Γράφει ο Τάσος Πατσίδης
Ξεκίνησε χθες ένα ακόμη Μουντιάλ. Μια μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου. Στην Καβάλα κατά καιρούς έχουν έρθει και έχουν αγωνιστεί σε Μουντιάλ, μεγάλα ποδοσφαιρικά ονόματα. Είναι η «σχέση» που έχει ο ΑΟΚ με τη μεγάλη αυτή ποδοσφαιρική διοργάνωση.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο νεαρός τότε Δημήτρης Σαλπιγγίδης έρχεται δανεικός στον ΑΟΚ από τον ΠΑΟΚ. Διακρίνεται στο πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής, βγαίνει πρώτος σκόρερ, επιστρέφει στον ΠΑΟΚ, αγωνίζεται επίσης στον Παναθηναϊκό και το 2010 φοράει τη φανέλα της Εθνικής μας στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.
Μάλιστα γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε αγώνα Μουντιάλ. Αυτό έγινε στο παιχνίδι με τη Νιγηρία και τη νίκη της Εθνικής μας με 2-1. Προπονητής ήταν ο Ότο Ρεχάγκελ. Το καλοκαίρι του 1996 ο ΑΟΚ κάνει μια σπουδαία μεταγραφή όπως αποδείχθηκε και στη διάρκεια του πρωταθλήματος της Α` Εθνικής.
Φέρνει στην Καβάλα τον Αυστριακό Αλ. Χερντάγκλ. Με το νούμερο 11 ο Χερντάγκλ ξεκινάει βασικός στο Μουντιάλ του 1990 απέναντι στην Ιταλία του Βιτσίνι και των Μπαρέζι, Σκιλάτσι, Μαλντίνι, Βιάλι. Επίσης είναι βασικός και στο 0-0 της Αυστρίας εναντίον της Τσεχοσλοβακίας.
Ο Χερντάγκλ αγωνίστηκε μια ποδοσφαιρική σεζόν στην Καβάλα αλλά σίγουρα άφησε το στίγμα του και θεωρήθηκε από τους καλύτερους ξένους που φόρεσαν τη φανέλα με το καραβάκι στο στήθος.
Το καλοκαίρι του 1997 ο Γιώργος Παράσχος αποχαιρετά τον πάγκο του ΑΟΚ και η επιλογή της τότε διοίκησης για τη θέση του προπονητή, ήταν ο Γκρέγκορτζ Λάτο. Ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ που ανέδειξε το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στο Μουντιάλ του 1974 στη Γερμανία ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και οδήγησε τη χώρα του στον ημιτελικό. Τότε η Πολωνία είχε μια σπουδαία ομάδα.
Ο Λάτο αγωνίστηκε και στο Μουντιάλ του 1978 στην Αργεντινή. Στην Καβάλα και στον πάγκο του ΑΟΚ, το πέρασμα του αποδείχθηκε σύντομο. Είχε φέρει τον Σιμπνιέφσκι, ο οποίος πέθανε πρόσφατα.
Πολλά χρόνια αργότερα ένας συνοδοιπόρος του Λάτο το 1974 και το 1978 στα Μουντιάλ ο αμυντικός μέσος Χένρικ Κάσπερτσακ προσλαμβάνεται από το Μάκη Ψωμιάδη ως προπονητής του ΑΟΚ. Μιλάμε για την περίοδο 2010-2011. Είχε πάρει τα θέση του Οκούκα. Ήταν προπονητής ακόμη και στην Εθνική Τυνησίας. Μεγάλη φυσιογνωμία όμως και αυτός δεν έμεινε για πολύ στην Καβάλα.
Ο Ιφεάνι Ουντέζε ήρθε στην Καβάλα το 1997 με Λάτο προπονητή. Ο Νιγηριανός αγωνίστηκε στον ΑΟΚ μέχρι το 2000 και μετά πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ. Ο Ουντέζε αναδείχθηκε στον ΑΟΚ και έφτασε να παίξει σε τελική φάση Μουντιάλ το 2002 στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας.
Ο Άντε Κόβιτς ήρθε δανεικός στον ΑΟΚ από τον ΠΑΟΚ, το 1999 όταν είχε επιστρέψει ο Γιώργος Παράσχος στην πάγκο της ομάδας. Ο Αυστραλός τερματοφύλακας με κροατική καταγωγή συμμετείχε το 2006 στο Μουντιάλ της Γερμανίας.
Στην Καβάλα έμεινε για 6 μήνες σε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου τελικά ο ΑΟΚ δεν είχε καταφέρει να μείνει στην Α` Εθνική. Ακόμη και Ιρανός τερματοφύλακας που ήταν στην αποστολή της χώρας του, στο Μουντιάλ του 1998, ήρθε στον ΑΟΚ. Μιλάμε για το Νίμα Νακίσα, ο οποίος μετέπειτα έκανε καριέρα… τραγουδιστή. Ο Νακίσα αγωνίστηκε 2 παιχνίδια όλα και όλα με τη φανέλα του ΑΟΚ.
Και τώρα φτάνουμε στην εποχή του Μάκη Ψωμιάδη όπου στην Καβάλα έγινε παρέλαση παικτών που αγωνίστηκαν σε Μουντιάλ. Η μεγαλύτερη του επένδυση ήταν ο Τζαμέλ Αμπντούν που ήρθε το καλοκαίρι το 2010 στην Καβάλα από τη Ναντ για να ομορφαίνει το Ελληνικό πρωτάθλημα, όπως είχε τότε ο Μάκαρος.
Το 2011 μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό όπου την πρώτη χρονιά είχε κάνει παπάδες. Το 2015 τον είδαμε για τελευταία φορά στα Ελληνικά γήπεδα με τη Βέροια. Ο Αμπντούν ήταν το αγαπημένο παιδί του Ψωμιάδη ενώ είχε αγωνιστεί με τη φανέλα της Εθνικής Αλγερίας στο Μουντιάλ του 2010, ως αλλαγή σε παιχνίδι με την αντίστοιχη της Αγγλίας.
Το καλοκαίρι του 2009 ο Ψωμιάδης φέρνει στην Καβάλα έναν εκπληκτικό ποδοσφαιριστή με θητεία κυρίως σε μεγάλες Γαλλικές ομάδες. Πρόκειται για το Νιγηριανό Γουίλσον Ορούμα. Ο Ορούμα αγωνίστηκε σε Μουντιάλ το 1998 ενώ είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο με τη Νιγηρία στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996.
Δυστυχώς ο Ορούμα δεν είχε καλή συνέχεια αφού έπεσε θύμα απάτης και έπεσε σε κατάθλιψη. Μεγάλος παίκτης. Πάμε στον Πολωνό Σμολάρεκ. Ήρθε στην Καβάλα για τον ΑΟΚ, το Γενάρη του 2010. Ήταν φανερό ότι δεν ήταν ο Σμολάρεκ της Ντόρμουντ. Σκόραρε όμως απέναντι στον Παναθηναϊκό στην ιστορική νίκη του ΑΟΚ, μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Σμολάρεκ στα ντουζένια αγωνίστηκε στην τελική φάση του Μουντιάλ το 2006.
Η μεγάλη βόμβα όμως ήταν ο Βραζιλιάνος Ντενίλσον. Αγωνίστηκε σε δυο Παγκόσμια Κύπελλα. Το 1998 στη Γαλλία, όπου έπαιξε στο τελικό με τη διοργανώτρια και το 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας/ Κορέας όπου στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής. Στον ΑΟΚ… δεν ακούμπησε.
Ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του κόσμου το 1998 όταν εντάχθηκε στο ρόστερ της Μπέτις, ήταν φανερό ότι πλέον δεν μπορούσε. Αν μη τι άλλο γνωρίσαμε από κοντά ένα ζογκλέρ του ποδοσφαίρου, στα νιάτα του.
Στον ΑΟΚ αγωνίστηκε και ένας ακόμη διάσημος ποδοσφαιριστής, ο οποίος και αυτός έπαιξε σε Μουντιάλ. Μιλάμε για το Ζέλικο Κάλατς. Ο Κάλατς ήρθε το 2009 με μεγάλη θητεία στη Μίλαν. Ο πανύψηλος Ζέλικο είχε παίξει με την Εθνική Αυστραλίας στο Μουντιάλ του 2006 με μια συμμετοχή απέναντι στην Κροατία στη φάση των ομίλων.
Ένας ακόμη Αυστραλός που ήρθε στην Καβάλα ήταν ο Κρεγκ Μουρ. Αγωνιζόταν στη θέση του στόπερ και ήταν βασικός με την Εθνική ομάδα της χώρας του, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, όταν στην αποστολή ήταν και ο Ζέλικο Κάλατς. Μάλιστα ο Μουρ είχε σκοράρει στο 2-2 με την Κροατία με πέναλτι όπου βασικός ήταν και ο Κάλατς.
Ο Κώστας Μήτρογλου, γεννημένος στις Κρηνίδες Καβάλας είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής από το νομό μας, ο οποίος αγωνίστηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 στη Βραζιλία. Δεν έχει φορέσει τη φανέλα του ΑΟΚ αν και είχε ακουστεί το όνομα του επί Χαντιτάτζι.