδότηση, άσχετα αν έχουν υπόλοιπο ή όχι. Αυτό είναι λάθος για μένα. Είναι λάθος το χαμηλό ποσοστό επιδότησης που δίνει. Παλαιότερα οι καταναλωτές παίρναν αρκετά περισσότερα χρήματα.  Είπαν ότι διευρύναμε τα εισοδήματα. Αυξήσαμε τους δικαιούχους. Αυτό είναι το αυτονόητο και πρέπει να γίνεται. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα μέσο για τις ανάγκες του καταναλωτή. Δεν είναι μέσο πολυτελείας ούτως ώστε να το επιβάλλουνε ειδικό φόρο κατανάλωσης. Να το βάλουνε στην  υψηλότερη κλίμακα. Στο φόρο προστιθέμενης αξίας. Οι καταναλωτές που παίρνουν πετρέλαιο, τιμωρούνται. Τιμωρούνται από το ίδιο το κράτος. Εσείς ξέρετε κάποιον στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, ο οποίος μπήκε στη διαδικασία να πάρει πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να ζεστάνει την πισίνα του; Αν κάποιοι έχουνε πισίνες, 10-20-30- 100  άτομα, αυτούς δεν μπορεί να τους εντοπίσει το κράτος; Αντίθετα καταδικάζει έτσι τόσους ανθρώπους που πληρώνουνε υψηλό φόρο κατανάλωσης για να ζεσταθούν!

Προηγούμενο άρθρο

Αύξηση επισκεπτών και κολυμβητών στην Καλαμίτσα

Επόμενο άρθρο

Από την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου το εορταστικό ωράριο στην αγορά