Η κινητικότητα των προηγούμενων ημερών στα θέματα της ΒΦΛ είχε ως σημείο αναφοράς το ραντεβού της διοίκησης της εταιρίας με το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζόμενων. Οι σχέσεις φαίνεται να αποκαθίστανται περαιτέρω αν και σωστό είναι να περιμένουμε και το τυπικό ως προς την ανανέωση της μεταξύ τους συμφωνίας. Στο ραντεβού των Αθηνών ειπώθηκε ότι αυτό θα γίνει άμεσα. Μέχρι τότε μπορούμε να προσεγγίσουμε την άλλη σημαντική εξέλιξη, τη διακοπή της λειτουργίας της μονάδας Αμμωνίας. Η οποία φυσικά βρίσκεται εντός του εργοστασίου της Νέας Καρβάλης. Εκεί υπάρχουν φήμες ότι η μονάδα δεν θα ξαναλειτουργήσει κι εταιρία από εδώ και πέρα θα αγοράζει έτοιμη αμμωνία. Όπως έκανε πρόσφατα. Από οικονομικής πλευράς τούτο δεν συμφέρει αλλά τα δεδομένα της υπόθεσης δεν είναι και τόσο απλά. Όσο η ΒΦΛ αγοράζει έτοιμη αμμωνία, τόσο διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου από την ΔΕΠΑ. Κι όσο η ΔΕΠΑ διαχειρίζεται λιγότερο φυσικό αέριο, τόσο περισσότερο βρίσκεται σε δύσκολη θέση σχετικά με τον αρχικό της προμηθευτή. Αυτό δε συμβαίνει σε μια περίοδο κρίσιμη, στη διάρκεια της οποίας η ΔΕΠΑ «οδεύει» σε ιδιωτικοποίηση. Οι οικονομικοί όροι που θα ισχύουν σε αυτή την πορεία είναι σημαντικοί.
Πριν περίπου μια εβδομάδα η Καθημερινή είχε σχετικό δημοσίευμα, στο οποίο τονίζεται ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ επηρεάζεται από τις ποσότητες φυσικού αερίου που πουλά σε πελάτες της. Η ΒΦΛ για άγνωστο διάστημα είναι ένας πελάτης λιγότερος. Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρει:
Στρωμένος με νάρκες είναι ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Η ρήτρα take or pay στη σύμβαση προμήθειας με τη ρωσική Gazprom και η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε καταχρηστικό τον τρόπο υπολογισμού που τιμολογεί το φυσικό αέριο, περιορίζοντας έτσι το χρέος της ΕLFE –η οποία είχε προσφύγει– κατά 60 εκατ. ευρώ, αναδεικνύονται σε μείζονα προβλήματα για την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας αλλά και για την πορεία του νέου εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης. Η απόφαση του Πρωτοδικείου μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αντίστοιχες κινήσεις και από άλλους πελάτες της ΔΕΠΑ, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεών τους σε ό,τι αφορά τη φόρμουλα τιμολόγησης του φυσικού αερίου, ανατρέποντας πλήρως τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας. Επιπροσθέτως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά για τους επενδυτές ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ αναμένεται να προσφύγει στο Εφετείο κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, επιδιώκοντας μάλιστα επίσπευση κατά το δυνατόν της εκδίκασής της, ώστε η υπόθεση να έχει ξεκαθαρίσει τουλάχιστον μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στους επικείμενους παράλληλους διαγωνισμούς για την πώληση του 100% του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην Εμπορία και στις Υποδομές, δηλαδή ποσοστό 65% του συνόλου της ΔΕΠΑ.
Ακόμη πιο σημαντικό θέμα για την πορεία της ΔΕΠΑ είναι οι ρήτρες take or pay (πληρώνεις ακόμη και αν δεν απορροφήσεις τις προβλεπόμενες ποσότητες αερίου) που περιλαμβάνoνται στην τελευταία αναθεωρημένη σύμβαση που υπέγραψε το 2014 με την Gazprom. H σημαντική μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ κάτω από το 50% το 2019 και η συνεχώς μειούμενη τάση του λόγω της έντασης του ανταγωνισμού και της αδυναμίας των προηγούμενων διοικήσεων να προβλέψουν εγκαίρως το νέο περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται από το 2016 και μετά, θέτουν σε εφαρμογή τη ρήτρα του take or pay για τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες του 2019.