Dark Mode Light Mode

Η Πρέσβης της Σλοβακίας στην πόλη μας

Στα πλαίσια των επισκέψεων της στην Περιφέρεια, η κυρία Ιβέτα Χρίτσοβα, Πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Καβάλα στις 23 Μαΐου 2018 (αύριο). Θα συναντηθεί με την Δήμαρχο της Καβάλας, κα Δήμητρα Τσανάκα, με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κον Θεόδωρο Μαρκόπουλο καθώς και με τον Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι στο Επιμελητήριο Καβάλας, μετά την συνάντηση με τον εκπρόσωπό του κ. Παναγιώτη Αγγελίδη, θα επακολουθήσει ένα Road Show, παρουσιάζοντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Σλοβακίας. Προς τούτο η κα Πρέσβυς θα συνοδεύεται από υψηλά στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Εμπορίου της Σλοβακίας (SARIO) και επιχειρηματίες. Παρόμοιες συναντήσεις είναι ευκαιρία για γνωριμία των επιχειρηματιών των δύο χωρών, ανοίγονται περαιτέρω προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού και των εξαγωγών τοπικών προϊόντων σε αμφίδρομη βάση. Η Σλοβακία είναι νέο Κράτος αλλά  ένα έθνος με μεγάλη ιστορική διαδρομή. Ας περιορισθούμε στην πρόσφατη ιστορία του.

Το 2018, η Σλοβακία θα γιορτάσει σημαντικές επετείους οι οποίες έχουν διαμορφώσει την πορεία της προς ένα σύγχρονο δημοκρατικό και επιτυχημένο Κράτος. Αυτές περιλαμβάνουν την 100η επέτειο εγκαθίδρυσης της ανεξάρτητης Τσεχοσλοβακίας, την 50η επέτειο της Τσέχο-σλοβακικής εξέγερσης γνωστής ως Άνοιξης της Πράγας και την 25η επέτειο δημιουργίας της Ανεξάρτητης Σλοβακικής Δημοκρατίας. Κατά την διάρκεια των 100 τελευταίων χρόνων, η Σλοβακία έχει υποβληθεί σε πολυάριθμες αλλαγές, εποχές και καθεστώτα ώστε να στέκεται σήμερα με αρκετή αυτοπεποίθηση και να μιλά για αυτή την επιτυχημένη ιστορία.

Το κοινό κράτος της Τσεχοσλοβακίας δημιουργήθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από δύο πολύ, κοντά το ένα στο άλλο, έθνη. Από το πραξικόπημα το Φεβρουάριο του 1948, στην Βελούδινη Επανάσταση το 1989, τα κράτη επιβίωσαν πάνω από τέσσερις δεκαετίες υπό Σοσιαλιστική διακυβέρνηση . Η Άνοιξη τας Πράγας γέννησε ελπίδες και στις δυο πλευρές του Σιδηρού  Παραπετάσματος, πως η οικονομική και πολιτική κυριαρχία θα έρθει σύντομα στο Σοβιετικό Μπλοκ. Η αισιοδοξία βλάστησε τον Ιανουάριο του 1968 όταν ο Alexander Dubček ξεκίνησε να δημιουργεί τον «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» που είχε θαφτεί από την Σοβιετική στρατιωτική εισβολή στις 21 Αύγουστου 1968. Η Βελούδινη Επανάσταση του Νοεμβρίου του 1989 παρείχε άλλη μια ευκαιρία για αναδιάταξη των σχέσεων μεταξύ Τσέχων και Σλοβάκων. Πραγματοποιήθηκε το Βελούδινο Διαζύγιο και την1ηΙανουαρίου 1993, η Τσεχοσλοβακία ειρηνικά διαιρέθηκε σε δύο ανεξάρτητα κράτη στην καρδιά τη Ευρώπης- την Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Η ειρηνική διάλυση της Τσεχοσλοβακικής Ομοσπονδίας τον Ιανουάριο του 1993 αποτέλεσε την προϋπόθεση για εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας. Οι δύο πρόεδροι των χωρών έχουν δημιουργήσει παράδοση να σχεδιάζουν το πρώτο του τους ταξίδι στο εξωτερικό στην πρώην αδερφή χώρα. Οι κυβερνήσεις συνεδριάζουν από κοινού κάθε χρόνο και συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Με την διακήρυξη της Σλοβακικής κυριαρχίας, Σλοβακία ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο. Η Σλοβακική Δημοκρατία αντιμετώπισε νέες προκλήσεις, ώστε να βεβαιωθεί ότι η χώρα έχει όλα τα θεσμικά όργανα της ανεξάρτητης κρατικής εξουσίας έπρεπε να δημιουργήσουν διπλωματική υπηρεσία, να χτίσουν ένα δημοκρατικό και πλουραλιστικό πολιτικό σύστημα, να διαχειριστούν την κοινωνική και οικονομική μεταμόρφωση και να δημιουργήσουν συνθήκες για τον εκσυγχρονισμό της Σλοβακίας. Από την αρχή, επιδίωκε την ενσωμάτωση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.H συνθήκη προσχώρησης στην ΕΕ υπογράφηκε στην Αθήνα στις 16 Απριλίου 2003, ακολουθούμενη από την ένταξη της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ε.Ε το 2004. Το επιτυχημένο συμπέρασμα της Σλοβακικής Ευρωπαϊκής ιστορίας αντανακλάται σε τρία σημαντικά γεγονότα: γίνεται μέλος της Συνθήκης Σένγκεν στις αρχές του 2008, υιοθετεί το Ευρώ τον Ιανουάριο του 2009 και αναλαμβάνει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο δεύτερο μισό του 2016.

Για πρώτη φορά το 2016 ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών εκλέχθηκε πρόεδρος της 72ης Γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η Σλοβακία θα προεδρεύει στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη το 2019. Αυτή είναι μία άλλη θέση που η Σλοβακική Δημοκρατία αναλαμβάνει θέση για πρώτη φορά. Θεωρούμε πολύ αποτελεσματικές αυτές τις συναντήσεις στην ελληνική Περιφέρεια και είμαστε σίγουροι ότι θα δρέψουμε τους καρπούς των κοινών μας προσπαθειών πολύ σύντομα, έχοντας πάντοτε υπόψη το συμφέρον των λαών μας.

Κωνσταντίνος Μαυρίδης

Επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στη Θεσσαλονίκη  με αρμοδιότητα για την Βόρειο Ελλάδα

 

******

Προηγούμενο άρθρο

Τουριστική προβολή στη Βιέννη

Επόμενο άρθρο

Ένα ακόμη ERASMUS στην Καβάλα