Dark Mode Light Mode

Η ΡΑΕ κατηγορεί το ΔΕΣΦΑ λόγω νέου αγωγού για το κοίτασμα «Νότια Καβάλα»

Κείμενο του Άρη Χατζηγεωργίου στην «Εφημερίδα των Συντακτών»


Με καθυστέρηση 7 μηνών, η ΡAE ξεκινά ελέγχους και προειδοποιεί για κύμα απλήρωτων λογαριασμών και διακανονισμών οφειλών από τον Φεβρουάριο. «Δεν είμαστε αποικία!» Ξεσπάθωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, «καρφώνοντας» τον ΔΕΣΦΑ για την απαίτησή του να κατασκευάσει δεύτερο αγωγό μεταφοράς αερίου για την υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα, φορτώνοντας στους καταναλωτές το κόστος άνω του ενός δισ. Ευρώ.

Εναλλακτική πρόταση μικρότερου κόστους έχει ζητήσει η ΡΑΕ. Για ένα κύμα απλήρωτων λογαριασμών και διακανονισμών οφειλών από τον ερχόμενο Φεβρουάριο ετοιμάζεται η αγορά ηλεκτρισμού, αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθανάσιος Δαγούμας, ο οποίος για ακόμη μια φορά απέναντι στην καλπάζουσα ακρίβεια παρέθεσε αόριστες υποσχέσεις για ελέγχους και επιβολή προστίμων στους παράγοντες της αγοράς.

Επτά μήνες μετά την πρώτη εκτόξευση των τιμών και καθώς χιλιάδες νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος των λογαριασμών που καταφτάνουν φορτωμένοι με ρήτρες αναπροσαρμογής, συμβολαιακούς όρους που ουδέποτε εξηγήθηκαν στους πελάτες ή αλλαγές στα συμβόλαια για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν, ο κ. Δαγούμας έμεινε στις εξαγγελίες για ελέγχους σε όσους παραβαίνουν τους κανόνες ανταγωνισμού.

Έφτασε στο σημείο να λέει και να επιμένει ότι είναι λάθος τα δημοσιεύματα που αναφέρουν την Ελλάδα ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού παραθέτοντας στοιχεία από το πρώτο εξάμηνο του 2021 και όταν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, πιέστηκε από τις ερωτήσεις, ακολούθησε την τακτική του διαμοιρασμού των ευθυνών σε άλλους εμπλεκομένους. «Δεν είμαστε αποικία»!

Τη φράση αυτή χρειάστηκε να επαναλάβει αρκετές φορές στη διάρκεια των επισημάνσεών του ο κ. Δαγούμας παραδεχόμενος με αυτόν τον τρόπο ότι παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού η αγορά ενέργειας απέχει έτη φωτός από την εύρυθμη λειτουργία. Η συγκεκριμένη αναφορά συνδέεται με πράξεις του διαχειριστή ενέργειας ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο) και την προσπάθειά της, όπως είπε, να φορτώσει στους καταναλωτές το κόστος 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την κατασκευή δεύτερου αγωγού μεταφοράς αερίου για την υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα.

Τόνισε πως η ΡΑΕ αντιστέκεται σε μια τέτοια απαίτηση και ζήτησε από τη ΔΕΣΦΑ εναλλακτική πρόταση μικρότερου κόστους. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν εδώ και καιρό δημοσιεύματα που μιλούν για διαφωνίες της ΡΑΕ σε αντίθεση με την άποψη κυβερνητικών παραγόντων. Σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων, ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε μόνο στους διαχειριστές ηλεκτρισμού, δηλαδή ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυο διανομής) και ΑΔΜΗΕ (δίκτυο μεταφοράς).

Στον ΑΔΜΗΕ είναι γνωστό το πρόστιμο των 5 εκατομμυρίων για καθυστέρηση υλοποίησης προγράμματος (Δυτικός Διάδρομος Πελοποννήσου) ενώ μίλησε για έλεγχο στον ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τη μη τήρηση επικαιροποιημένου Μητρώου Πελατών καθώς 2 εκατομμύρια μετρητών (σε σύνολο 7 εκατ.) δεν αντιστοιχούν σε έγκυρους ΑΦΜ. Για τις εταιρείες προμήθειας ανέφερε ότι η ΡΑΕ έχει επιβάλει πρόστιμα σε πέντε παρόχους (χωρίς να τους κατονομάζει) για οφειλές τους προς τους διαχειριστές από το 2020 ενώ έχει βάλει στο στόχαστρο άλλους 12 για χρέη του 2021.

Δήλωσε όμως ότι δεν ανησυχεί για «κανόνια» όπως εκείνο της Energa που πτώχευσε αφήνοντας την αγορά να ψάχνει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αποκάλυψε, πάντως, ότι σε σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι εταιρείες ανέφεραν πως περιμένουν κύμα διακανονισμών ύστερα από δύο μήνες. Υποσχέθηκε επίσης ελέγχους για το αν οι κρατικές επιδοτήσεις περνούν στην αγορά λιανικής. Στο φλέγον θέμα των καταναλωτών λιανικής που ψάχνουν να βρουν άκρη με τις χρεώσεις τους τελευταίους μήνες, ο κ. Δαγούμας δεν άφησε πολλά περιθώρια ελπίδας.

Είπε ότι η ΡΑΕ δέχεται αυξανόμενο πλήθος παραπόνων και τα διαβιβάζει στις εταιρείες, αν και στην Ευρώπη «πολλές από τις ανεξάρτητες αρχές ενέργειας δεν ασχολούνται καθόλου με αυτά» και τα διαβιβάζουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Οπως γράψαμε και σε πρόσφατο δημοσίευμα («Σε ρόλο τροχονόμου παραπόνων η ΡΑΕ» 18/1/22), έχουν συσσωρευτεί 1.400 αναπάντητα παράπονα καταναλωτών ενώ από 900 που διαβιβάστηκαν στις εταιρείες, το 25% παραμένει αναπάντητο αν και πέρασε πάνω από μήνας ενώ το 42% των απαντήσεων απορρίφθηκε από τους αιτούντες.

 

«Μπαλάκια» σε όλους

Αν και δεν είναι στις αρμοδιότητές της, όπως είπε ο πρόεδρός της, η ΡΑΕ σχεδιάζει τη λειτουργία ενός Ενεργειακού Διαμεσολαβητή που θα αναλαμβάνει την επίλυση διαφορών ανάμεσα στους καταναλωτές και τις εμπορικές εταιρείες, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς για λειτουργία «καρτέλ». Σε σχέση με τα αίτια της ακρίβειας, ο κ. Δαγούμας μοίρασε ευθύνες:

  • Στην υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου (45%) στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρισμού που είναι όμως ευθύνη της κυβέρνησης. Προέβλεψε πάντως φτηνό φυσικό αέριο το 2024.
  • Στην Ιταλία που αγοράζει φτηνά φυσικό αέριο αλλά παράγει ρεύμα σε υψηλότατες τιμές επηρεάζοντας και την Ελλάδα.
  • Στην πλήρη απουσία των διμερών συμβολαίων ανάμεσα σε προμηθευτές και παραγωγούς με συνέπεια οι τιμές να καθορίζονται κατά 100% χρηματιστηριακά μέσω των τιμών χονδρικής. Είπε μάλιστα ότι η ΡΑΕ θέλει να προωθήσει αυτά τα διμερή συμβόλαια ενώ το Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει διαφορετική άποψη.
  • Στους παραγωγούς ρεύματος για τους οποίους εξετάζεται, με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, η συμπεριφορά στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (αγορά εξισορρόπησης) και εφόσον προκύψουν αντιανταγωνιστικές πρακτικές θα ζητηθεί η επιστροφή ποσών (claw-back) στους καταναλωτές.
  • Στους διαχειριστές που σχεδιάζουν έργα έχοντας κατά νου μόνο τους τζίρους τους, ζητούν υψηλούς συντελεστές απόδοσης κεφαλαίων (σ.σ. συνέβη πρόσφατα με τον ΔΕΔΔΗΕ εν όψει της μετοχοποίησής του) ή δεν φροντίζουν να περιορίσουν τις ρευματοκλοπές μετακυλίοντας το κόστος στην κατανάλωση.

 

(πηγή: efsyn.gr)

Προηγούμενο άρθρο

Συνελήφθη δράστης με πλούσια εγκληματική δράση στην Καβάλα

Επόμενο άρθρο

Εντυπωσιακό το Energean Power… by night! (φωτογραφίες)