Dark Mode Light Mode

Η πρώτη ομιλία της Αγγελικής Δεληκάρη στην Ολομέλεια της Βουλής

Η Βουλευτής κ. Δεληκάρη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης 21η Σεπτεμβρίου 2023, πρώτη ημέρα συζήτησης για το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο:

«Για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας».

Η κυρία Δεληκάρη στάθηκε στις θετικές προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου, το οποίο συνιστά τομή για τα δεδομένα της εργασίας στη χώρα, πλήρως εναρμονισμένο με τις διεθνείς εξελίξεις και με κύριο σκεπτικό την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κατά την τοποθέτησή της τόνισε πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας αποτελεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, τη μείωση της ανεργίας και την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν εκ μέρους της αντιπολίτευσης να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, διαστρεβλώνοντας τα κύρια σημεία του, όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση-τομή για τη νόμιμη παράλληλη απασχόληση, την προστασία του δικαιώματος στην εργασία εν μέσω απεργίας, αλλά και την προστασία των εργαζομένων από φυσικές καταστροφές.

Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης της κυρίας Δεληκάρη στην Ολομέλεια:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

συζητάμε και καλούμαστε, εν συνεχεία, να ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο πραγματικά συνιστά τομή, μια προοδευτική μεταρρύθμιση για την ομαλή λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

Ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ρυθμίζοντας τις υφιστάμενες γκρίζες ζώνες. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο καθημερινά εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου αποσκοπεί στο να βελτιωθούν οι όροι εργασίας.

Για τον εργαζόμενο διασφαλίζεται κατά το δυνατόν ένα επίπεδο προβλεψιμότητας και ασφάλειας, ενώ ενισχύονται οι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους για την αποτελεσματική διασφάλιση των δικαιωμάτων του κάθε εργαζομένου.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, έχουμε ήδη ακούσει αρκετά για το νέο σχέδιο νόμου. Όποιος το μελέτησε προσεκτικά δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με τον χαρακτηρισμό «φιλεργατικό», τον οποίον χρησιμοποίησε πρόσφατα και ο Υπουργός Εργασίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Θα ήθελα κατά την τοποθέτησή μου να σταθώ σε ορισμένα σημεία που θεωρώ κομβικά.

Με το  Άρθρο 6 ο εργαζόμενος μπορεί στο εξής να είναι ενημερωμένος για όλες τις πτυχές της σύμβασης απασχόλησής του, με ορισμένες πολύ σημαντικές προσθήκες, δηλαδή να γνωρίζει επακριβώς τον τόπο της απασχόλησης, την περίοδο της δοκιμαστικής εργασίας, τις δυνατότητες κατάρτισης.

Επιπλέον, με το Άρθρο 9 για πρώτη φορά ένας μισθωτός μπορεί να έχει δεύτερο εργοδότη, πέραν εκείνου στον οποίο απασχολείται πλήρως, δίχως να θίγονται οι προβλέψεις για τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας, παρότι επιχειρήθηκε να δοθεί μια στρεβλή εικόνα το προηγούμενο διάστημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τις αλλαγές που φέρνει το συγκεκριμένο άρθρο, πετυχαίνουμε ένα καίριο χτύπημα στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Προστατεύουμε τους εργαζομένους με πράξεις, όχι με λόγια.

Η προστασία της εργασίας ενισχύεται και από το Άρθρο 32.  Όλες και όλοι μας έχουμε νωπές τις εικόνες από τις συνέπειες της πρωτοφανούς μανίας της φύσης, και τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, και σε αυτό ακριβώς στοχεύει το Άρθρο 32, δηλαδή διασφαλίζεται ότι σε περιοχές που κινδυνεύουν, είτε από πυρκαγιά, είτε από πλημμύρα, οι επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρχών για εκκένωση ή προληπτική απομάκρυνση του προσωπικού τους.

Είναι μια προσθήκη πλήρως εναρμονισμένη με τις συνθήκες που δημιουργεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Σημαντικές ρυθμίσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδίως σε νευραλγικούς κλάδους  της βιομηχανίας και της παραγωγής επιφέρουν τα Άρθρα 25, 26 και 27 του σχεδίου νόμου.

Με το Άρθρο 25 προβλέπεται η δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων την πρόσθετη (6η) ημέρα, κατά την οποία η αμοιβή τους θα είναι προσαυξημένη κατά 40%, ενώ δεν θα επιτρέπεται η υπερωριακή απασχόληση και η υπερεργασία.

Αυτή η προσθήκη στο άρθρο 182 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου ουσιαστικά βοηθά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών. Προστατεύουμε τόσο το πενθήμερο, όσο και το 8ωρο, υποχρεώνοντας τον εργοδότη να καταβάλει μεγαλύτερη αμοιβή στον εργαζόμενο που απασχολείται την 6η ημέρα.

Δεδομένα με αυτή τη ρύθμιση δίδεται μια ώθηση στη βιομηχανία μας, η οποία πάσχει από έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Βάζουμε  φρένο στα οποιαδήποτε φαινόμενα αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας θα είναι σε εγρήγορση για την τήρηση του νόμου, κι αυτό θεωρώ, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, πως θα βελτιώσει την σημερινή κατάσταση. Και φυσικά οι προβλέψεις αυτές του Άρθρου 25 συμπληρώνονται,  από τις προβλέψεις των Άρθρων 26 και 27.

Να σταθώ σ’ αυτό το σημείο ειδικότερα στο Άρθρο 27, όπου διασφαλίζεται πως επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα ευαίσθητα, όπως τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό, θα μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Το ίδιο και για τα εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρωμάτων και τεχνικών αεροσκαφών.

Τα άρθρα 25-27, συνθέτουν μια πολύ θετική δέσμη μέτρων για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στηρίζουμε την εθνική οικονομία, στηρίζουμε τις μεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, διασφαλίζουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους που απασχολούνται σ΄ αυτές.

Επιπλέον, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, με το Άρθρο 30 ενισχύουμε την παρουσία των ιατρών εργασίας, μέσω της δυνατότητας ιατρών κι άλλων ειδικοτήτων να ασκούν αυτά τα καθήκοντα. Η ανάγκη για μεγαλύτερο αριθμό ιατρών εργασίας, είναι μια απτή απόδειξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, δηλαδή επιχειρήσεων που υποχρεούνται να έχουν ιατρό εργασίας.

Η έλλειψη ιατρών εργασίας είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, και το σχέδιο νόμου δίνει μια άμεση λύση σ΄ αυτό. Προστατεύουμε την εργασία, προστατεύουμε τους εργαζομένους, φροντίζουμε για τη δημιουργία, για τη διασφάλιση ενός υγιούς κλίματος στους χώρους εργασίας.

Η προστασία της εργασίας ενισχύεται και με το Άρθρο 32. Έχουμε δει όλοι μας επιχειρήσεις να φεύγουν από την Ελλάδα επειδή δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις απεργιών, καταλήψεων και άλλων αντίστοιχων αντιδράσεων από ομάδες που ούτε πλειοψηφικές ήταν, αλλά και ορισμένες φορές δεν προέρχονταν καν από εργαζομένους της ίδιας της επιχείρησης.

Σαφώς και το δικαίωμα στην απεργία είναι διασφαλισμένο, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να διασφαλίζουμε και το δικαίωμα του κάθε εργαζομένου να μπορεί να προσέλθει στο χώρο της εργασίας τους δίχως φόβο για τη σωματική του ακεραιότητα, να μπορεί η επιχείρηση να λειτουργεί κατά το δυνατόν απρόσκοπτα.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου συνιστά μια τομή στο εργασιακό περιβάλλον της χώρας μας. Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που αναντίρρητα συνδέεται με την ανάπτυξη του εγχώριου επιχειρηματικού και βιομηχανικού κλάδου, υποχρεώνουν σε μεταρρυθμίσεις.

Σε μεταρρυθμίσεις που όχι μόνο θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, όχι μόνο θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα διασφαλίζουν παράλληλα στο ακέραιο τα θεμελιώδη δικαιώματα του κάθε εργαζόμενου Έλληνα, της κάθε εργαζόμενης Ελληνίδας.

Η υπερψήφιση, επομένως, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί μια πράξη ευθύνης εκ μέρους μας, είτε ανήκουμε στην κυβερνητική πλειοψηφία, είτε στην αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα. Σας ευχαριστώ πολύ!

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

600.000 εκλογικοί φάκελοι για τα εκλογικά τμήματα του Ν. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Ντέρμπι στο Μονακό με γκολ στο 2.05