Dark Mode Light Mode

Η Σαπφώ Αγγελούδη μας προσκαλεί στην παρουσίαση μελέτης της

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου: Η ιστορική και πολιτισμική παρουσία εκατό (100) ετών της Αποστολικής Παυλείου Εκκλησίας της ΙΜΦΝΘ (Καβάλα 27-30/09/2024) θα παρουσιάσω στην Αίθουσα της Εστίας της ΙΜΦΝΘ, οδός Κων/νου Παλαιολόγου και Μητροπολίτου Προκοπίου, τη μελέτη μου: Η Καβάλα και οι ναοί της επι μητροπολίτου Χρυσοστόμου ((21/12/1924-14/02/1962).

Ο πρώτος μητροπολίτης της Καβάλας, ο κατά κόσμον Θεμιστοκλής Χατζησταύρου γεννήθηκε στις Τράλλεις Μικράς Ασίας το 1880, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και χειροτονήθηκε διάκονος το 1902.

Ως αρχιδιάκονος, στη Δράμα, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο Μακεδονικό Αγώνα της Ανατολικής Μακεδονίας. Χειροτονήθηκε επίσκοπος Τράλλεωv με το όνομα Χρυσόστομος και εξελέγη Μητροπολίτης Φιλαδελφείας.

Συνεργάστηκε στη Σμύρνη με το Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, στην περίθαλψη προσφύγων που συνέρρεαν από παντού και βρισκόταν μαζί του όταν τον παρέλαβε η άμαξα του Noυpεvτίν που τον οδήγησε στη σφαγή.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, ανέλαβε για λίγο τη Μητρόπολη Βέροιας-Νάουσας, όπου είχε πολύπλευρη δράση, αλλά μετετέθη στη νεοσύστατη Μητρόπολη Καβάλας.

Το 1962 εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για να ηγηθεί μίας Εκκλησίας σε δεινή κατάσταση. Το αρχιεπισκοπικό του έργο υπήρξε πολύπλευρο. Το 1967 εκδιώχθηκε από τη Δικτατορία, νομοθετήθηκε όριο ηλικίας και κηρύχθηκε ο Θρόνος εν χηρεία.

Ο Χρυσόστομος ιδιώτευσε ως πρώην Αpχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ενώ χρέη Αρχιεπισκόπου εκτελούσε ο πρωθιερέας των ανακτόρων Ιερώνυμος Κοτσώvης. Πέθανε μετά ολιγοήμερη ασθένεια, στις 09/06/1968.

Ερχόμενος στην Καβάλα βρήκε μία πόλη σε απελπιστική κατάσταση, καθώς είχε κατακλυστεί από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρισκόταν στην πόλη μας χωρίς τροφή, στέγη και δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Η δράση του υπήρξε πολύπλευρη. Στην ανακοίνωση θα περιοριστώ στην παρουσίαση των ναών που κατασκευάστηκαν κατά τη θητεία του. Συνοπτικά βρήκε τρεις ναούς (Κοίμηση Θεοτόκου, Άγ. Γιάννης , Άγ. Αθανάσιος), ένα αποπερατωμένο (Άγ. Παύλος) και ένα υπό θεμελίωση (Αγ. Βαρβάρα) και όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του, οι ναοί ήταν είκοσι. Σας περιμένω.

Προηγούμενο άρθρο

Και η Υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα στο συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων (video)

Επόμενο άρθρο

Άφιξη ενός γνωστού μας κρουαζιερόπλοιου...