Dark Mode Light Mode

«Η πυρκαγιά σιγοκαίει υπόγεια και μετά την έντονη βροχόπτωση»

Αρχείου

Το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτέμβρη μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο διοικητής της Π.Υ. Ν. Καβάλας κ. Αντώνης Χρηστίδης.

Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς εκείνη την μέρα και ώρα, παρατήρησε ότι η πυρκαγιά σιγόκαιγε υπόγεια και παρά την έντονη βροχόπτωση. Είναι κάτι παράξενο που δεν συμβαίνει συχνά, παραδέχθηκε ο κ. Χρηστίδης.

Η συνέντευξη

Ερ: Σε τι κατάσταση είναι η πυρκαγιά στο Παγγαίο; Το περιστατικό έχει λήξει ή κάνουμε λάθος;

Απ: Φυσικά δεν έχει λήξει. Έχουμε πυροσβεστικές δυνάμεις στο βόρειο κομμάτι της φωτιάς, στο ύψωμα του βοσκού όπως λέγεται. Εκεί απ` όπου ξεκίνησε το περιστατικό. Έχουμε δυνάμεις και νότια. Στα χωριά Πλατανότοπο, Μουσθένη, Μεσορόπη. Βρισκόμαστε στην αλπική ζώνη του βουνού σε υψόμετρο πάνω από 1.800 μέτρα  και υπάρχει χορτολιβαδική έκταση. Δεν υπάρχει μέτωπο ενεργό αλλά υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις. Αυτό είναι που μας ανησυχεί. Για αυτό λοιπόν επεμβαίνουμε εκεί και με πεζοπόρα τμήματα αλλά και με εγκαταστάσεις πυροσβεστικές.  Όπου υπάρχει κάποια αναζωπύρωση επεμβαίνουμε άμεσα. Επίσης και για λόγους προληπτικούς γίνονται και κάποιες ακόμη εναέριες ρίψεις από ελικόπτερο. Όσον αφορά το νότιο κομμάτι δεν έχουμε κάτι σοβαρό. Εμφανίζονται περιστασιακά κάποιοι καπνοί οι οποίοι ελέγχονται. Παρακολουθούμε γενικά την κατάσταση, η οποία έχει ξεφύγει από τα όρια του Νομού Καβάλας. Αφορά και το Νομό Σερρών. Υπάρχουν και εκεί πυροσβεστικές δυνάμεις κι από την άλλη πλευρά. Από την πλευρά του Ν. Σερρών, που επεμβαίνουνε. Για μας δεν έχει λήξει η φωτιά, είμαστε εκεί. Παρακολουθούμε τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ερ: Θα μείνετε και αυτή την εβδομάδα στο βουνό;

Απ: Ασφαλώς. Εμείς θα κατέβουμε από το βουνό όταν σιγουρευτούμε 100%. Όταν πλέον δεν θα υπάρχει ούτε μια καύτρα, ούτε ένα «καντηλάκι». Τότε και μόνο τότε θα πούμε ότι έχει ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ερ: Πως γίνεται να βρέχει σε αυτή την περιοχή και παρά ταύτα να υπάρχουν αναζωπυρώσεις;

Απ: Πραγματικά δυο μέρες έβρεξε καταρρακτωδώς σε όλη την περιοχή . Αυτό είναι ένα παράξενο φαινόμενο. Παρά το γεγονός ότι έβρεξε δυο μέρες καταρρακτωδώς, σε κάποια σημεία σιγοκαίει υπόγεια. Αν και φαίνεται από πάνω ότι δεν υπάρχει φωτιά και έχει σβήσει. Με άνεμο 5-6 μποφόρ εμφανίζεται στην επιφάνεια ο καπνός. Αυτό είναι που μας ανησυχεί και αυτό προσπαθούμε να προλάβουμε, πριν αυτός ο καπνός επεκταθεί και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Υπάρχουν ειδικές δυνάμεις δασικών επιχειρήσεων της Αλεξανδρούπολης, πεζοπόρα τμήματα, υπάρχουν αξιωματικοί στο πεδίο και ελέγχουμε τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ερ: Έγινε μεγάλη κινητοποίηση και επειδή εκείνες τις μέρες δεν υπήρχαν άλλα περιστατικά σε πανελλήνιο επίπεδο.

Απ: Χωρίς να γνωρίζω αν υπήρχαν άλλα περιστατικά πανελληνίως, θέλω να πω ότι πραγματικά η κινητοποίηση ήταν τεράστια. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι χρησιμοποιήθηκαν 29 εναέρια μέσα συν 3 μέσα για εναέριο συντονισμό. Συνολικά 32. Το διατιθέμενο προσωπικό έφτασε στο νούμερο 250.

Η κινητοποίηση ήταν τεράστια, ήρθαν σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα πεζοπόρα τμήματα. Η συγκεκριμένη φωτιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη.

Ερ: Ισχύει αυτό που λέει ο Δήμαρχος Παγγαίου, ότι ευτυχώς δεν επηρεάστηκε το δάσος; Το επιβεβαιώνει η Πυροσβεστική;

Απ: Πραγματικά δεν επηρεάστηκε το δάσος του Παγγαίου. Είχαμε κάποιες εστίες σε κάποιες απόκρημνες χαράδρες αλλά μέχρι εκεί. Δεν είχαμε πυρκαγιά να πειραχτεί το δάσος. Αυτό ισχύει.

Ερ: Μεγάλη εντύπωση έκανε η εθελοντική εργασία.

Απ: Πραγματικά. Πέρα από τη διοικητική μέριμνα που είχε προβλέψει η υπηρεσία μας για το προσωπικό που δούλευε και ο Δήμος Παγγαίου και η ΠΕ Καβάλας και πάρα πολλοί εθελοντές φέρνανε νερά, σάντουιτς, κρουασάν. Είναι αλήθεια ότι η εθελοντική εργασία και προσφορά ήταν σπουδαία.

Ερ:  Η έκταση που κάηκε μπορεί να υπολογιστεί στο περίπου;

Απ: Μια πρώτη εκτίμηση την αναφέρει γύρω στα 10 χιλιάδες στρέμματα θα έλεγα. Εκ των υστέρων θα γίνει ακριβής μέτρηση της επιφάνειας, όταν αποσυρθούν οι δυνάμεις από το πεδίο.

Ερ: Υπήρξε κίνδυνος για κατοικίες, για τα χωριά;

Απ: Όχι δεν υπήρξε τίποτα. Δεν απειλήθηκε σε καμία περίπτωση οικισμός χωριού, κάποια οικοδομή, κάποιο μοναστήρι, κάποια κτηνοτροφική μονάδα. Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε κάτι τέτοιο.

Προηγούμενο άρθρο

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Καβάλας ήταν στο Φεστιβάλ Φιλίππων κι είχε σημαντική προσφορά

Επόμενο άρθρο

Η πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας δεν αποκλείει συνδιδασκαλία σε σχολεία του Νομού